1 załącznik(ów)
Kino "Końkret" w Zatwarnicy
Właśnie trafiłem w lokalnej prasie na informację o nowym kinie w Zatwarnicy. Kino już działa, dość incydentalnie ale działa. Na wiosnę ma podobno działać bardziej regularnie. Clou sprawy jest w lokalizacji: kino znajduje się w budynku stajni dawnego parku konnego Zatwarnica. Tego, w którym kręcono "Hasło", "Wolną sobotę" czy "Kino objazdowe", może to właśnie tam Jerzy Janicki znajdował tematy do swoich opowiadań... W takim kinie obejrzeć te filmy to musi być coś wyjątkowego :smile:
Zdjęcia można znaleźć na blogu Na dwie ręce, o kinie pisała także rzeszowska Wyborcza (na stronach dostępnych za opłatą).
Jedno zdjęcie z bloga "Na dwie ręce", tak na zachętę:
Załącznik 37046
Czy możecie mi podpowiedzieć gdzie dokładnie znajduje się ten były park konny (a obecnie kino)?
Odp: Kino "Końkret" w Zatwarnicy
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
Czy możecie mi podpowiedzieć gdzie dokładnie znajduje się ten były park konny (a obecnie kino)?
Idąc od mostku w Sękowcu, w stronę sklepu w Zatwarnicy, po prawej stronie jest tartak, kino jest na jego terenie. Nie wiem czy kojarzysz w tym budynku na terenie tartaku była galeria, rzeźby, przy drodze widniała wyryta informacja o galerii.
Cytat:
Zamieszczone przez
bieszczadzka kuna
Idąc od mostku w Sękowcu w stronę sklepu, po prawej stronie jest tartak, kino jest na jego terenie.
Dzięki! I tartak i galerię kojarzę, jak mi przyjdzie iść do kina to teraz i po ciemku trafię :smile:
http://witrynawiejska.org.pl/strona-...w-bieszczadach
Przesympatyczni ludzie, wysiłek włożony w powstanie kina, przeogromny, godny podziwu.
Byłem z Wojtkiem Myśliwcem.Potwierdzam, klimat przeklimatyczny i jest możliwość wyświetlenia filmów nawet dla jednej osoby. Wybraliśmy "Kino objazdowe" i "Hasło" (po 10 zł. za film) i w pakiecie otrzymaliśmy jeszcze dokument o parku konnym w Zatwarnicy.
Szczerze polecam i reklamuję.
Potwierdzam. Było klimatycznie. Wystąpiła zasada trzech jedności - jedność czasu, jedność miejsca i jedność akcji. Wszystko się fajnie przeplatało : stajnia, konie na ekranie, filmy , Bieszczady. A do tego 'luksusy" - super wygodne fotele rozstawione tak że można wygodnie "zmęczone wędrówką" nogi wyciągnąć. A i herbatka się znalazła. A w repertuarze poza "kinem bieszczadzkim" - fajne ambitne filmy - np "Biały cień" o losie albinosów w Afryce czy argentyńska czarna komedia "Dzikie historie".
A czy klimatu wystarczyłoby na jubileuszowy KIMB? Szczególnie te "super wygodne fotele" mnie urzekły :-D
Eee... bez przesady. Pod wiatą wcale nie są tak wygodne...
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcowy
A czy klimatu wystarczyłoby na jubileuszowy KIMB? Szczególnie te "super wygodne fotele" mnie urzekły :-D
Zapytałem z myślą o KIMB-ie Panią Gospodynię Obiektu czy tego typu impreza jest tam możliwa. I tak na gorąco nie mogła udzielić odpowiedzi - bo mają różne obostrzenia prawne (obiekt częściowo finansowany z Funduszu Szwajcarskiego). Ale nie powiedziała - "nie". Temat do dalszej rozmowy. Ale oczami wyobraźni już widzę jak za pomocą internetu i projektora nieobecni zdobywcy Powsimordów pozdrawiają z ekranu zgromadzonych KIMBowiczów :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Piskal
Eee... bez przesady. Pod wiatą wcale nie są tak wygodne...
Dlatego Piskal więcej Kina mniej Wiaty bo dostaniesz płaskodupia ;-)