Zatwarnica - Otryt i okolice
Witam, wybieram się do Zatwarnicy. Nigdy nie byłem na Otrycie. Czy Zatwarnicy jest oznaczony szlak na Otryt, jakieś wskazówki, czas przejścia?
Czy z Zatwarnicy można jednego dnia przejść Hulskie, Krywe, Tworylne i z powrotem do Zatwarnicy?
Inne propozycje na piesze wycieczki z Zatwarnicy?
Odp: Zatwarnica - Otryt i okolice
Cytat:
Zamieszczone przez
Lech06
Czy Zatwarnicy jest oznaczony szlak na Otryt, jakieś wskazówki, czas przejścia?
Do ubiegłego roku nie było. Ale tam się idzie tak, że nie da się zabłądzić: przechodzisz przez most na Sanie i to, co masz przed sobą, to Otryt!
Cytat:
Zamieszczone przez
Lech06
Czy z Zatwarnicy można jednego dnia przejść Hulskie, Krywe, Tworylne i z powrotem do Zatwarnicy?
Można.
Cytat:
Zamieszczone przez
Lech06
Inne propozycje na piesze wycieczki z Zatwarnicy?
Nie mam śmiałości dawać propozycji nieznajomym mężczyznom:-)
Pisałeś o Otrycie - to jest na północ. Pisałeś o Krywem, Tworylnem - to jest na zachód. Masz jeszcze południe - tam jest Połonina Wetlińska i masz wschód - tam (mniej-więcej) jest Dwernik-Kamień.
Twoja trasa (Hulskie, Krywe, Tworylne i z powrotem do Zatwarnicy) jest do zrobienia w jeden dzień. Na Otryt z Zatwarnicy najlepiej pójść przez Sękowiec, potem na Kobylankę i niebieskim szlakiem do Chaty Socjologa. Dalej na Trochaniec, powrót do Chaty i zejście od Chaty do Chmiela ścieżką przyrodniczą i do Zatwarnicy. 11 czerwca przeszliśmy we dwóch ze Smolnika na Trochaniec, Chata, Kobylanka i do Polany. Zero ludzi, spotkany wilk i salamandra.
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr Niedziela
Na Otryt z Zatwarnicy najlepiej pójść przez Sękowiec, potem na Kobylankę i niebieskim szlakiem do Chaty Socjologa. Dalej na Trochaniec, powrót do Chaty ...
Podaję wariant konkurencyjny. Do Zatwarnicy dojeżdża autobus "Arriva". W czasie nauki szkolnej 6 razy dziennie, podczas wakacji tylko raz. Ale trzeba wcześnie wstać, bo z pętli odjeżdża o 6:10. Nie jeździ w soboty i niedziele oraz święta państwowe. 6:10 to latem świetna pora do rozpoczęcia wędrówki!
Tym autobusem jedziesz do Chmiela lub do Dwernika i stamtąd masz szlaki znakowane do Chatki Socjologa. Jeśli chcesz iść na Trohaniec, jedziesz kawałek dalej, do Dwerniczka. Stamtąd wszystkie drogi, dróżki i ścieżki w kierunku północnym wychodzą na Trohaniec. Chyba, żeby któraś nie wychodziła:-?
A powrót już jest na nóżkach. Najpierw grzbietem na zachód. Popatrz na mapę, wersji zejścia jest wiele. Jeśli preferujesz znakowane, to z przełęczy między Kobylanką a Hulskiem drogą szutrową do Sękowca.
Pozwolę się podłączyć ze swoim pytaniem ;-)
Kolega pytał czy da radę zrobić w jeden dzień pętlę Zatwarnica - Hulsie - Krywe - Zatwarnica, ja zapytam: ile zajmie przejście Zatwarnica - Hulskie - Krywe - Jaworzec ?
I drugie pytanie: czy warto iść szlakie Ustrzyki Dolne - Chrewt - Chata Socjologa? Mam zamiar dojechać do Dolnych i stamtąd zacząć dalszą drogę, nie wiem tylko czy iść taki kawał, czy może lepiej podjechać do polany albo lutowisk i dopiero stamtąd na chatę (bo chata będzie punktem obowiązkowym)? Kurde, bo będę po 14h podróży i mogę być zmęczony, ale przecież w Górach to akumulator sam się ładuje... ;>
Nie szedłem tym szlakiem, ale jak znam Bieszczady, to jest do przejścia w jeden dzień. Jeżeli na Otryt to z Lutowisk zielonym
, z Polany za dużo asfaltu.
Cytat:
Zamieszczone przez
kukuryk92
Pozwolę się podłączyć ze swoim pytaniem ;-)
Kolega pytał czy da radę zrobić w jeden dzień pętlę Zatwarnica - Hulsie - Krywe - Zatwarnica, ja zapytam: ile zajmie przejście Zatwarnica - Hulskie - Krywe - Jaworzec ? ;>
Da się! Zrobiłem to dwa razy... pierwszy raz gdzieś około roku 1998 wyszedłem z Terki gdzieś o 9.30 i wróciłem po 12 godzinach z przerwą na obiad w w hotelu w Zatwarnicy - trasa Terka - Studenne - Tworylne - Krywe - Ryli - pozostałości młyna - Zatwarnica i powrót drugą stroną Sanu przez Sękowiec, ale już stokówką.
Drugi raz 8 lat temu Zatwarnica BARR - Ryli - Krywe - Studenne - Sękowiec Zatwarnica BARR i to opisałem tutaj -> http://forum.bieszczady.info.pl/show...eszczady/page4
Pierwszy raz wyszedłem w deszcz a później koło południa zrobiła się piękna słoneczna pogoda i była taka do końca dnia, drugi raz miałem potworny upał przez cały czas i ciężko było a może już lat przybyło wszak miało się piąty krzyżyk z kawałkiem na karku. Tak panie dziejku kochany, da się tylko czas trzeba kontrolować i patrzeć cały czas jak się idzie, ile idzie, ile zostało trasy i... kurde sił panie dziejku kochany!
I drugie pytanie... też odpowiem... warto bo trasa mało uczęszczana i trochę taka dzika, dobra do rozmyślań, chociaż kiedyś w odcinkach była słabo oznakowana, ale może teraz lepij panie dziejku kochany :)
Powodzenia!
Cytat:
Zamieszczone przez
Recon
I drugie pytanie... też odpowiem... warto bo trasa mało uczęszczana i trochę taka dzika, dobra do rozmyślań, chociaż kiedyś w odcinkach była słabo oznakowana, ale może teraz lepij panie dziejku kochany :)
Właśnie, jak to z tym oznakowaniem na trasie Zatwarnica - Krywe - Jaworzec? Jak wyjdę koło 13 z Zatwarnicy, zdąże dotrzeć do Jaworzca do zmierzchu?
I najważniejsze, czy na tej trasie czyhają jakieś włochate niebezpieczenstwa? :neutral:
2 załącznik(ów)
Z Zatwarnicy do Krywego drogą fajowo się idzie ,ładne widoczki,czasem jakieś rogiZałącznik 40983Zaczynasz od skrzyżowania przy kościele.Do Jaworca przez Suche rzeki,nie dochodzisz do przełeczy Orlowicza, w lewo i dalej do celuZałącznik 40984myślę że przejdziesz, choć sporo pod górę .Ale i tak zazdroszczę.