-
10 załącznik(ów)
Odp: Pyrlandia
Szukając odskoczni od szarej codzienności wybrałem się do ogrodu botanicznego oczywiście wcześniej korzystając ze swojego prawa do wrzucenia karteczki do skrzyneczki. W botaniku w pełnym rozkwicie są piwonie. Ich zapach, kolory i kształty kwiatów są niesamowite. Różnorodne rosliny pozwalają na przyjemne spędzania czasu w tym miejscu. Na koniec kilka fotek, szkoda tylko, że jeszcze z fotkami nie mogę dodawać zapachów kwitnących kwiatów.
-
Marku, też tam dzisiaj z Renatką byliśmy. Muszę tylko zdjecia ogarnąć...Może warto się czasem zdzwonić?
Pozdrawiam
-
9 załącznik(ów)
-
4 załącznik(ów)
Widze Robert, że chodziłeś moimi sladami. A zdjęcia nr 2,3,4,5 zrobiliśmy niemal w tym samym miejscu załaczam fotki jako dowód i chyba masz racje, że następnym razem umówimy się na wspólny wypad na który możemy zaprosić innych chętnych do wspólnej włóczęgi po pyrlandii.
-
7 załącznik(ów)
Wczoraj po skorzystaniu ze swoich praw wyborczych w celu odstresowania wybrałem się do WPN. A że pogoda była śliczna to i spacer był miły i przyjemny. I jeszcze kilka fotek ilustrujących wczorajsze szlajanie po kieszkach.
-
Bardzo ładne panoramki, pogratulować !
-
10 załącznik(ów)
No to ja jeszcze raz zamieszcze fotki z Krajkowa, bo te które zamieściłem przez awarię wyfruneły. A może zachęce pyrlandczyków do odwiedzenia tego miejsca bo warto. Szczególnie zachęcam miłośników ptactwa wszelakiego. Powiem szczerze, że jeszcze w życiu nie widziałem tylu czapli siwych w jednym miejscu.
-
10 załącznik(ów)
Zbliża się wielkimi krokami wyjazd w bieszczady. W ramach przygotowań kondycyjnych razem z lepszą połową wybraliśmy się na spływ kajkowy. A że pyrlandia pełna jest pięknych jezior i urokliwych rzek nie było problemów ze znalezieniem ciekawego miejsca. Błękitny rydwan tym razem na swoich kołach zawiózł nas do Jastrowia, gdzie mieliśmy bazę wypadową. Miejscem spływu była rzeka Rurzyca. Szlak malowniczy i urozmaicony. Płynie się jeziorami oraz rzeką łączacą te jeziora. Szlak przebiega przez teren rezewatu przyrody "Dolina Rurzycy". Zmęczeni i zadowoleni z żalem opuszczaliśmy Jastrowie aby wrócić do codzienności. A ku pamięciu został nam tylko stos fotografii. Dla ilustracji pobytu kilka fotek, może zachęcą Was do odwiedzenia tego pięknego zakątka pyrlandii.
-
O.K. Jastrowie leży w województwie pyrlandzkim, ale to już baaaardzo daleka Pyrlandia jest...
-
Robert ale pogranicze pyrlandii też warto promować, bo piękne jest. Pełne lasów, jezior, czystych rzek i miejsc gdzie można porozmawiać z samym sobo a to często jest bezcenne.
-
Marek jak zwykle piekne zdjecia - dzieki!
W przyszlym roku chce przyjechac do kraju na wakacje, nie ma samochodu, a chcialbym troche pokazac rodzinnych stron mlodszej pociesze. Jak dojechac komunikacja publiczna do Jastrowia? Czy kajaki sie wynajmuje? Jakie to sa koszty? Czy trase wodna sami wybraliscie, czy byliscie na zorganizowanej wycieczce?
Z gory dzieki za informacje!
-
Daj znać z wyprzedzeniem, kiedy przyjedziesz, to może jakiś spływ pyrlandczyków sie zrobi. Mozemy Was zabrać
pozdrawiam
-
Bertrand/Robert?
Oczywiscie dam znac z wyprzedzeniem. Biorac pod uwage typowy termin wakacji szkolnych bedziemy najprawdopodobniej od konca czerwca przez miesiac - do konca lipca.
Wielkie dzieki za propozycje, spotkac musimy sie na pewno.
-
Jarek tak jak Robert pisze zawieziemy na miejsce prywatnymi rydwanami. Nie wiem jak jest z dojazdem publicznymi środkami komunikacji. Wypad był zorganiozwany. Mieszkaliśmy w ośrodku "Uroczysko". Oczywiście ośrodek organizuje spływy. Sama trasa nie jest trudna technicznie tylko długa, trzeba przepłynąć ponad 20 km (w tym przenoszenie kajak przez zaporę). Pokonuje się 4 jeziora. Troszkę problemów może stwarzać Rurzyca ale nie jest to jakieś ekstremum. Ośrodek ma swoją stronę internetową (www.gwdaryb.pl e-mail: uroczysko@gwdaryb.pl), tam najlepiej zorientujesz się odnośnie kosztów wynajęcia pokojów oraz koszty spływu (ceny pokojów wahają się od 160 zł w górę). Oczywiście są firmy organizujące same spływy koszt jest różny ale średnio wynosi ok 35 zł. Istnieje wtedy możliwość wyboru tras spływu. Zresztą pyrlandia ma to szczęście, że ma dużo jezior i ciekawych rzek którymi można spływać a w dobrym towarzystwie to sama przyjemność.
-
Marek, dzieki za szczegoly, mam juz wstepne wyobrazenie o calej wyprawie. Gdybys jeszcze podal namiary na firmy specjalizujace sie w organizacji splywow, to bylbym w 7mym niebie...:)
NB wyjazd na kajak to cos, na co wczesniej nie wpadlem, a frajda moze byc wielka - tego tutaj nie mamy...
-
Pozwolę sobie napisać że jak byście np chcieli spływać Wełną to mogę pomóc w ogranizacji, sama trochę pływam a Wełną średnio dwa razy w roku zimą i latem i zawsze chętnie na nią wracam:) i taki spływ dla Pyrlandczyków zrobić to nie będzie większego problemu:) sprzęt jest nocleg też się da załatwić i można na dwa dni :) a i ja chętnie z Wami spłynę sobie jeśli nie będzie nic stało na przeszkodzie :)
-
Calanthe, dzieki, a masz moze jakies zdjecia z tych letnich splywow?
-
-
Calanethe w tym roku chyby już nie uda się zorganizować pyrlandzkiego spływu ale rok 2011 - można poważnie przemyśleć. Zwłaszcza, że Wełna jest ciekawą i ładną rzeką no i Jark zamierza odwiedzić pyrlandię.
-
no ja jestem jak najbardziej za :) szczególnie odcinek od Jaracza do Obornik jest super :D
-
Calanthe - dzieki za linki, zdjecia bardzo sympatyczne, widac, ze towarzystwo swietnie sie bawilo i swiezo po obejrzeniu "Ice Age" bylo...:)
Moj plan to wakacje w Pyrlandii w 2011 - rodzice juz wiekowi i czas ich odwiedzic. Chcialbym wziac 9-letnia pocieche (i Lepsza Polowe) na splyw kajakiem, bo niczego takiego przedtem nie doswiadczyla; dziecko dosc male, ale plywa swietnie; z drugiej strony trasa nie moze byc zbyt wyczerpujaca i najlepiej, zeby plynac w cieniu, nie bedac narazonym na slonce. Trase mozemu obgadac powolutku, ja pobuszuje troche w sieci, poogladam zdjecia. W Wagrowcu bylem wieki temu jako kolonista, moze czas sprawdzic stare katy...?
-
7 załącznik(ów)
Śladami Dąbrowskiego
Wielu z nas pamięta o tym który szedł "z ziemi włoskiej do Polski". Pamiętamy jego czyny wojenne i to, że był bohaterem. Ale czy wiemy co robił później, czy wiemy gdzie umarł i został pochowany? Zachęcam do odwiedzenia miejscowości Winna Góra. Właśnie tu żył i zakończył swój żywot gen. Jan Henryk Dąbrowski. Warto pamiętać, że pałacyk generała w chwili obecnej jest własnością prywatną. Pałac i park są ładnie utrzymane. W pałacu znajduje się izba pamięci generała. Jest tylko jeden feler, muzeum czynne jest tylko od poniedziałku do piątku. Niestety w soboty i niedziele nieczynna. W kościele parafialnym w krypcie znajduje się sarkofag ze szczątkami Jana Henryka Dąbrowskiego. Można też przejść się ścieżkami wyznaczonymi dla turystów wokół Winnej Góry. Są do wybory dwie trasy. Zachęcam do odwiedzenia tego miejsca stanowiącego cząstkę naszej historii.
-
9 załącznik(ów)
Kolory jesieni
Skoro nie mogę podziwiać kolorów jesieni w bieszczadach, postanowiłem poszukać ich w pyrlandii. Pyrlandia zaczyna się barwić dostojnymi brązami i żółciami. Dostojeństwo i piękno jesieni nastraja człowieka refleksyjnie. Chodząc po znanych sobie ścierzkach można znaleźć ślady przemijania. Stojące jeszcze wiosną pnie drzew teraz leżą powalone przez ząb czasu. Cóz cykl się wypełnia coś umiera aby w to miejsce mogło urodzić się nowe życie. Ale dość tych wynurzeń na koniec kilka ilustracji z dzisiejszej wycieczki.
Załącznik 20646Załącznik 20647Załącznik 20648Załącznik 20649Załącznik 20650Załącznik 20651Załącznik 20652Załącznik 20653Załącznik 20654
-
ślicznie!
po prostu ślicznie
-
3 załącznik(ów)
Piękne, też dzisiaj szukałam rekompensaty Bieszczadów i kolorków jesieni. Nie w plenerze, bo choroba nie pozwala, ale słońce za oknem wygoniło mnie choć do parku. Gdzie też piękna, kolorowa jesień. Tylko tak nietrwała. To chyba ostatni ładny weekend jesieni.
Załącznik 20655Załącznik 20656Załącznik 20657
-
Ano, ostatni, u mnie mrozy już fest były i liście spadają na potęgę
-
Nie bądźcie pesymistami. Mimo przymrozków jeszcze bedzie ładnie taką mam nadzieję.
-
6 załącznik(ów)
-
Tez Pyrlandia - Rokosowo - gmina Gostyń, zamek i park jesienny i o dziwo wiecej zieleni, niz jesieni
-
5 załącznik(ów)
-
olatro nie wiem ale moim zdaniem zamieściłeś fotki z Kórnika.
-
Re: Pyrlandia
Rzeczywiście podobieństwo do kórnickiego zamku widoczne, ale to jednak Rokosowo...
-
Napewno, napewno Rokosowo jeszcze tu jestem, a wiem gdzie jestem :)
-
1 załącznik(ów)
Tutaj od frontu
Załącznik 20936
-
9 załącznik(ów)
-
Pyra, na biedrusku wygmerałem tam gdzieś 2 gory (wzniesienia). Byłeś tam może? przy weekendzie i ładnej pogodzie może tam być ciekawie
-
Barnaba kiedy musiałem nałożyć mundurek koloru khaki miałem wątpliwą przyjemność zdobywania wzgórz na poligonie biedruskim. Ale myslę, że przy sprzyjających warunkach pogodowych (byle nie padało) możemy się wybrać na "zdobywanie" biedruskich górek. Bo powiem Ci szczerze, że od czasu służby wojskowej w tym miejscu nie bywałem.
-
teraz to w tym błocie to jak w biesach.... zobaczymy jak z weekendem wyjdzie.
-
-
byłem.... coś przekombinowane z tą górą...brak wyraźnego szczytu... drogi pod śniegiem i ogólnie lipa... ale miejsce klawe. będzie trzeba wydrukować mapę i pójść ponownie...