Skleiłem taki filmik, może komuś się spodoba. Trochę Beskidu Niskiego, trochę Bieszczadów ale najwięcej Karpat Wschodnich więc umieszczam w tym dziale.
http://youtu.be/w3-lzK8ANdE
Wersja do druku
Skleiłem taki filmik, może komuś się spodoba. Trochę Beskidu Niskiego, trochę Bieszczadów ale najwięcej Karpat Wschodnich więc umieszczam w tym dziale.
http://youtu.be/w3-lzK8ANdE
Kurcze, jeszcze czegoś takiego nie widziałem !!!
Aż się proszą pytania
- czy można opisać poszczególne fragmenty ?
- czy znajdzie się ktoś kto opisze tak współczesne Karpaty ? - bo przecież rejestrujemy swoje wrażenia nie patrząc na ogólny kontekt
Dzięki Cashoo, sprzedam ten filmik
Świetna robota. Obejrzałem z wielkim zainteresowaniem. Brawo.
Niesamowite !!!!!!!
Wyborne , zwłaszcza ci kiermanycze prowadzący swoje daraby po wzburzonych wodach
Postaram się.
czołówka - Worochta
0:18 - młyn w Siankach
0:22 - Hucuł
0:32 - cerkiew gdzieś na Zakarpaciu
0:35 - Hucułki
0:38 - Huculszczyzna
0:43 - Zakarpacie
0:48 - Gorgany - Pantyr z widokiem na poł. Czarną.
0:52 - 100 letni Hucuł
0:58 - Zakarpacie. Filmiki z dziećmi, prace domowe, młyn itp. pochodzą z Zakarpacia.
1:08 - Huculi
1:30 - okolice Worochty. Motywy z trembitami - Huculszczyzna.
1:37 - panorama - Wołowe
1:54 - pogórze przemyskie
1:56 - Zakarpacie
2:07 - Huculi
2:12 cerkiew w Klimkówce
2:19-2:25 Klauza Łostuń na Czarnym Czeremoszu
2:47 Huculi
od 3:48 spław Czeremoszem i Czarnym Czeremoszem poza foto 4:36 zrobionego na Sanie
5:37-6:03 Przełęcz Legionów w Gorganach
6:04 Ławoczne
6:15 Besko
6:20 Hucułki
6:25 beskidy wschodnie
6:33 Bieszczady
6:42 Żubracze
6:46 Nowa Wieś pod Cergową
7:11 Zakarpacie, okolice Użgorodu
7:38 Turzańsk
7:55 Huculszczyzna
7:59 pogórze przemyskie
8:03 kobieta bojkowska
8:12 Konieczna
8:20 Rebra, Czarnohora
8:25 okolice Krempnej
8:29 przełęcz Małastowska
8:47 pogórze przemyskie
8:52 Hucułki
9:04 Bilczarewa, ostatnia Wigilia przed wysiedleniem 47r
9:08 dzieci huculskie
9:12 na oko okolica Worochty, w tle Chomiak
9:25 Jaworzec
10:10 Bieszczady
10:15 Worochta
10:24 Huculszczyzna
10:43 Ławoczne
10:53 Czeremcha
10:57 Bereźnica Niżna
11:01 Nieznajowa
11:04 Polany
11:18 Duszatyń
11:25 Łupków
Nostalgiczna podróż do ery przed plastikowej, Świat bez obecnego pośpiechu, gdzie inną wartość miały rzeczy robione tak, aby służyły pokoleniom, a świat w opowieściach dziadka, nie różnił się zbytnio, od tego, który zastawały wnuki. Świetny film.Dziękuję Coshoo.
Ja również dziękuję, odleciałem, tak jak się odlatuje.... :)
Gratuluję ! ...super ( chociaż sporo zdjęć znałem wcześniej ) , bardzo dobry podkład muzyczny -"Niebiańska sotnia" ,akurat tutaj , jakże wymowna !
Po prostu cudowne. Gratuluje pomyslu! Mam pytanie: Czy ten fragment z Przeleczy Legionow jest gdzies dostepny w sieci? Chcialbym sprobowac dookreslic, z ktorego to konkretnie zimowego marszu 'Huculskim szlakiem II Brygady Legionow Polskich'.
Serdecznosci i podziekowania!!
wymiata. zapiera dech. więcej brak mi słów.
Polska Agencja Telegraficzna marzec 1937 rok.
https://www.youtube.com/watch?v=50SG_GVcva0
Dziekuje! Juz wszystko jasne: IV marsz 11-14 II 1937.
Kolejna porcja historii...
http://youtu.be/FijGy8e2Vro
... świetny... filmik?...prezentacja?...chyba jednak jest to kompozycja... jak zwał, tak zwał, ale robi wrażenie.... zdjęcia portretowe wspaniałe...:smile:
Cudo!!
Opisz, proszę, Coshoo, co można (jak przy części pierwszej).
Czemu na 4:25 jest fragment kolorowy?
Coshoo wielkie dzięki za te materiały, są niesamowite. Po ich obejrzeniu ogarnął mnie smutek, że to wszystko już przeminęło, że nie mogę już dotknąć tamtego życia i kultury Bojków, Łemków czy Hucułów. Interesuję się po trosze etnografią i obecnie jestem na etapie czytania książek O. Kolberga z regionu Karpat Wschodnich. Wyobraźnia wyobraźnią, a dzięki tym filmom mogę zobaczyć namiastkę codziennego życia mieszkańców.
Przepiękne zdjęcia dzieci i tej pary młodej, co przykuwa uwagę to wianek ślubny z barwinkiem na szczęście.
Coshoo Dziękuje!!
Niesamowite cudo!
jak można to proszę o więcej.
Teraz to już chyba się nie rozstanę ani z Bieszczadami ani z Niskim.
I poproszę jeśli można o opis wykonawców i piosenek. czy można w sieci gdzieś to znaleźć?
Dziekuje.
Jestem pod wrażeniem... Szacun!!!
Cosho, bardzo bardzo dziękuję za kolejną niesamowitą wycieczkę....
P.
Cashoo pokazał po raz kolejny że jest najlepszym naszym forumowym kronikarzem. To co robi z realnością i z historią jest przejmujące.
Widać w jego twórczości dojrzałość. Sam pamiętam jak mu zarzucałem pewne formy, a dziś stanę na czele pochwalnych laurek.
Cztery dygresje mi się skojarzyły;
1. czy ci twórcy owych obrazów mieli świadomość mijającej rzeczywistości ?
2. Czy ja mógłbym stworzyć coś takiego na miarę swoich czasów ?
3. Większość obiektów jest dla mnie nie -rozpoznawalna. Ucieszyłem się na widok rozpoznanego nie-istniejącego schroniska pod Pikujem
czy mógłbyś dla neptyków zrobić opis co w której sekundzie pojawia się rozpoznawalne ?
4. Jest wiele zdjęć portretowych. Pytanie; czy umiemy w czasie naszych wyjazdów stworzyć takowe ? dzisiejszych mieszkańców, może się okaże że są niepowtarzalne ?
Tak trochę refleksyjnie - filmik wspaniały ludzi już nie ma , nie nasze czasy . Dawna wieś - znój i od świtu do zmierzchu ciężka fizyczna praca . To nie dla nas , żyjemy inaczej . Trudno w ciągłym biegu zauroczyć się teraźniejszością - czasem mi się udaje , próbujmy MY żyjemy TU I TERAZ
Don Enrico : Jest wiele zdjęć portretowych. Pytanie; czy umiemy w czasie naszych wyjazdów stworzyć takowe ? dzisiejszych mieszkańców, może się okaże że są niepowtarzalne ?
Świetny film coshoo , bardzo dobrze oprawiony muzycznie , naprawdę niesamowity.Powiedziałbym że taki wyrazisty ,może dlatego że dawnymi czasy żyło się krócej ale zato wolniej i dokładniej ,czas był chyba inaczej mierzony a teraz to wieczny wyścig bez mety.Obejrzałem z ogromną przyjemnością. Pozdrawiam!
Motywy filmowe głownie pochodzą z materiałów Czechosłowackich i Węgierskich więc kręcone pewnie głównie na Zakarpaciu. Daraby kręcone na Ukrainie.
Fotki lokalizacje które znam:
0.11 - Nad Czeremoszem
0.44 - Cerkiew w Tarnawce
1.01 - Worochta
1.19 - okolice Żabiego
1.38 - Sianki
2.17 - dolina Sanu
2.21 - okolice Sławska
2.25 - droga na Przełęcz Legionów
2.34 - legiony Polskie - sztab w karpatach
2.28 - Legiony Polskie - Karpaty
2.42 - Legiony Polskie - jeńcy rosyjscy - Rafajłowa
3.13 - Bojkowski pszczelarz
3.59 - droga do Dzembronii
4.03 - jeziorko pod Jawornikiem, w tle Chomiak, Gorgany
4.18 - Maryszewska, w tle Howerla
4.26 - schronisko pod Ostrym Wierchem, Bieszczady
4.29 - orłowicz w Gorganach
4.33 - schronisko "pod kwadratem", Czarnohora
4.40 - Okolice szczytu Zerban w paśmie Popa Iwana Marmaroskiego
4.48 - Schronisko w dolinie Świcy
4.55 - Czarnohora
5.03 - Pop Iwan Marmaroski
5.07 - Siniak, Gorgany
5.11 - pod Kwadratem, Czarnohora
5.22 - Pop Iwan
5.26 - Sianki
6.37 - okolice Rafajłowej
6.44 - Borysławiec
7.12 - Żabie
7.15 - Wołosate
7.56 - okolice Czerniowców
8.21 - Kołoczawa
9.11 - Czarnohora
9.22 - Wysowa, Beskid Niski
9.45 - Sianki
9.53 - Czarnohora
10.05 - Uście Ruskie, Beskid Niski
10.27 - Ławoczne, kwiecień 1915
10.43 - Sianki
10.51 - Beskid Niski
....bardzo dobra praca.... , a 1.42, 1.56 jak się nie mylę i 7.45 to portreciarskie mistrzostwo świata... może się powtarzam, ale niewielu dziś tak robi portrety... ... wiem... inny czas, technika, sposób patrzenia... ale szkoda....co do portretów współczesnych jest jeden problem... ludzie obecnie bardzo niechętnie się na nie godzą i naprawdę trzeba zdobyć sporo ich zaufania i spotkać się z nimi nie jeden raz ... wspólnie spędzić czas, przekonać do swojej osoby, żeby do tego doszło... są oczywiście wyjątki, ale generalnie idzie ciężko... zakładając, że trzeba mieć jeszcze zgodę na publikację... no chyba, że zdjęcia chce się wrzucić do neta za kilkadziesiąt lat ;)
.... Coshoo... żyłem i mieszkałem kiedyś wśród ludzi z okolic Czerniowców i Sołońca... nasłuchałem się od nich sporo... stare czasy... ale fajne...do dziś utrzymuję kontakty... rzadko, ale utrzymuję... jeden z tych ludzi jest chrzestnym mojego średniego syna.... ludzie którzy pamiętają te czasy w większości poumierali, ale znałem takich co nie tylko dzieciństwo tam przeżyli (może to kiedyś troszkę przybliżę)... miło to wspominam...w moich stronach nazywano ich Rumunami, bo z tych okolic przybyli na ziemie tzw. odzyskane... trochę wrosłem w ich rzeczywistość, choć oprócz dwóch osób byłem kiedyś z poza ich kręgu... młodzi dalej kultywują tradycje ojców swoich.. już bardziej krajoznawczo-turystycznie... ale kultywują...mieszają się, co jeszcze do początku lat dziewięćdziesiątych praktycznie nie miało miejsca... oczywiście w większości....
PS..... nie dwóch osób, a raczej trzech... jak teraz ogarnąłem tę wioskę.....
Nie mam czasu, a rzuciłam wszystko aby oglądać i obejrzałam od razu wszystkie trzy.
Świetne, wspaniałe.
Jednocześnie przypomniały mi się moje pierwsze wędrówki po Karpatach Wschodnich, w roku 1990.
Trochę z tamtej dawnej atmosfery przetrwało w Karpatach jeszcze do wtedy, np. granie na trombitach na wschód słońca.
Jak ten czas leci, nie sposób go zatrzymać.
Filmik aktualnie krąży po Facebooku, nie wiem czy za wiedzą autora ?
...udostępnia znane i lubiane nadleśnictwo ;
Nadleśnictwo Baligród, Lasy Państwowe udostępniła(a) film użytkownika Юрий Шипович.
2 godz. ·
Jeszcze jeden ciekawy film o tym, jak to dawniej w Karpatach Wschodnich bywało. Bardzo ciekawe sceny ryzowania drewna i użycia capin oraz spławu. Capiny jeszcze teraz można znaleźć czasem po starych szopach lub w lesie... Nikt ich już u nas obecnie nie używa.
#las #góry #Karpaty
https://www.facebook.com/video.php?v=1561309274112419&set=vb.10000700084215 3&type=2&theater
Pierwotny filmik z pierwszego postu jakiś czas temu został przez Youtube usunięty. Przymierzałem się od jakiegoś czasu do sklejenia odświeżonej wersji i w końcu się udało. Troszkę starych ujęć, sporo nowych.
https://www.youtube.com/watch?v=cXIr8K9ABzw
Świat, którego już nie ma. Spław drewna z klauzy na Cisie i Czeremoszu lepszy niż dzisiejszy rafting. Dzięki za świetną robotę:razz:
Piękna sprawa taki filmik, który przywraca minioną epokę.
Ciekawe te systemy ściągania drewna
Dzisiaj - przypadkiem (YT podsunęło) - trafiłem na taki filmik:
Huculszczyzna w latach międzywojennych.
Jak ktoś ma wolną godzinkę, to można zobaczyć.
https://www.youtube.com/watch?v=auePhiYk8jo
Film zawiera sporo ciekawych ujęć, ale parę spoza Huculszczyzny (chaty o wysokich dachach ze słomianą strzechą z Tucholszczyzny bojkowskiej). Komentarz momentami bałamuty, a zdarzają się oczywiste fantazje, jak o "męskich i damskich" zapaskach (ok. 33 minuty). Hucułom jednak do Szkotów było dość daleko, zwłaszcza w międzywojniu. Puszczaniu spławu z klauzy Szybene i dalej Czarnym Czeremoszem (ok. 39 minuty) nie wiedzieć czemu towarzyszy pobekiwanie owiec i zbyrkanie dzwonków. Chudoby przecie nie spławiano. No i ta "propaganda sukcesu" II RP na Kresach, a ze zdjęć spoglądają ku nam częstokroć ludzie o twarzach steranych życiem i spracowanych dłoniach. Dzień za dniem toczyli ciężką walkę o byt. Jakoś umknęło to uwadze autora komentarza, któremu cały świat górskiego żywobycia przesłoniła "cepeliada".