Rzeszow - Rodna. Ktoredy autem?
Czesc,
czaje sie na wyjazd tej zimy w Rodniany, ale nie mam zupelnie doswiadczenia ktoredy jechac autem.
Gugle podpowiada mi cos takiego:
https://maps.google.com/maps?saddr=R...&sz=11&t=m&z=8
Czy ktos moglby z Was odniesc sie do sprawy "ok" lub "nie, bo - np droga dupna, nie ma mostu a powinien byc"...
Dziekuje.
Piotrek
Odp: Rzeszow - Rodna. Ktoredy autem?
Cześć Piter !
Nie jechałem w całości trasą, którą proponujesz ale kilka razy jechałem do Satu Mare i Baia Mare. Najczęściej obierałem jednak trochę inny wariant przez Węgry, czyli jechałem przez Sarospatak, Tokaj, Nyiregyhaza i Mateszlake do granicy. Trochę dalej ale za to lepsza droga i możesz się zatrzymać w Tokaju.
Takimi skrótami przez Węgry też jechałem w 2008 roku, dokładnie trasy nie pamiętam ale naciąłem się na prom w jednym miejscu - taki na krobę :)
Jakoś dasz radę !
Pozdrowienia
Machoney
O, dzieki Mach! Takiego info potrzebowalem, 40km dalej a wyglada duzo sensowniej i "bez niespodzianek", ktorych nie potrzebujemy ;)
Ja też nie polecam przejazdu węgierskimi, bocznymi drogami. Raz próbowaliśmy sobie tak drogę skrócić i w porywach osiągaliśmy prędkość 40km/h. Niestety nie pamiętam czy to ta sama droga co na Twojej mapie (może Krzychu sobie przypomni) ale w całości przypominała tarkę do prania, żadnych dziur niby nie było ale szybsza jazda groziła urazami głowy :) Dodatkowo nie było na niej żadnych wymalowanych pasów i oznakowania zakrętów (każdy kierujący wie co to oznacza nocą i nie daj Boże podczas mgły). Lepiej dorzucić parę kilometrów i śmignąć sobie bezstresowo. Powodzenia!
Dziekuje i prosze o ew. dalsze rady, zawsze w cenie.
Aktualna trasa przejazdu:
https://maps.google.com/maps?saddr=R...&via=1&t=m&z=9
Cytat:
Zamieszczone przez
machoney
...do Satu Mare i Baia Mare. Najczęściej obierałem jednak trochę inny wariant przez Węgry, czyli jechałem przez Sarospatak, Tokaj, Nyiregyhaza i Mateszlake do granicy ...
Piotr, dokładnie jak pisze Machoney, na Sarospatak i dalej na Tokaj ,przez Słowację jest ok na Twojej trasie, choć droga taka sobie nad zalewem Domasa. W Rodniańskie w "które " miejsce docelowe jedziesz ? Jak na Borse to lepiej od "góry" jechać , przez Sighetu Marmatiei...przez ostatnie lata Rumuni wybudowali dużo nowych dróg....
ps.Machoney pisze... "Jakoś dasz radę "...a wreszcie Kto ma dać radę :lol:
Pozdrowienia
NA razie wstępnie mam pomysł by przyatakować od południa, od Sangeorz-Bai w kierunku na Pietrosa i dalej na wschód, zejść przez Ineula w kierunku na Rodną. Ale to jest na razie tylko zamysł,
będzie jeszcze dyskutowany, analizowany heh :) No i najważniejsze - musi najpierw zima przyjść :)
P.
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Ja też nie polecam przejazdu węgierskimi, bocznymi drogami. Raz próbowaliśmy sobie tak drogę skrócić i w porywach osiągaliśmy prędkość 40km/h. Niestety nie pamiętam czy to ta sama droga co na Twojej mapie (może Krzychu sobie przypomni)...
Tak, pamiętam. Raz posłuchałem google maps i to nie był dobry pomysł. Bezdyskusyjnie najlepszą, ale nie najkrótszą jest trasa przez Tokaj do Nyiregyhazy, następnie drogami 41 i 49 do granicy z Rumunią. Nie ma sensu wjeżdżać na autostradę M3 jak to jest zaznaczone w drugim twoim wariancie.To jest mały kawałek a trzeba kupować winiete. Dalej za Satu Mare znam tylko kawałek drogi, która jest zaznaczona na mapie, jechałem ją we wrześniu rowerem i była ok. Samochodem zazwyczaj jeździłem 19stką i 1C do Baia Mare. Dalej drogi nie znam, ale widzę, że są to główne drogi krajowe, nie powinny być złe. W Rumunii sporo wyremontowano i remontuje się dróg krajowych.
Planujesz jechać przez Rzeszów? jadąc z Poznania chyba lepiej ominąć stolice Podkarpacia tzn. kierować się drogami szybkiego ruchu na Kraków, Tarnów a następnie na Jasło, Nowy Żmigród, Duklę i Barwinek.
Krzychu, dziękuję i jednocześnie zazdroszczę Wam tej zupełnie innej odległości. Podałem przez Rzeszów, bo na.dzień dzisiejsży będę jechał do Wawy busem i dalej z.kolegą już autem.
Droga w okolicach zalewu Domasa dupy nie urywa ale remontowano ją w ubiegłym roku i miejmy nadzieję, że już jest lepiej.