Odp: Harcerze w Bieszczadach
Też wśród nich byłem a naszywka i mundur jeszcze chyba gdzieś są w domu mimo że od lat nie należę :-)
Chciałbym nawiązać kontakt z panią Małgorzatą Jarosińską. w temacie Harcerze w Bieszczadach W latach siedemdziesiątych wielu harcerzy pracowało u mnie na budowach w Bieszczadach.
Witoldaugustyn3@gmail.com
Byłem, uczestniczyłem...stąd się wzieła moja miłość do Bieszczadu...stanice w Bystrem i w Polanie...min organizowałem rajd Bieszczadzki 1984 i PZHS w Olchowcu... takie tam ;-)))
Zawędrowałem w Bieszczady w celu organizacji zimowiska mojej drużyny, W Bieszczady trafiłem mając za sobą przedeptany prawie cały szlak graniczny od Wisły- wejście na Czantorii aż po Lackową w Beskidzie Niskim, a pierwszy raz wylazlem z PKSu pod pomnikiem Waltera w Jankach, bo tam kończył się kurs. To była druga połowa września, wielokolorowe Bieszczady, zauroczyło mnie momentalnie i tak jest do dziś. Bieszczady to do dziś mój matecznik, w zasadzie nie jeżdzę już w inne góry, poza Karpatami na Ukrainie. Dla przyrody dzikiej, ale też dla ludzi, unikalnych. Bieszczady nieodwołalnie zmieniły moje życie :)
Zrobiłem w Bieszczadach kiedyś zimowisko mojej drużyny , chyba to było w 1982 r. albo w 1983 r. w PTTK w Wetlinie, w każdym razie niedługo po stanie wojennym , na kultowej wtedy zbiorówce, za czasow Pani Walerii Ostrowskiej, a też byłem oboźnym obozu letniego w ramach B40, Hufca Grajewo w Woli Michowej, dzięki osobstym kontaktom, (byłem wtedy młodym instruktorem ogólnopolskiego porozumienia KICHAM, Kręgu Intruktorów Harcerskich imienia Małkowskiego), bardzo miło wspominam ten obóz, to były ciekawe czasy... Pozdrawiam Was Grajewianki!
Na marginesie, w 1997 zacząłem organizować zlot moich przyciacioł bieszczadników i niedługo będzie miał już 20-tą edycję, ku chwale kolejnych już organizatorów :) Mamy wlasne B40 ;)