Tego roku pierwsze przebiśniegi w lasach dookoła Leska zakwitły już 3 lutego.
Wersja do druku
Tego roku pierwsze przebiśniegi w lasach dookoła Leska zakwitły już 3 lutego.
Żeby nie było nudno to też dodam zagadkę.
Witaj na forum. Dużo słyszałam o Twoich zdjęciach ale po raz pierwszy mam okazję je oglądać. Ten żubr jest fantastyczny.
Ad.3
Żebrowiec i podbiałek.
Ad.1
Wroniec widlasty czy widłak wroniec jak mnie dawniej uczono.
Ad. 2
Nie znam tej rośliny.
Witam i ja. Rzeczywiście na zdjęciu A3 jest podrzeń żebrowiec i podbiałek alpejski. Na zdjeciu A2 jest niewielka paproć - rośnie na skałach i murach, miedzy innymi na Sobieniu i na murze wokół leskiego koscioła. Na zdjęciu A1 nie jest to wroniec widlasty. Podpowiem tylko, że zdjęcie z połonin.
Zanokcica murowa?
Zgadza sie jest to zanokcica murowa, jeszcze tylko A1 i bedzie komplet. Poszukam czegoś ciekawego jeszcze.
Bardzo trudna zagadka.
Widlicz alpejski. W sumie rośnie tu 250 gat mchów więc mamjeszcze z czego wybierać.
Nie taka trudna. W Bieszczadach tylko 4 gatunki widłaków rosną. A oto kolejne. Mam nadzieję, że również do zgadnięcia. Szkoda tylko, że rozdzielczość musi być taka mała. Jak dalej tak nam pójdzie to przebrniemy przez wszystkie paprotniki.
Strzelam
Ad.1
Zanokcica zielona
Ad.2
Zanokcica skalna
Ad.3
Widłak jałowcowaty
Ad.4
Nie wiem. Kojarzy mi się jednocześnie i z sitem, i ze skrzypem.
1 i 2 perfekcyjnie. 3 z widłakowatych, ale nie jałowcowaty - widłak jałowcowaty jest rośliną typowo leśną charakterystyczną dla borów. 4 to jeden ze skrzypów - sity nie maja takich żebrowanych lisci, a to są łodygi.
Mówiłeś, że u nas rośnie 4 gat widłaków. Pas. Nie jest to: wroniec, jałowcowaty, goździsty ani alpejski. Za wysokie progi, tu może poradzić tylko Browar.
A kto powiedział, że nie jest to wroniec widlasty? Cecha charakterystyczna - nie wytwarza kłosów zarodnionośnych i pokrój, poza tym często występuje powyżej górnej granicy w lasu. Pozostaje jeszcze ostatnie zdjęcie to na dobranockę przygotuję jeszcze jakieś kwiatuszki.
Podpowiem, że zdjęcie skrzypa zrobione jest wczesną wiosną.
Kwestię skrzypa uważam za otwartą (łatwy do rozpoznania). Życząc kolorowych snów załączam 4 kwiatki, o jednym z nich ktoś ostatnio wspominał, a inny był już na zdjęciu.
4-ostrożeń warzywny
2-ostrożeń wschodniokarpacki
1-ostrożeń łąkowy?
3-ostrożeń lepki
Długi
skrzyp olbrzymi
Długi rozpracowałeś ostrożenie bezbłędnie. Gratulacje. Jadja nie jest to skrzyp olbrzymi. Skrzyp olbrzymi wygląda tak:
Potraktowałam te liście jako podpowiedź. Skrzyp leśny.
Nie. Leśny jest taki pierzasty i delikatny, a wczesną wiosną nie ma po nim śladu. Ten też rośnie w lasach - często w jarach i wilgotnych miejscach, u podnóża stoków.
Lucyna niebawem bedziesz specjalistką od paprotników. Zanim wyjdę do lasu na spacer to zapodam jeszcze jakieś zdjątka.
Oto kolejne zagadki:
..śliczota
Bardzo mnie interesuje to białe,tylko w jednym miejscu nad strumykiem spotkałam to "cudo"w Michniowcu!Jak się to zwie?
Ad. 1
Zawilec do końca nie jestem pewna. Narcyzowy, nigdy nie mialam okazji oglądać go w naturze.
Ad.2
Pokrzyk wilcza jagoda.
Ad.3
Lulecznica kraińska kiedyś cały dzień poświęciliśmy tej roślinie, byliśmy na różnych stanowiskach.
Ad.4
Nie wiem któryś ze starców?
...
Psiankowate rozpracowałaś doskonale Lucyna. Pierwsze to nie zawilec narcyzowy ten ma kilka kwiatków i z żółtym środeczkiem. Ostatnie zdjęcie nie przedstawia starca. Dumajcie...
PS Potraktujcie wpis WUKI jako podpowiedź do pierwszego zdjęcia.
Pierwsze to dziewięciornik błotny a czwarte to chyba pępawa błotna albo jakiś jastrzębiec,może sabaudzki (choć jeszcze mógłby być starzec jakubek)
Browar dziewieciornika zgadłeś, ale ostatnie zdjęcie to nie jest żaden z wymienionych gatunków. Roślina ta nie jest w Bieszczadach zaczęsta, rośnie na suchych murawach, nasypach dróg. Zdjecie przedstawia roślinę kwitnącą, a nie owocującą. Dlatego chyba obstawiałeś gatunki, które wymieniłeś.
Jak ktoś jest wzrokowcem to polecam książkę-atlas tłumaczenie ze słowackiego "Świat roślin, skał i minerałów".
to 4 wyglada jak jakis erigeron - przymiotno. ale nie wiem,
Pozdrawiam,
Derty
Doskonale Browar i Derty. To było przymiotno ostre. Na razie z dedykacją dla Lycyny zamieszczam fotkę zawilca narcyzowego.
Coś mi zdjątka nie wkleiło. To akurat nie zrobione w Bieszczadach tylko pod Gutinem w Czarnohorze. W Bieszczadach jeśli dobrze pamiętam to widziałem je w okolicach Kopy Bukowskiej i na Krzemieniu. Ponoć jeszcze gdzieś na Haliczu też rosną.
A teraz coś z zeszłego roku z Bieszczad Wschodnich, ale rośnie i u nas.
Storczyki całkowicie błędnie. Pozostałe dwa blisko, ale też niecelnie.
Storczyk blady. Gdzie go widziałeś>
storczyk (kukułka, stoplamek) bzowy w odmianie różowej i żółtej
pozostałe 2 - obstawiam jak Basia (-;
Serdeczności,
Kuba