Zwezło i okolice, a oto następny:
Wersja do druku
Ja w sprawie Bazylowej zagadki: Turzańsk, Suliła, i brama do przygody:przełęcz 609mnpm...8-)
Ja zapodaję zatem tez miejsce z ładnym widokiem notorycznie omijane przez turystów pędzących tłumnie na "odludzie i dzicz Bieszczadzką":wink:
1. Po pierwsze należy "nauczyć " się widzieć, tak mapę jak i zdjęcia satelitarne, trójwymiarowo - głębokość.
2. Z układu cieni wiemy ,że satelita "robił" zdjęcia Bieszczadów z kierunku południowego w godz. ok 10 - 11(słońce z południowego -wschodu) w miesiącach maj - lipec.(tak sądzę, nie sprawdzałem tego dokładnie, jeżeli się mylę poprawcie mnie).Słońce zawsze naszym przewodnikiem jest, tak na zdjęciu jak i w czasie wędrówki.:grin:
3. Wiedząc to , widzimy kierunki ,szczyty, pasma , doliny, itd...
4. Potoki w Bieszczadach są dopływami takich większych rzek jak Wetlinka , Solinka, Wołosaty , a te na pewno (z małym wyjątkiem zlewiska m. Czarnego) są dopływami Sanu...
i co dalej , trzeba mieć troszkę wyobrażni i pamięci "wzrokowej" i już ....
ps. i jeszcze trochę "psychologii" do tego ;-) przecież Anyczka, czy Jabol nigdy nie dadzą "puzla" z Połoniny Wetlińskiej:lol: --chyba że teraz dla zmylenia"przeciwnika"
Zagadka Jabola:
to Dziurdziów i Czekaj (na południe od Leska).
Teraz mój pierwszy puzel (mam nadzieję że uda mi się go wkleić).
P.S. To maniactwo naprawdę wciąga.
Może kiedyś zostanę Bieszczadnikiem...
Fajnie że sie dołaczyłes do naszego fruwania nad górami:) zapraszamy następnych. Odpowiedź na Twój zagadok: Stęznica, Markowska i Lipowiec;-)
Tera moje: widac mnie? własnie tu jestem:P
Następne "puzle" -- trochę "urozmaicenia" wprowadzam, drugi załącznik to panorama z tego miejsca o które pytam,- gdzie to ?
Nigdy nie przepadałem za Rawkami,ale lepsze Rawki niż Kraków...