Przy okazji przenosin na nowy serwer zaliczyliśmy 24 godzinny pad forum.
Przepraszam za problemy i proszę o sygnały jeśli coś nie będzie działać prawidłowo.
Wersja do druku
Przy okazji przenosin na nowy serwer zaliczyliśmy 24 godzinny pad forum.
Przepraszam za problemy i proszę o sygnały jeśli coś nie będzie działać prawidłowo.
Może się mylę ale od jakiegoś czasu serwer strasznie się ślimaczy,pasowało by do tych przenosin :(
ja też mylę się w podobnym wrażeniu (bo poprzednio nie zwracałem uwagi na tempo otwierania, a teraz jakoś to zwraca uwagę) :wink:Cytat:
Zamieszczone przez Browar
Witam,
U mnie nie widać problemów - jestem na neostradzie.
Pingując serwer forum czasy są ok.
Proszę przetestujcie serwer od Was w identyczny sposób (choć to nie jest w pełni miarodajny test może cos się uda ustalić)
Teraz u mnie wyszło średnio 12ms,ale też w tej chwili normalnie stronka działa.Wiszę na Chello 1Mbps.Spinguję jak się będzie ślimaczyło.
W slowlogu mysql widzę pewne niepokojące zapisy. I to w zasadzie mogłoby się zgadzać. Strona owszem ładuje się ok a problemy wystepują w warstwie komunikacji między serwerem www a bazą.
Właśnie spingowałem serwer,średnio 12ms,a strona otwierała się kilka minut,podstrony trochę szybciej,ale zdrada.
Problem polega na tym, że forum gotuje serwer. Ponadnormatywna liczba wywołań powoduje, że serwer poprostu nie daje rady - teraz muszę znaleźć przyczynę w skrypcie.
Ok - to mamy nowe forum :)
Stara wersja phpBB była mocno zmodyfikowana. Ostatnio wraz z nadchodzącym szczytem sezonu pojawił się też szczyt w odwiedzinach forum.
To plus braki phpBB + modyfikacje doprowadziło do niewydolności serwera na którym nasze forum jest zainstalowane.
Wraz ze zmianą silnika postanowiłem odchudzić grafikę forum przez co teraz mam nadzieję i serwer przy tym odetchnie.
Dla wyjaśnienia: poprzednia grafika miała około 120 KB obecna około 35KB - zysk około 90KB. Przy odsłonach rzędu 1 mln oszczędność na transferze (nie licząc obciążenia serwera) rzędu 85GB!
Na przenosinach praktycznie nic nie ucierpiało - 36 załączników nie udało się przenieść (nie wiem jakich więc jeśli trafice na puste linki załączników dajcie sygnał), reszta danych jest w komplecie (włącznie w prywatnymi wiadomościami :)).
Vbulletin to inna liga wśród for więc mam nadzieję, że niedługo już przekonacie się do jego możliwości (ogromnych).
Za kłopoty przepraszam mając nadzieję, że to już koniec. :)
P.S.
W ustawieniach jest szereg ustawień do zabawy, trzeba zaktualizować komunikatory, opisy itd.
Mi pingi wychodzą średnio dobrze 24s (minimum 12ms!) Wydaje mi sie że to serwer sam w sobie sie gubi, a opóźnienia nie są efektem mozolności łącza:) Mimo wszystko jednak winszuję pomysłu z kalendarzem! Myślę że tego tu brakowało- bardzo bardzo!!!
Gratulacje!
A ze zmian kosmetycznych - dałoby się zmienić datę w postach z formatu mm-dd-rrrr na dd-mm-rrrr ? Niby drobiazg, ale ułatwia orientację.
Poza tym forum dział teraz przyzwoicie, choć trudno się przyzwyczaić do tak wielkich kolumn na Operze.
No i kurna brakuje strasznie opcji "cytuj zaznaczone" Teraz już cytowanie nie będzie tak łatwe jak na poprzednim forum :-((( A może da się coś z tym zrobić ?
A których dat - w którym miejscu? Ja mam po naszemu :)
Cytowania poszukam.
z datami... to faktycznie coś by sie przydało zmajstrować, a z cytowniem :) Ctrl+c ctrl+v a następnie zaznaczyć cytat i ctrl+b :) i już:)
AAA jeszcze fajna sprawa z powiadomieniami mailem:) dobre to że jest od razu napisane co było odpowiedziane na forum. Widze że mamy admina z nieziemskim pomyślunkiem.
A takie pytanie - może głupie, ale co mi tam. No bo grafika sie powtarza- czy to sie nie zapisuje do jakiegoś kesza, czy Tmp?
Zapisuje. Dwukrotnie (teoretycznie) - raz po stronie Twojej w keszu przeglądarki, a drugi raz po stronie serwera w postaci skompilowanego szablonu.Cytat:
Zamieszczone przez Barnaba
Przeprowadziłem niewielki teścik i kolejna odsłona tej samej strony to już tylko 3.7 KB :). Zatem jak jeszcze administrator serwera poprawi kilka rzeczy powinno wszystko śmigać z prędkością światła :grin: No chyba że nie będzie.
Daty zmieniłem (chyba że coś przeoczyłem to dajcie sygnał).
Wow, wracam z Bieszczadów a tu taaaakie zmiany!!!
Przyznam że ja konserwa jestem i trochę sie będę musiał przyzwyczaić.
A co do opinii o nowej formie to jedna jedyna rzecz, która mnie nieco kłuła to nadal jest tu nienajlepsza: rozplanowanie postu.
Wg mnie nadal zdecydowanie za dużo wysokości zajmuje pojedyncze okno.
Gdyby udało się poprzestawiać elementy postu:
datę postu oraz pole: "domyślnie" z tytułem wcisnąć na wysokości awataru.
Zaś pola: pola: "odpowiedź z cytowaniem" i "szybka odpowiedź" wcisnąć pod "zarejestrowany, miasto, posty"
To skutecznie ścisnęło by wysokość postu.
Chodzi o to, że nadal tylko dwa posty z pojedynczym zdaniem zajmują całą wysokość ekranu. Żeby choć trzy posty było widać na ekranie...?
(ps1: Już nawet "cytuj zaznczone" mi tak bardzo nie brakuje, ale też by się przydało - bo w efekcie ta opcja też zmierza do oszczędności pola.
ps2: Czyżbyśmy stracili ikonkę: "przyklejony"? Lepiej był widoczny ten status jako obrazek.
ps3: Czyżbyśmy stracili emotioikonki w szybkiej odpowiedzi. Buuuuu.....
ps4: Za to pojawiła się ikonka z kłódką - której nie ma w legendzie).
Aha... no i prędkość jest OK, rewelacja jak na ten moment.
I fajnie że w przeglądzie użytkowników jest awatar, zawsze miło przypomnieć sobie nasze piękne kobiety.
Generalnie da się :) Trzeba pomieszać w plikach i się da - ale szczerze mówiąc nie chcę bo w przyszłości z tego będą problemy identyczne jak było w przypadku starego forum. Modyfikacje utrudniają potem szybką aktualizację silnika forum - a czasu coraz mniej niestety mam na takie rzeczy - zatem sam rozumiesz. Ale.... Mamy do dyspozycji jeszcze jeden sposób wyswietlania postów. Przykład tutaj:Cytat:
Zamieszczone przez malo
http://forum.przemysl24.pl/showthrea...5862#post15862
Jak widać wszystkie bajery idą na lewą stronę, a wysokość posta zależy tylko od ilości treści.
W zasadzie tak - na rzecz opisu "Przyklejony"Cytat:
Zamieszczone przez malo
Szybka to szybka :). Trzeba przełączyć się na: opcje zaawansowane i wtedy jest wszystko, a nawet więcej.Cytat:
Zamieszczone przez malo
Kolejna rzecz, która wymaga poprawienia. Wejście ze strony bieszczady.pl nie zapamietuje mojego logowania, czyli wchodząc z tamtej stroby muszę się logować od nowa.
Aaaa no i zegar forum źle jest ustawiony. Pisze ten tekst o 6.13 a będzie pisać, że post został zmieniony o 4.13
Prawdopodobnie wynika to ze sposobu linkowania.Cytat:
Zamieszczone przez Doczu
Widać poprawnie.Cytat:
Zamieszczone przez Doczu
Ustawienia / Edycja opcji / Ustawienia daty i czasu - zmień na:
GMT+1.00 hour (Bruksela, Kopenhaga, Madryt, Paryż) powinno pomóc.
W czasie letnim musimy ustawić chyba GMT+2?
Generalnie kliknij sobie też by automatycznie pilnowało Ci zmian czasu.
Mozliwe. U mnie dziala poprawnie jak jest +1 i +2 też :)Cytat:
Zamieszczone przez admin
Forum działa lepiej ale widzę ten sam problem,ping średni 11ms a podstrony otwierają się po kilku(3-7sec) sekundach.Jest teraz 22.57 i 30 oglądających,to chyba niedużo?Inne fora o tej porze działają błyskawicznie...
Mamy jakiś problem z serwerem (sprzętowo) którego nie potrafimy na ten moment zdiagnozować. Ale mamy oko na problem.
ale fajnie mi wyskoczyło w okienku:
Prywatne Wiadomości: 65534 nie przeczytanych, Razem 16.
nie wiem czy to tylko u mnie, czy siem wszendzie jakos cos... psuje... musze co cwile sie logowac, i odswieżac... nie wiem o co chodzi. Pozdrawiam i mam nadzieje ze sie zreperuje ;)
:))
There seems to have been a problem with the database.
Please try again by clicking the Refresh button in your web browser.
An E-Mail has been dispatched to our Technical Staff, whom you can also contact if the problem persists.
We apologise for any inconvenience.
Poza tym wywala od razu z bazy
Pozdrówka
W nocy został wymieniony dysk serwera na nowy. Rano jeszcze wystąpiły turbulencje tym spowodowane ale mam nadzieję, że już jesteśmy na prostej.
Jakieś jaja z zegarem-mam ustawiony GMT+2h,a pokazuje 23.20(jest 21.20 według wszystkich zegarów dookoła)
Spoko spoko - sie na serwerze jakoś przestawiło. Dajcie sobie GMT+2 i będzie git.
No tak, teraz widzę. Moim postom też wyswietla dwie godziny później niż zegary dookoła. Wychodzi że Darek nastawił zegar na GMT - 1: Azores, Cape Verde Islands.
Oho, post który napisałem 3 minuty temu (jako ostatni, no teraz już - przedostatni) wcisnęło przed ten który napisałem 2 godziny temu. A gdzie tego wciśnie? Powinno po poście Browara: "No dobra tylko...." a może... całkiem wcześniej? ? ?
Współczuję Ci, Darku. Don`t worry.
Może wystarczy zmienić w osobistym ustawieniu: Edycja opcji -> Ustawienia daty i czasuCytat:
Zamieszczone przez Browar
No dobra tylko na co zmienić??Przecież napisałem GMT+2h czyli tak jak powinno być(jestem w Krakowie-czas letni,normalnie GMT+1h).Zresztą post KKKrzycha z zapisanym czasem 21.11 czytałem o godzinie 19 coś tam...
Czas jest ustawiony na czas uniwersalny UTC (GMT). Teraz w profilach trzeba już tylko ustawić GMT+2 (dla czasu letniego) i będzie ok.
Oj dziwnie się coś porobiło. Mam 65535 prywatnych wiadomości :shock: :shock: :shock:
Czy to możliwe ? Jakbym nie liczył, nie wychodzi mi tyle.
Ponadto poprawilibyście tego linka z www.bieszczady.pl, bo w dalszym ciągu wchodzi stamtąd bez zalogowania. Nawet jak poprawie adres na http://forum.bieszczady.info.pl/ tez jestem niezalogowany, wiec ewidentnie jest tam jakaś lipa.
To jednak wina cookies forum. Póki co, wchodź np. bezpośrednio z "ulubionych".Cytat:
Zamieszczone przez Doczu
Doczu! Nie ma co, lubią Cie tu!Cytat:
Zamieszczone przez Doczu
A może to tajemnicza:?: wielbicielka, której Doczu nie odpowiada na posty.Cytat:
Zamieszczone przez Barnaba
A ona biedna zdesperowana wyklepała juz do niego 65535 wiadomości.
Jakby nie było: czy ilość, czy jakość - ale zgadzam że Doczu ma dowody sympati.:-) :-) :-)
Wy się kurka śmiejcie - chyba bede musiał opróżnić skrzynkę, bo może wtedy wiadomości się wyzerują.
De facto w skrzynce mam 87 wiadomości, natomiast ilość jaką wypisąłem wczesniej widzę w belce u góry, gdzie widać jako kto jestem zalogowany.
Może ktoś z adminów ma jakąś radę, aby nie było konieczności kasowania zawartości PW ?
Wstrzymaj się chwilę z tym kasowaniem, jak admin nie znajdzie lekarstwa to ja wykasuję swoje dwie - też mam w tej chwili informację, że czeka na mnie 65534 nieprzeczytanych wiadomości. Więc jak będzie trzeba to poświęcę moje dwie, bo szkoda byłoby wykasować 80 i stwierdzić, że nie pomogło ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Doczu
Pozdrawiam
Bartek
Racja, nie ma pośpiechu zwłaszcza że... to tylko licznik :-| Taki bajer nieco ułatwiający życie. Ale tylko bajer 8)Cytat:
Zamieszczone przez bmiller
No dobra.... zdradzę że ja też mam na liczniku :arrow: 65535 wiadomości. Chyba każdemu wyskakuje taka sumka.