Odp: Czarnohora pazdziernik 2007
polecałem kiedyś tutaj przejście UBLA - MAŁY BIERIEZNY (SK-UA). Jak stoicie po 10 h w medyce to to przejście wynagradza braki w komunikacji.
Odprawa trwa 3-40 min z SK do UA i ok. 1-1,5 h (w zależności od widzimisię SŁOWACKICH celników (straszne buraki tam są to prawda; przepuszczają znajomych ukraińców a unici tacy jak my muszą czekać na swoją kolej).
Ale to TYLKO do 1,5 h.
na UA byłem już wielokrotnie i ZAWSZE jeżdżę tamtędy.
Cytat:
Zamieszczone przez
andrzej627
...slady z GPSu Docza ...
a gdzie te ślady GPs-u Docza bo nie mogę jakoś znaleźć :(
Cytat:
Zamieszczone przez
wtak
polecałem kiedyś tutaj przejście UBLA - MAŁY BIERIEZNY (SK-UA). Jak stoicie po 10 h w medyce to to przejście wynagradza braki w komunikacji.
Odprawa trwa 3-40 min z SK do UA i ok. 1-1,5 h (w zależności od widzimisię SŁOWACKICH celników (straszne buraki tam są to prawda; przepuszczają znajomych ukraińców a unici tacy jak my muszą czekać na swoją kolej).
Ale to TYLKO do 1,5 h.
na UA byłem już wielokrotnie i ZAWSZE jeżdżę tamtędy.
Dobrze a jaki dojazd (z jednej i drugiej strony) z jakiś większych centrów komunikacyjnych ?
Np. Użgorod, Michałowce ?
Proszę tylko o ogólną informację, jakbym potrzebowała tam kiedyś dojechać to sobie sprawdzę (www.cp.sk i inne takie rulez).
Tak sobie myślę, że to przejście może być dobre do eksploracji zakarpackiej części Bieszczadów, jakiejś Połoniny Równej ewentualnie Gorganów Zakarpackich, ale jako przejście tranzytowe może być ze względu na położenie nie najlepsze.
Pozdrowienia
Basia
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
...Tak sobie myślę, że to przejście może być dobre do eksploracji zakarpackiej części Bieszczadów, jakiejś Połoniny Równej ewentualnie Gorganów Zakarpackich, ale jako przejście tranzytowe może być ze względu na położenie nie najlepsze...
na pikuj czy połoninę równą jest najlepsze ;)
w gorgany i na borżawę można przez użgorod (z małego bierieznego dość często kursują pociągi, marszrutki i busy (myślę, że co 1 godz coś się złapie)
od strony słowackiej trzeba szukać połączeń np z humennego (ja tam dojeżdżam autem)
Cytat:
Zamieszczone przez
wtak
a gdzie te ślady GPs-u Docza bo nie mogę jakoś znaleźć :(
Dostalem bezposrednio od Docza. A moze ktos jeszcze tam byl z GPSem i moglby udostepnic jakies dane?
MIlej wyprawy mam nadzieje ze sie nie zgubicie ekipa.
nie zapijcie sie tylko na smierc tam bo ja juz momentami ine wytryzmalem z szczegolnie pod howerla jak kazda grupa chciala ze mna pic :-) straszno tam.
Nie jest tak źle jak masz następnego dnia wodopój. Wyobraź sobie plus 30 stopni i brak picia.
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Nie jest tak źle jak masz następnego dnia wodopój. Wyobraź sobie plus 30 stopni i brak picia.
Damy rade,a w pazdzierniku to raczej +30 nie bedzie,a cos na rozgrzewke przyda sie zawsze....
Cytat:
Zamieszczone przez
andrzej627
Basiu, na
www.bezdroza.com zamowilem wlasnie 5 map, 3 przewodniki i rozmowki ukrainskie. Na komputerze mam juz mapy WIGu, slady z GPSu Docza i mapy Karpat ukrainskich do GPSu. Na Internecie czytam wszystko, co znajde na ten temat. Zadaje pytania na forum. Zbieram dokumentacje, bo chce wszystko wiedziec przed wyjazdem.
Tak wiec dla mnie taki wyjazd to jest "wyprawa", gdyz traktuje go powaznie i poswiecam duzo czasu na przygotowaniu sie do niego.
Tyle map.tyle przewodników?imponujace!Naprawde ,powaznie,apropos mam pytanie?,orientujesz sie moze jak jezdzą autobusy z w-wy do lwowa?