Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
A, nie - za urdzika już dziękuję, został pomyślnie rozpoznany, przede wszystkim jako nieprzydatny do jedzenia, leczenia, podtruwania ;) A sadzić na skalniaku nie będę, rośnie mi na łące.
Natomiast mówię o rzekomym czworoliście... wygląda tak, jak powinien, ale... bo ja wiem? Tyle by go było? Zazwyczaj widywałam w mniejszych koloniach, a tu nawet kilkanaście sztuk blisko siebie.
Jeśli czworolist - no to fajnie :)
Pozdro dobranocne!
k.
1 załącznik(ów)
Coś martwo tu więc dla ożywienia wiosennego marazmu coś z majowej flory do odgadnięcia:
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
Głóg jednoszyjkowy.
Zgadza się. Gratuluję!!!
1 załącznik(ów)
Po dwudziestu latach znów odnalazłem w Bieszczadach smardza.
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Po dwudziestu latach znów odnalazłem w Bieszczadach smardza.
Piękny,szacun.
Możesz opisać stanowisko?
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Piękny,szacun.
Możesz opisać stanowisko?
Las z udziałem graba, jesiona, dęba szypułkowego, lipy drobnolistnej. Coś pomiędzy grądem subkontynentalnym a podgórskim łęgiem jesionowym. W runie przylaszczka, zawilec, kokoryczka, ziarnopłon, jarzmianka, śledziennica, kopytnik, sałatnica, podagrycznik, cebulica, złoć, śneżyczka i inne rośliny
1 załącznik(ów)
Co by marazm połikendowy rozruszać zapodaję zagadkę:
Niech podpowiedzią będzie to iż nazwa rodzajowa tej rośliny ma wiele wspólnego z nazwą najbardziej pospolitego bieszczadzkiego drzewa.
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Niech podpowiedzią będzie to iż nazwa rodzajowa tej rośliny ma wiele wspólnego z nazwą najbardziej pospolitego bieszczadzkiego drzewa.
Czyściec lekarski. Zwany, nie wiem czemu, bukwicą :-?