Odp: Po co sa stawiane kolejne krzyze?
Cytat:
Zamieszczone przez
WueM
Szanowny pioabram
Żyjemy w CIENIU krzyża, a nie POD KRZYŻEM. Oznacza to, że mamy ciągle o Krzyżu pamiętać i tę pamięć nosić w sobie, żeby stawać się lepszym. Natomiast stawianie krzyży w każdym wolnym miejscu zakrawa na groteskę, żart z uczuć religijnych innych ludzi (również tej samej wiary). Takie nachalne afiszowanie się ze swoją wiarą trąci dewotyzmem. (Wybaczcie jeśli źle odmieniłem). Przypomina mi to wyprawy krzyżowe, kiedy w imię krzyża podbijano niewinne narody. (To tak, żeby nie użyć mocniejszych słów). Stawianie krzyży w wyeksponowanych miejscach na szczytach gór to właśnie podbijanie nowych terenów, zawłaszczanie ich, jakby to była ziemia jeszcze nie zdobyta. Absurd. Napisałem wcześniej: Nie mam nic przeciw kapliczkom i krzyżom w dolinach, przy rozstajach dróg, we wsiach. Jednak stawianie ich na szczytach uważam za pomyłkę.
To chyba już ostatni mój post w tej sprawie. Znudziło mi się. W górach, które stworzył Bóg i które o tym przypominają na każdym kroku swym pięknem, chcą stawiać wielce niedoskonałe konstrukcje mające przypominać o Stwórcy. To tak, jakby dodać kwiatek do kożucha.
Wiesz dla mnie symbol krzyza to nie jest jakas groteska,poprostu chodzi mi o symbol krzyza jako wyznacznika jakiegos kregu kulturowego,do ktorego zaliczamy sie od 1000 lat dzieki ktoremu polska jako kraj,miedzy zachodem i wschodem zyskała swoją tozsamosc,ale rzeczywiscie ,nawet najbrzydsze dwie stalowo -betonowe belki.zawsze bedą krzyzem!tez juz mi sie nie chce z wami gadaci,juz bronic krzyza.A wyznawcy machometa wprost przeciwnie ..w niemczech,francji,angli powstają coraz to nowe meczety...oni sie,swojego księzyca nie wypierają,i go nie osmieszaja,to samo zydzi,nie kpiaze swojej gwiazdy1.i dlatego nasza tzw.zachodnia kultura,jest w odwrocie,bo społeczenastwa sie odwrociły",.tak ale to juz jest wyprawa krzyzowa i nie to forum.pa.!!!!!!!!!...A MOZE BY TAK POSTAWIC KRZYZ FORUMOWY,UCZESTNIKOW KIMBOW????COOOOO!!!PROPONUJĘ FALOWĄ!
Cytat:
Zamieszczone przez
pioabram
tak ale to juz jest wyprawa krzyzowa i nie to forum.pa.!!!!!!!!!...A MOZE BY TAK POSTAWIC KRZYZ FORUMOWY,UCZESTNIKOW KIMBOW????COOOOO!!!PROPONUJĘ FALOWĄ!
A chociaż będzie drewniany? Taki jak na Łopienniku?
Z całym szacunkiem wyluzuj. Wiem, że jest jeszcze kilka gór nieukrzyżowanych, kilka pięknych dolin, gdzie można postawić kapliczki drogi krzyżowej. Jeżeli jesteś zdecydowany na szerzenie wiary poprzez stawianie krzyży to zapraszam do krainy lipnickiej, okolic Bystrego, Michniowca, Bandrowa. Potem zawędruj do Zwierzynia. Porównaj. To jest ta drobna różnica pomiędzy krajobrazem kulturowym, a krajobrazem zaznaczonym krzyżem.
a ja tam najbardziej lubie w gorach takie krzyze:
http://picasaweb.google.pl/topeerz/2...32128781016482
mniej inwazyjne dla widoku okolicy, mniej kontrowersyjne, a rowniez symboliczne i mile dla wierzacego czlowieka... zeby cos bylo symbolem nie musi byc chyba wielkie, okazale ,na samym szczycie i bardzo drogie w wykonaniu... dla mnie przynajmniej wiecej ma z wiara wspolnego malutki krzyzyk z galazki na wiacie zagubionej w lasach niz kolos na eksponowanej gorze... tak samo troche by mnie smieszylo jakby jakis czlowiek nosil na szyi krzyz o wymiarach 10na 20cm... niby nic zlego, tak samo jak te kolosy na szczytach...
co do postu PIOABRAM ''Wiesz dla mnie symbol krzyza to nie jest jakas groteska,poprostu chodzi mi o symbol krzyza jako wyznacznika jakiegos kregu kulturowego,do ktorego zaliczamy sie od 1000 lat dzieki ktoremu polska jako kraj,miedzy zachodem i wschodem zyskała swoją tozsamosc''
..a mnie się wydaję, że tysiąc lat temu, kiedy poszliśmy na zachód to wcale nie jest najlepszy moment naszego kraju, ba, uwazam nawet że największa porażka... w czasach kiedy tak naprawdę centrum kulturalnym i rozwojowym był wschód! (opierając się na faktach historycznych) jak to ktoś powiedział kiedyś, nie pamiętam kto, jak odnajdę to dam link ; "w czasach kiedy Zachód był wioską na ruinach rzymskiego miasta'' ..ale to moje odczucie subiektywne dość... choć pewnie łączy mnie z wielką liczba osób... nie mam nic przeciwko krzyżowi na Tarnicy..wzrósł i wrósł... ale wystarczy już..zostawmy coś rodzimowiercom i innym wyzwaniom..które jak widać nie potrzebują aż tak jawnego ''manifestu'', tudzież ''przekaźnika'' do Swojego Boga, jakkoliwek by to zjawisko nie nazywać.. piszę w cudzysłowiu wiele wyrazów... nie atakuję którejkolwiek Religii... żyję tą sama myślą co Nasi przodkowie na tej ziemii, w jednej wsi Żyd, Prawosławny, Poganin... razem! a nie kto lepszy!
Chwalmy Święte Gaje!
Cytat:
Zamieszczone przez
trzykropkiinicwiecej
..a mnie się wydaję, że tysiąc lat temu, kiedy poszliśmy na zachód to wcale nie jest najlepszy moment naszego kraju, ba, uwazam nawet że największa porażka...
Gdyby nie ten krok prawdopodobnie pozostałaby po nas nazwa na mapie. Jak po Prusach, Wieletach i innych. Niemcy by nas zgnietli do spółki z Czechami. Wschód był słaby militarnie. Nie nadawał się na sojusznika. Ale to tylko moje zdanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
trzykropkiinicwecej
zostawmy coś rodzimowiercom i innym wyzwaniom..które jak widać nie potrzebują aż tak jawnego ''manifestu'', tudzież ''przekaźnika'' do Swojego Boga, jakkoliwek by to zjawisko nie nazywać.. piszę w cudzysłowiu wiele wyrazów... nie atakuję którejkolwiek Religii... żyję tą sama myślą co Nasi przodkowie na tej ziemii, w jednej wsi Żyd, Prawosławny, Poganin... razem! a nie kto lepszy!
Chwalmy Święte Gaje!
Ładnie to ujęłaś:)
Cytat:
Zamieszczone przez
długi
Mam ze dwie łopaty, pare młotków...dwie ręce też, jakby co....
To jakby umówione, będę tam jak zwykle, w sierpniu.
No to jakby było umówione, ale ciii, bo będzie na nas :} Przy jeziorkach - wrósł przez 17 lat w ziemię, poza tym tych flint mogłoby w tym przypadku być więcej niż jedna o której niedawno wspomniałeś...
...Włóczykiju... chodziło mi raczej o kwestie kultury i dziedzictwo antyczne niż o fakt przygniecenia... ale ciesze się że się rozumiemy.. polecam artykuł dotyczący Sarmacyi http://www.taraka.pl/index.php?id=sarmacja.htm ...jest kilka zapalników w treści..ale czy o to chodzi?.. czyta się miło ''Niektórym"
Cytat:
Zamieszczone przez
włóczykij
Gdyby nie ten krok prawdopodobnie pozostałaby po nas nazwa na mapie. Jak po Prusach, Wieletach i innych. Niemcy by nas zgnietli do spółki z Czechami.
Dokładnie tak. Mieszko I nie był bezpretensjonalny przyjmując chrzest, ale była to pokerowa zagrywka, dzieki której Polska jest na mapie świata.
..chodzi o Jest Polska..w dodatku jaka jest?.. czy chodzi o to że przycięto nam spory korzeń.. i drzewo liche..? ale nei chcę odbiegac od tematu..więc chwalę kapliczki,,,choć pańszczyźniane... o rozbiegana ironio!
lubię np przydrożne kapliczki ,a mnóstwo ich jest np w okolicach jest po,bStebnika,uważam że budowa następnych krzyży na szczytach jest po prostu bez sensu bo nikomu i niczemu to nie służy tak ja jak stawiane krzyż pomniczki przy drodzę , na chwilę jest zaduma ,a po paru minutaczłowiek pędzi pędzi z niedozwoloną pre=ędkością (w maju córa mkneła swoją Mazdą 210/km na godzinę okolicach Moszczańcatylko dzięki Irasowei i Pastorowej perswazji dziecko poszło po rozum do głowy i oddało mnie kierownicę