-
Odp: Renowacja cmentarzy (wspólna akcja)
Piotrze,
postaram się, ale też przyznam, że dopiero po latach zainteresowałem się stanem prawnym cmentarzy, bo - tak czy inaczej - zawsze interesowały mnie bardziej nagrobki, ale też suma sygnałów w sprawie kondycji prawnej cmentarzy (bo to w końcu przede wszystkim pochówki, a nie nagrobki...) spowodowała, że zacząłem częściej zwracać na to uwagę... Ustawę o cmentarzach znam na pamięć, ale gąszcz towarzyszących jej rozporządzeń nie jest mi jeszcze dość dobrze znany. Ciągle za mało czasu, ale... nie wątpię, że postanowienia tej ustawy zostały wielokrotnie złamane. Jestem na dobrej drodze do ustalenia tego mechanizmu, który z cmentarza robi pastwisko (ręką wszechmogącego urzędnika), wtedy na pewno w większym gronie będziemy zabiegać o porządek w tej materii i was nie omieszkam poprosić o pomoc.
-
Przy okazji: brakuje nam jeszcze 480 zyły :):):)
-
Wybaczcie, jedną z wpłat, która jest składką jednego z członków Magurycza, 50 zyły, wziąłem za darowiznę na rzecz Berehów...
Jest teraz tak (tym razem starannie sprawdziłem): mamy na Berehy po ostatniej wpłacie 2570 zyły, zatem brakuje tylko 430 zyły
-
-
-
Huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr rrrrrrrrrraaaaaaaaaaaa! Ufffffffff... mamy 3000 zyły, ale jakby ktoś chciał jeszcze coś dorzucić to nie odmówimy :):):)
Gigantyczne podziękowania!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!
-
Cieszę się.
Sąsiedni watek (o historii) jest taki pesymistyczny
a tu sukces przełamujący tą historię.
-
to SUPER wiadomość !!
Hryc Buchwak też się zapewne raduje !!
-
Do Szymona
W górnej części cmentarza w Brzegach Górnych, tuż przy ogrodzeniu jest taki nagrobek w języku polskim... "Tu spoczywa Janina Jankowska zmarła w pjerwszej wiośnie życia 14/3 1935"
(nie mogę wyświetlić zdjęcia bo już jest w jakimś wątku na forum)
To też mógł zrobić, któryś z Buchwaków?
-
Nie, to wyrób cechowy bez wątpienia, a i piaskowiec nie miejscowy..
-
Don Enrico, owszem, niesamowita historia, znaczy z tą kasą uzbieraną przez forumowiczów, jestem pod nieustającym wrażeniem i pełen podziwu jednocześnie... będę dziś wieczorem w Berehach... Hryć się cieszy, ja się cieszę, sama radość...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szymon magurycz
Hryć się cieszy, ja się cieszę
... my się cieszymy ...
Cytat:
Zamieszczone przez
szymon magurycz
sama radość...
:-)
Recon1: dzięki za pomysł tej akcji i za nadanie jej rozpędu :-)
-
Cieszę się też i to nawet bardzo.
Szymonie... mistrzu... teraz czas na Ciebie :)
Może podyskutujemy tutaj czy "Renowację cmentarzy (wspólna akcja)" warto kontynuować?
-
Wczoraj znowu byłem u Hrycia, Paraski i Iwana:-) i na wschodzie słońca na Caryńskiej... za 10 dni rozpoczniemy prace...
Recon, oczywiście, ze warto kontynuować!!!
Tylko nie chciałbym zamęczyć was prośbami... Baligród ciągle nie skończony...:roll:
-
Szymon i Ludzie Magurycza przy pracy:
http://www.youtube.com/watch?v=Hly1wkHxYKM
i Szymon przy stole :wink::
http://www.youtube.com/watch?v=IkmB0...eature=related
I strasznie się cieszę, że się udało! I co najmniej 23 razy 23 lata tej ciężkiej pracy Ci życzę!
-
Pracy nie zabraknie Bazyl :):):) tylko nie wiem czy dam radę kolejne 23 lata, hehehe, ale postaram się :):):) i bardzo, bardzo cieszy wasze wsparcie!
Przy okazji:
http://www.rita.edudemo.org.pl/wynik...osna-2010.html
Miło być na pierwszym miejscu :):):)
a jeszcze milej wiedzieć, że w Szargorodzie na Ukrainie zrobimy trochę, na trzech cmentarzach: prawosławnym, katolickim i żydowskim :):):)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szymon magurycz
Pracy nie zabraknie Bazyl :):):) tylko nie wiem czy dam radę kolejne 23 lata, hehehe, ale postaram się :):):) i bardzo, bardzo cieszy wasze wsparcie!
Przy okazji:
http://www.rita.edudemo.org.pl/wynik...osna-2010.html
Miło być na pierwszym miejscu :):):)
a jeszcze milej wiedzieć, że w Szargorodzie na Ukrainie zrobimy trochę, na trzech cmentarzach: prawosławnym, katolickim i żydowskim :):):)
No wiem, że troszkę przesadziłem, bo życzyłem Ci 23 X 23 = 529, a to i tak mało patrząc na ilość czekających na renowację cmentarzy. Z tym grantem to świetna sprawa - gratulacje!
-
Prośba do Szymona i innych uczestników akcji co by zezwolili...
Wychodząc z założenia że ta akcja, to jest DOBRA SPRAWA
warto ją podpisać.
Stąd prośba o zezwolenie umieszczenia stosownego napisu w okolicy cmentarza
...że wykonywana jest renowacja...
...staraniem .....
...sponsorowana przez forum.bieszczady.info.pl
Taka informacja to jak podpis autora pod dobrą robotą.
i bynajmniej nie chodzi mi o indywidualne wymienianie darczyńców, o nie.
Nie wstydźmy się dobrej akcji !!!
-
Tak, to jest dobra sprawa!
Hmm, Don Enrico, wyjąwszy jeden wypadek (a to z konieczności dość przykrej, a nie potrzeby) nigdzie nie zostawiliśmy żadnego znaku. Niemniej, jeśli tylko takie będzie wasze życzenie, to zostawimy znak. Wiesz, wiele osób zwracało mi na to uwagę, zwraca uwagę od lat, to... może czas się przełamać..., a może BdPN zgodzi się umieścić znak mały na tablicy, która i tak tam stoi?, bo - tak na marginesie - władającym cmentarzem (nie tylko tym) jest rzeczony park, co - jak dla mnie - jest nieporozumieniem... zaskakującym (nie po raz pierwszy).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szymon magurycz
jeśli tylko takie będzie wasze życzenie, to zostawimy znak
Przyznam się, że ja mam mieszane uczucia... Z jednej strony wolałbym, żeby moje 5gr pozostało anonimowe. Z drugiej rozumiem, że taka informacja może być zachętą dla innych: skoro ludzie z jakiegoś dziwnego forum skrzyknęli się i sfinansowali odnowienie jednego czy dwóch nagrobków to może i na moim forum miłośników lewego zakola Warty też uda się coś pożytecznego zorganizować? Z trzeciej nie chciałbym, żeby ktoś odczytał to jako przechwalanie się. Z czwartej nie ma się czego wstydzić, bo akcja jest niewątpliwie szczytna i godna naśladowania. Z piątej... z piątej sam nie wiem :mrgreen:
-
bmiller napisał
Cytat:
.. Z jednej strony wolałbym, żeby moje 5gr pozostało anonimowe.
No i zostanie. Nikt nie będzie wymieniany z imienia i nazwiska.
Podpis miałby być "ogólny".
Jeśli rywalizacja wszystkich kolorów bieszczadzkich forów miała by tak wyglądać - to tylko pozazdrościć.
Niech inni się uczą Dobrej Roboty i biorą przykład.
-
Nie ukrywam, że jestem trochę zaskoczona pomysłem don Enrico...
Jeśli kogoś zainteresuje moje zdanie, to jestem przeciw umieszczaniu jakiegokolwiek podpisu na jakiejkolwiek tablicy...
Chyba nie o to chodzi.
I jeszcze jedno, nie przeceniajmy nadto tych "3 tysięcy"... bo czym one są w porównaniu z ogromem prac, jakie Magurycz wykonał do tej pory.
Tyle.
-
Jestem przeciw umieszczaniu takich informacji na jakiejkolwiek tablicy. Informacja w internecie jest wystarczająca.
-
Jedyny ślad jaki można umieścić to: renowację przeprowadził Magurycz.
To jego dzieło. Maje, nasze 5 gr tylko pomogło
Pozdrawiam
Długi
-
Cytat:
Zamieszczone przez
długi
renowację przeprowadził Magurycz
Renowację przeprowadził Magurycz, finansowo wsparło forum.bieszczady.info.pl
Może tak? Przyznaję, że ja sam ciągle się waham, widzę jednak także pozytywne aspekty tej propozycji: trzeba propagować takie akcje! Dla przykładu forum użytkowników aparatów Nikon wspólnie z fundacją "Mam Marzenie" spełnia fotograficzne marzenia chorych dzieci - każde spełnione marzenie jest podpisane i opatrzone logiem forum. Podobnie robi forum Canona i Sony-Minolta. Takie działanie być może znajdzie kolejnych naśladowców, którzy uwierzą, że nawet w małej grupie można coś zrobić. Nie chodzi o rywalizację czy przechwalanie się tylko o promowanie takich zachowań.
-
Tu nie chodzi o chwalenie... To wynika raczej z mojego przekonania że w Bieszczadach powinno się stawiać jednak nieco mniej tablic. Informacja o tej szczytnej akcji pojawi się z pewnością w mediach: portalach internetowych, "prasie fachowej" (sprawozdania Szymona co roku są w Płaju i Magurach).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin
Tu nie chodzi o chwalenie... To wynika raczej z mojego przekonania że w Bieszczadach powinno się stawiać jednak nieco mniej tablic. Informacja o tej szczytnej akcji pojawi się z pewnością w mediach: portalach internetowych, "prasie fachowej" (sprawozdania Szymona co roku są w Płaju i Magurach).
Wydaje mi się więc, że pomysł na "doklejkę" do już istniejącej tam tablicy jest jak najbardziej trafny
-
Cytat:
Zamieszczone przez
trzykropkiinicwiecej
Wydaje mi się więc, że pomysł na "doklejkę" do już istniejącej tam tablicy jest jak najbardziej trafny
Tylko czy później nie pojawi się sytuacja, że ktoś, kto podaruje Maguryczowi powiedzmy tysiąc zł., zażąda tablicy "upamiętniającej" taki gest na jakimś innym cmentarzu??? Pewności nie ma.
Wydaje mi się, że ta propozycja stawia Szymona w niezręcznej sytuacji.
-
..Dlatego napisałem "doklejka" - malutki znaczek z informacją doklejony na tablicy już istniejącej, np. zaprojektowany specjalnie na tę okazję, omija to "Fanfary i kolacje z prezydentem" i jednocześnie nie krzyczy o bohaterstwie, w skromny sposób informując dzięki komu taka akcja, oraz kto się tym wszystkim zajął. Decyzja Szymona... :)
-
Długi napisał :
Cytat:
Jedyny ślad jaki można umieścić to: renowację przeprowadził Magurycz.
...można ???
TRZEBA!. Dobra robota wykonana dla społeczności powinna mieć podpis.
Umieszczane w różnych miejscach tablice informujące o dofinansowaniu unijnym tworzą wrażenie że wszystko się dzieje dzięki unii.
A to nieprawda.
Inni też robią masę fajnej roboty tylko w imię "wstydu" boją się podpisać pod własnym działaniem.
To poważny błąd że, grupa Magurycz nie podpisuje się pod swoimi dokonaniami. Ale to nie moje małpy i nie mój cyrk.
Działanie forumowe (renowacja w Berehach G.) jest wspólnym działaniem dla dobra wspólnego a nie jakąś indywidualną jałmużną.
W tym drugim przypadku chwalenie byłoby nie na miejscu, ale tu ?
Tyle. nic więcej nie mam do powiedzenia.
-
Skoro to "nasz cyrk", to zróbmy ankietę....
-
Jestem za informacją.
Przecież nie mamy się czego wstydzić. Szymon-robicie wielką rzecz. Porostu ratujecie historie. Kto wie, gdybyście nie robili porządków na nie jednym cmentarzu , to pewnie by zaginął w nicości.
Wiele osób odwiedza takie cmentarze i nie ma pojęcia, kto na nich spędził swój czas.
Może to gmina, a może Unia to zrobiła ?
Jak będzie informacja, to i może więcej kaski wpadnie.
A małe info dzięki komu udało się te prace zrobić nie zaszkodzi.
Takie jest moje zdanie.
-
N.p.
Cmentarz częściowo odrestaurowała Grupa Kamieniarzy Magurycz przy finansowym wsparciu członków dyskusyjnego bieszczadzkiego forum internetowego http://forum.bieszczady.info.pl w maju 2010.
Napisałem częściowo, bo chyba wszystkiego się nie da za jedną razą
Pozdrawiam
-
też jestem za informacją . w postaci małej lecz czytelnej tabliczki. zawsze to daje do myślenia, zainteresowania. wiadomo KTO itd. A zawsze może być to przyczynek do wsparcia kolejnych poczynań
-
Jesteście pewni, że tylko forumowicze wpłacali na ten cel? Ja nie jestem tego pewien.
I weźcie pod uwagę opinię Szymona. Dotychczasowe jego wypowiedzi sugerują jedno: on wyraźnie nie chce tablic. Żadnych tablic. I szanuję jego zdanie.
Pozdrawiam
Długi
-
Cytat:
Zamieszczone przez
długi
I weźcie pod uwagę opinię Szymona.
Chyba nikt tutaj nie chce działać wbrew Szymonowi. Cała dyskusja jest pod warunkiem, że się zgodzi. Jak będzie nas od pomysłu odwodził to dyskusja idzie w kosz a informacji w terenie nie będzie.
-
-
Kurcze, jest mi niezręcznie, w sumie całemu Maguryczowi. Strasznie oblepione tablicami wszelkimi ukochane góry, to obraz niezbyt dobrze znoszony przeze mnie (dawniej człek miał przewodnik i jakoś dawał radę). Owszem, nigdy nie byłem za tablicami, ale raz z satysfakcją, a innym razem zażenowaniem odpowiadam na pytanie: czy wyście coś robili np w Stuposianach (to jeszcze czasy Nadsania)... robiliśmy... w 1991 roku. Nie wygląda to dziś imponująco, ale nagrobki, które leżały te 19 lat temu, ciągle stoją (choć znowu należałoby je wypionować), tak samo w Dwerniku, nagrobki stoją, ale w krzakach.... I tak z jednej strony pomyślałem, że Wam Magurycz odmówić nie może... to jasne. Z drugiej... patrzę na białe (sic!) góry za oknem i nie wiem. Wiem za to, że ważna jest pamięć, ale o... pochowanych tam nade wszystko!
Dla mnie ważne, że Wy dostrzegacie starania, dawniej Nadsania, a dziś Magurycza.
Tak dziwnie: pracowaliśmy tam już w 1989, 1994, 2001...
A może tak: znajdę jakiś zręczny kamień, a na nim wykuję (podobnie jak Hryć) "Magurycz + bieszczady.info.pl"?
Rany, ale ambaras...
-
I teraz niech się zastanowią zwolennicy podpisu, czy Magurycz jeszcze kiedyś bez oporów poprosi nas, jako forum, o podobną pomoc, jakkolwiek ta sprawa się rozstrzygnie....
eehhhh...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Małgocha
I teraz niech się zastanowią zwolennicy podpisu, czy Magurycz jeszcze kiedyś bez oporów poprosi nas, jako forum, o podobną pomoc, jakkolwiek ta sprawa się rozstrzygnie....
eehhhh...
Oj Małgocha nie panikuj.. :) po to ta dyskusja żeby sprawę rozwikłać... i pomoże na przyszłość, będzie temat już z głowy...
Jeśli już tam istnieje jakaś tablica, to myślę że malutka (naprawdę filigran) dokleja nie przeszkodzi, a będzie miała ogromną wartość informacyjną i wspierającą tego typu akcje.. natomiast jeśli miała by powstać nowa specjalnie dla tego celu.. to też myślę że nie powinno się dokładać kolejnej... bo i po co.. Jest tu już gdzieś burzliwa dyskusja o tablicach i ścieżkach dydaktycznych.. Nawet Buby mało nie zlinczowali.. :-P