Odp: Turnicki Park Narodowy- reaktywacja!
Klopsik lasu bez końca nie można wycinać. Niedyś skończy się eldorado i ludzie zostaną bez pracy. Przykłady znajdziesz nie tylko w kraju. Poczytaj sobie co stało się z miejscowościami w Kanadzie żyjacymi z eksplaatacji lasu. Las skończył się, a miejscowi wegetują.
hEJ:)
Lucyno - przecież wiesz, że w Bieszczadach od z górą 50 lat rządzą leśnicy:D I zniknął ten las? Nie ma nic? Nie przesadzajmy z tym wycinaniem. Zgodzę się, że jakąś część terenów należy wyłączać z normalnej gospodarki i tworzyć tam rezerwaty. Ale w sytuacji, gdy nie ma kasy na istniejące PN-y, tworzenie nowego jest absurdem.
Obserwuję w pewnym PN-ie proces przetargów na roboty wynikające z planu ochrony. Na poszczególne zadania budżet wyłożył pewną kasę i prowadzących przetargi obowiązuje dyscyplina finansowa. Ten dostanie zlecenia, który zmieści się w zaplanowanych sumach. Po pierwszej turze przetargów wiele zadań nie znalazło jeszcze wykonawców, bo wszystkie oferty były wyższe niż sumy planowane. Grozi to wręcz zawaleniem planu ochrony;> Pewnie jakieś wyjście się znajdzie. Lecz jeśli nie, to istnienie rzadkich gatunków fauny czy flory w tym PN-ie będzie zagrożone. Utworzenie nowego PN-u zapewne odbyłoby się kosztem budżetów parków istniejących.
LP mają nad PN-ami jedną przewagę. Mają dużo forsy. I gdyby ustawowo przymusić je do wykonywania pewnych dodatkowych zadań z zakresu ochrony gatunkowej (np wspomniane koszenie łąk, nawożenie obornikiem itp), to z pktu widzenia interesów ochrony przyrody wg mnie mogłoby to być lepsze wyjście niż PN. Zresztą już teraz LP wiele dobrego czyni w kwestii ochrony przyrody. W końcu skądś te cuda w lasach birczańskich są?
Ja sądzę, że temat Turnickiego PN powinien odżyć wtedy, gdy politycy będą gotowi dołożyć na te i na stare parki grosiwa. Ponadto wspominałem już chyba o ustawowych ograniczeniach w korzystaniu ze środków unijnych przez parki...Zniesienie tych barier uważam za ważniejsze niż tworzenie TuPN:)
Pozdrawiam,
Derty
Hej
Nie neguję. Leśnicy rządzą Bieszczadami. Nie wieszam psów na LP. Wszyscy musimy przyznać, że jeżeli chodzi o polską gospodarkę leśną to jest ona wyróżniająca się w skali Europy. W dodatku u nas w Bieszczadach i Górach Sanocko-Turczańskich są lasy wodo- i glebochronne, gdzie teorytycznie obowiązują inne zasady gospodarowania. Wielu leśników przysłużyło się polskiej przyrodzie, w tym naszej. Wystarczy wymienić nazwisko jednego najpierw leśnika, a potem dyr parku narodowego pana Woja Wojciechowskiego. To on ocalił nasze bieszczadzkie jodły w miejcu, gdzie później został ustanowiony rezerwat Hulskie.
Nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że Turnica i te cuda znajdujące się na terenie nadleśnictwa Bircza to zasługa leśników. Zasługa historii. Te lasy uniknęły wycinki pod koniec XIX w, potem zostały darowane na rzecz akademii, by w latach 60-tych wejść w skład "dóbr arłamowskich". Dopiero od czasów przekazania ośrodka rządowego gminie Ustrzyki Dolne, a lasów Nadleśnictwu Bircza można mówić o gospodarowaniu tymi terenami przez leśników.
Czy las gospodarczy plus rezerwaty czy park narodowy? Moim zdaniem to drugie plus las gospodarczy. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby LP włączyły się w większym zakresie w czynną ochronę przyrody. Wiesz co jest najśmieszniejsze. W prywatnych rozmowach leśnicy są za większą ochroną lasów. Chcą powoływać użytki ekologiczne, chronić połacie lasów przed wycinkami, nie mówię już o pomnikowych drzewach. Wściekają się podobnie jak ekolodzy na te ambony, które wiankiem otaczają rezerwaty.
Derty proszę nie stawiaj ekologów, w tym mnie w opozycji do leśników. Nas interes jest wspólny: dobro lasu. Nie przez przypadek często LP finansują akcje ekologów.
Bardzo chciałabym aby leśnicy włączyli się w akcję ratowania resztek puszczy. Zarówno tej białowieskiej jak i tej turczańskiej. Moim zdaniem Polsckę stać na ochronę reliktów pierwotnych lub słabo przekształconych lasów. Poza tym diabli mnie biorą jeżeli słyszę, że najpierw ktoś powołuje do życia rezerwat leśny chroniący dobrze wykształcone zespoły leśne, a potem w majestacie prawa prowadzi tam cięcia.
"Nas interes jest wspólny: dobro lasu. Nie przez przypadek często LP finansują akcje ekologów."
Lucyna ty jest aby zdrowa ?W pelni sil i wladz umyslowych ? Lesnik jest od hodowli lasu i tyle . LP sa zobowiazane dawac kase na ekologow odgornie tak to by palcem nie kiwnely nawet w tej sprawie . Jak juz musza to robia i tyle.
Ulubiona madrosc przekazana mi przez moje guru lesne to"lesnik mowi o chronie przyrody po 50 kiedy sie ustawi w zyciu i swe dziatki takze"
Tak skroce moze tok myslenia swoj, dobro lasu zalezy od dobra danej grupy ludzi ktora z tego lasu zyje ,Czy sa to lesnicy czy ochroniarze nie wazne , od dobro lasu KAZDY GOSPODARZ DBA (
a przynajmiej o tym mowi)
Cytat:
Zamieszczone przez
klopsik
"Nas interes jest wspólny: dobro lasu. Nie przez przypadek często LP finansują akcje ekologów."
Lucyna ty jest aby zdrowa ?W pelni sil i wladz umyslowych ? Lesnik jest od hodowli lasu i tyle .
Tak skroce moze tok myslenia swoj, dobro lasu zalezy od dobra danej grupy ludzi ktora z tego lasu zyje ,Czy sa to lesnicy czy ochroniarze nie wazne , od dobro lasu KAZDY GOSPODARZ DBA (
a przynajmiej o tym mowi)
Te klopsik uszanuj stare zwyczaje. O mnie mówicie: twoja naiwnośc graniczy z głupotą.:twisted:
Czy dobro lasu zależy od dobra danej grupy? Oby nie. Musimy wypracować kompromis. Musimy zabezpieczyć przede wszystkim dobro społeczne jakim niewątpliwie jest Turnica, a dopiero później zainteresować się partykularnymi interesami mieszkańców okolicy, leśników, turystów, ekologów.
Co Cię napadło, że Ty ekolog jesteś w roli adwokata diabla?
Niestety nasze gdybanie na nic się zda, nie uchroni to żadnego kompleksu leśnego przed nadmierną eksploatacją, a takowa w paśmie Turnicy moim zdaniem ma miejsce.
Ja trochę inaczej to wszystko wartościuje...
To spokojnie i tak nie zdarzysz utworzyc parku , LP wyrzna wszystko co cenne w lesie ,SPOKOJNIE JUZ ZANICZJi LICZYC CZAS POTRZEBNY NA ODDTWORZENIE DRZEWOSTANU:twisted:
Wczoraj w regionalnej telewizji pokazywali drewno sprzedawane na submisji. Jeżeli za m kubiczny zapłacą po kilka tysięcy to po Turnicy pozostaną tylko wspomnienia. Tam rośnie w dużej mierze owo cenne drewno.
Poza tym na rynku panuje głód drewna. Zakłady albo zamykają tartaki albo sprowadzają drewno z Ukrainy. Cześć przedsiębiorców zaczyna zakładać filie za wschodnią granicą.
Z SLOWACJI gwoli scislosci, Zapotrzebowanie na drewno rosnie od 10 lat z hakiem. Wiec nie dziwne ze rzna wszedzie i gdzie sie da,na potege
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Wczoraj w regionalnej telewizji pokazywali drewno sprzedawane na submisji. Jeżeli za m kubiczny zapłacą po kilka tysięcy to po Turnicy pozostaną tylko wspomnienia. Tam rośnie w dużej mierze owo cenne drewno.
Poza tym na rynku panuje głód drewna. Zakłady albo zamykają tartaki albo sprowadzają drewno z Ukrainy. Cześć przedsiębiorców zaczyna zakładać filie za wschodnią granicą.
Pytam, bo się na tym nie znam.
Czy drewno z "kalamity" czyli tych katastrofalnych wiatrołomów na Słowacji w listopadzie 2004 zużyli już całe ?
Bo jeszcze rok - dwa lata temu widywało się zwłaszcza na Podhalu i na trasie do Łysej Polany ogromne ciężarowy z drewnem i drewno znacznie ale to znacznie staniało.
Jak widziałam parę miesięcy temu bardzo dużo połamanych drzew wciąż tam leży. Ale może jest to to drewno gorszej jakości ??? - nie znam się.
Z kolei w Gorganach latem 2007 tez widziałam całe ogromne połacie połamanych drzew - tez były tam rok wcześniej katastrofalne wiatrołomy.
Praca wre, ściągają i tną ogromne ilości tych drzew, cały czas kursują potężne ciężarowy z drewnem. "na oko" - potężne, proste drzewa, głównie świerki.
Może jest na forum specjalista od leśnictwa i mógłby objaśnić - dlaczego wycinkę robi się akurat w tamtym miejscu, a nie korzysta z drewna z wiatrołomów ???
Pozdrowienia
Basia