Wstęp na Cmentarz Żydowski w Lesku płatny ?
Hej !
Na cmentarzu w Lesku byłam ostatnio nieco ponad rok temu i wstęp był cały czas bezpłatny.
Ostatnio słyszałam, sprawdzone pogłoski (dzwoniłam m.in. do Domu Kultury w Lesku), że obecnie wstęp jest płatny. Ale komu i ile ?
Tego nikt nie był w stanie mi powiedzieć.
Chodzi o to, że przyjeżdżam do Leska ze sporą grupą ze Śląska i chce wcześniej zebrać od uczestników pieniądze na bilety.
Czy ktoś posiada może pewne i sprawdzone informacje ile kosztują te bilety, albo tez do kogo dzwonić aby się o to zapytać.
Odp: Wstęp na Cmentarz Żydowski w Lesku płatny ?
Też tam bywałem Zawsze u Rebego dwa razy w roku i zostawiałem mu karteczki z osobistymi prośbami,;) na jego grobie ,mimo że z judaizmem nie mam nic wspólnego, ale ale od zeszłego roku jak założyli kutą bramę i kłódkę na wejsciu to mi się odechciało.. bo to już nie jest ten sam na sam z Cadykiem..na bramie jest tabliczka z nr tel ,do opiekuna który podobno po paru minutach ma przyjść i otworzyć furtkę gdzie za opłatą,jesli pamiętam koło 5 zł można wejsć..:mrgreen:.. jak znajdę foto tej bramy to zamieszczę....
ZOd 2012 r. wstęp na cmentarz jest płatny (6 zł od osoby). Chęć odwiedzenia cmentarza należy uzgodnić wcześniej z osobą udostępniającą klucz do bramy (tel. 13 469 81 08 lub 695 652 364).
Mówisz i Masz.....:-D
Za wejście na nekropolię trzeba płacić? Kogoś nieźle po....ło. Czasy nastały, zarabiają na trupach kilkadziesiąt lat po śmierci.
Nic dziwnego, że zakapiory też są komercją.
Cytat:
Zamieszczone przez
DUCHPRZESZŁOŚCI
Za wejście na nekropolię trzeba płacić? Kogoś nieźle po....ło. Czasy nastały, zarabiają na trupach kilkadziesiąt lat po śmierci.
Ciesz się, że odwiedziłeś to miejsce w lepszych czasach ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
DUCHPRZESZŁOŚCI
Za wstęp kasuje towarzystwo spadkobierców kultury żydowskiej....:mrgreen:
Czy wystawiają paragon fiskalny.
Cytat:
Zamieszczone przez
Aleksandra
Ciesz się, że odwiedziłeś to miejsce w lepszych czasach ;)
No, ba!
W październiku 2004 mnie tam pierwszy raz zaprowadziłaś. Gdyby nie to pewnikem do dnia dzisiejszego bym o leskim kirkucie nie wiedział.
Pięknie Ci dziękuję!
Cytat:
Zamieszczone przez
delux
Za wstęp kasuje towarzystwo spadkobierców kultury żydowskiej....:mrgreen:
Nie będę tego komentował bo nazwą mnie antysemitą.
Dziękuję wszystkim za informacje.
A komentować tego też nie będę. Jest dość prawdopodobne, że przy takich cenach biletów grupa nie zechce tam pójść.
Szkoda.