Bezbłędnie stoplamek bzowy w dwu odmianach - zdjęcie zrobiłem 1 maja w zeszłym roku na polanach na podejściu pod Perejbę od strony Beskidu Wielkiego. Dwie pozostałe rośliny również poprawnie odgadniete zrobione gdzieś po drodze na Pikuja.
Wersja do druku
Bezbłędnie stoplamek bzowy w dwu odmianach - zdjęcie zrobiłem 1 maja w zeszłym roku na polanach na podejściu pod Perejbę od strony Beskidu Wielkiego. Dwie pozostałe rośliny również poprawnie odgadniete zrobione gdzieś po drodze na Pikuja.
A to, co to?
Niestety nieprawdę mi tu Basiu wypisujesz.
Robota nie zając, nie ucieknie...
Może po prostu grusza pospolita.
Dokładnie to Pyrus communis.
A teraz chyba coś dla starych wyjadaczy, co to rośnie w runie w tym bukowym lesie i gdzie to może być?
P.S. Podpowiedź: nie ma takich miejsc w Bieszczadach zawiele.
No czosnek,tylko jaki?Siatkowaty w takiej ilości,to tylko Moczarne.Ale raczej niedźwiedzi,ma dość szerokie liście(zdjęcie pod psem,specjalnie?) A takich miejsc w Bieszczadzie są setki :( Na wschodnim stoku Caryńskiej,na Trochańcu,na pn-zach. stoku Krzemienia, Chryszczata,Hruń,Czyryny to całe porośnięte itp,itd
Zadaj jakąś podpowiedź.
Fatalnie po kompresji zdjęcie wyszło. Zapodaję jeszcze dwa. Teraz to już masz sprawę klarowną Browar.
Sprawa jest klarowna,czosnek siatkowaty.A gdzie? Las wygląda jak las...Jak nie Moczarne,może Bukowe Berdo,tam też jest go sporo.
Największy lity płat buczyny z czosnkiem siatkowatym w runie jest w paśmie Wysokiego Działu - około 1,5 ha. Ciekawie to wyglada gdy kwitnie.
A to zagadka na dziś:
2 - szczyr trwały
3 - kokorycz (pusta?)
4 - czeremcha zwyczajna
Serdeczności,
Kuba
Kuba dwa zgadłeś - szczyr trwały i czeremcha. Kokorycz to nie jest.
Wstrzymuję się do jutra z podpowiedziami do zdjęć 1 i 3.
Skojarzyła mi się 3 z zawilcem gajowym. Potem z rutewką. Poddaję się.
Ani zawilec, ani rutewka, ale blisko...
Podpowiedzi:
Roślina na 1 zdjęciu charakteryzuje się dysjunkcją środkowokarpacką - występuje w Bieszczadach, a później dopiero na Babiej Górze, Pilsku, Wielkiej Raczy i Baraniej Górze. Oprócz tego widziałem ją w Czarnohorze i tam wykonałem zdjęcie.
Roślina na zdjęciu 3 ma kwiaty z białymi płatkami i żółtym środkiem. Kwitnie wiosną i gdy przekwitnie to dopiero następnej wiosny będzie ją można zobaczeć. Charakterystyczna dla żyznych lasów liściastych.
Dynsjunkcja środkowokarpacka. Adam mówil nam na szkoleniu na ten temat. Podał tylko: brzost, języcznik, smotrawę, kłokoczkę. Nie pamiętam aby wspominał inne rośliny. Albo nie byłam na tym szkoleniu:-(
Niebardzo rozumiem, co ma łączyć te wymienione przez Ciebie gatunki Lucyna?
Smotrawa okazała - gat. wschodniokarpacki, st. antropogeniczne w Karpatach Zachodnich. Niektórzy również stanowiska Bieszczadzkie uznają za sztuczne - część takowych na pewno jest sztucznego pochodzenia - np. na południowych zboczach Gruszki nad Dziurdziowem.
Języcznik pospolity - od Bieszczadów po Pieniny jest dość pospolity. Dalej na zachód też ma kilka stanowisk.
Wiąz górski - ? występuje w całych naszych Karpatach.
Kłokoczka południowa - występuje głównie w Beskidzie Niskim oraz na Pogórzu.
Dysjunkacja to przerwa zasięgowa w występowaniu jakiegoś gatunku.
Widocznie coś pokiełbasiłam w notatkach. Wiem co to jest dysjunkcja.
Czy nr 1 to jakaś goryczka?
Nie. Nie jest to goryczka. W Bieszczadach nie rosna żółto kwitnące goryczki.
Podpowiedź druga do zdjęcia 1:
Wystarczy dobrze przestudiować książkę Przyroda BdPN.
Tocja alpejska
Perfekcyjnie...
... a 3?
Podpowiedź do zdj.3 będzie fotograficzna:
jakis jaskier?
Jaskier nie, ale z rodziny jaskrowatych...
Zawilec gajowy?
zdrojówka rutewkowata
Tak, jak zwykle najciemniej pod latarnią.
Jadja zgadłaś! Będę dumał nad czymś trudniejszym teraz. Pospolitym, a niezauważanym.
Wszyscy kochamy wiosnę widzę, więc zanim sezon się zacznie na całego to pasuje florę wiosenną przerobić od podstaw :) Jako zagadka na dziś będzie kilka fotek wiosennych roślin z Bieszczadu - same pospolite. Powodzenia i miłego botanizowania życzę.
PS Fotki z zeszłorocznej wiosny.
1. nie dam się nabrać scilla bifolia czyli cebulica dwulistna
2. Chrysosplenium alternifolium śledziennica skrętolistna połamaniec językowy
3.Modrzew
4. Wilczomlecz chyba migdałolistny
5 Kostrzewa ale która nie wiem
7.Leszczyna?
9 przetacznik ożankowy
1. Zgadza się to biały okaz cebulicy dwulistnej, czy jak się teraz przyjmuje trójlistnej.
2. To śledziennica.
3. Modrzew europejski.
4. Wilczomlecz migdałolistny.
5. Nie jest to kostrzewa.
6.
7. To nie leszczyna.
8.
9. Nie jest to przetacznik ożankowy chyba chodziło o 10, ale to też nie to.
10.
7. olsza albo może brzoza
8.leszczyna
7. Olsza szara dokładnie - kwiatostan męski,
8. Leszczyna - kwiatostan żeński.
A pozostałe ???