Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
Dzisiaj w Instytucie Botaniki im. Władysława Szafera PAN odbyło się uroczyste spotkanie poświęcone wydanej właśnie Czerwonej Księdze Karpat Polskich - Rośliny Naczyniowe. Wszystkim miłośnikom flory bieszczadzkiej i w ogóle górskiej polecam. Ciepłe bułeczki szybko sie rozchodzą, więc nie radzę zwlekać. Zakupu Księgi można dokonać osobiście w Istytucie lub poprzez internet lub telefonicznie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Dzisiaj w Instytucie Botaniki im. Władysława Szafera PAN odbyło się uroczyste spotkanie poświęcone wydanej właśnie Czerwonej Księdze Karpat Polskich - Rośliny Naczyniowe. Wszystkim miłośnikom flory bieszczadzkiej i w ogóle górskiej polecam. Ciepłe bułeczki szybko sie rozchodzą, więc nie radzę zwlekać. Zakupu Księgi można dokonać osobiście w Istytucie lub poprzez internet lub telefonicznie.
A czy rośliny z indeksu tej księgi nie są wszystkie pod ochroną? Bo jak tak,to mam H.Piękoś-Mirkowej najnowsze "Rośliny chronione" z cyklu Flora Polski.
Fragmenty można obejrzeć:
http://www.ib-pan.krakow.pl/ibwyd/red/redbook_carp.html
EDIT
Chyba uda mi się upolować autograf jednego z autorów, co?
....skromniś kurna;)
Pozdrawiam:)
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
Myślę, że uda się coś zdziałać w tej materii Wojtku, bo Dzieło ma ojców wielu (dokładnie chyba 77) ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
A czy rośliny z indeksu tej księgi nie są wszystkie pod ochroną? Bo jak tak,to mam H.Piękoś-Mirkowej najnowsze "Rośliny chronione" z cyklu Flora Polski.
Browarze większości roślin zawartych w CKKP RN nie ma we wsponianej przez Ciebie publikacji o roślinach chronionych. To, że roślina jest pod ochroną nie do końca znaczy, że jest ona rzadka. Wiele najrzadszych gatunków nie jest pod ochroną.
6 załącznik(ów)
Może wrzucę i swoje foty.
Zagadka. Co to za gatunki?8)
Ostatnie dwa zdjęcia to jakiś gatunek z rodzaju Coprinus być może Coprinus comatus.
Zmierzę się z pierwszym: monetka kleista
Trzecie i czwarte to być może jakaś Mycena zaatakowana przez jakąś pleśń.
To chyba grzybówka zefirowa (rdzawoplamista),he he :grin:
1 załącznik(ów)
Zagadka Zefirowych endemitów z Turnicy wydaje mi się już mocno przedawniona, więc zapodaję coś na rozruszanie florozagadek: