Ja wiem kto akcję organizuję. Rozmawiałam z członkami zarządu i komisji. Jesteśmy wszyscy zaskoczeni zbiórką pieniędzy.
Wersja do druku
Ja wiem kto akcję organizuję. Rozmawiałam z członkami zarządu i komisji. Jesteśmy wszyscy zaskoczeni zbiórką pieniędzy.
Ja wiem, że nic nie wiem. Rozmawiałam z Zefirem Wojciechem Jaroszem prezesem niezarejestrowanego naszego stowarzyszenia. Prosiłabym aby wyjaśnił to na forum. Jest w pracy. Ponoc nic nie wie o tej informacji, którą zamieściłaś.
Pod informacją jest podpisany
Radek Michalski
(Fundacja Dziedzictwo Przyrodnicze)
Przepraszam, że nie przekleiłam podpisu.
A ja otrzymałam ten list z forum sympatyków SKPB W-wa
Przekleiłam w dobrej wierze, bo wiem że na tym forum są osoby zainteresowane Turnicą.
Nie jest moim celem sianie jakiegokolwiek zamętu.
Poza tym ta akcja wydaje mi się sensowna i wreszcie jest to jakiś konkret.
Pozdrowienia
Basia
Zawiązane ale nie zarejestrowane Stow. na rzecz TurPN nie prowadzi żadnych zbiórek pieniężnych ponieważ nie posiada osobowości prawnej i nie jest do tego typu działań uprawnione.Nie wiem skąd, kto i dlaczego wysunął taki wniosek skoro informacja nie wyszła od Stowarzyszenia tylko od Fundacji Dziedzictwo Przyrodnicze...
Jak widać - zbiórke prowadzi Fundacja...która oczywiście ma osobowosc prawną.
Nie jestem członkiem tej Fundacji...
O akcji wie Zarząd, P. Lucyna też - została poinformowana telefonicznie w dniu 19.10.2008r. (o ewidencjonowaniun drzew pomnikowych)
Ta cześc Zarządu, która o akcji nic nie wie - zostanie rzecz jasna poinformowana, akcja ma miejsce w dniach 8-11 listopada a wiec czasu na informowanie wbród :)
Reasumujac - zbiórke -jesli mozna tak to nazwać - prowadzi Fundacja, która prawnie jest upowazniona do prowadzenia tego typu działań.Chodzi o wsparcie finansowe (nocleg, wyzywienie) dla osób, które chca pomóc, ale ich na to nie stać...
Osobiście nie jestem zwiazany z żadna akcja zbierania funduszy tylko z przygotowaniem akcji rejestraji drzew pomnikowych - w cytowanej informacji zostałem podany jako osoba kontaktowa, do której należy zgłaszać cheć uczestnictwa. Na tym moja rola się kończy. O "zbiórki" nalezy pytać prezesa Fundacji podpisanego pod cytowana przez BasieZ informacją.
Ze swojej strony moge powiedzieć, że będę uczestniczył w akcji ewidencjonowania potencjalnych drzew pomnikowych i zapraszam gorąco wszystkich chętnych.
Osoba (y), które robia z tego powodu zamęt na forum powinny sie powaznie zastanowić zanim cos napiszą.
Pozdrawiam....
Tak zostałam poinformowana o akcji liczenia drzew. Tylko o akcji liczenia drzew.
Ten apel został wystosowany w imieniu Stowarzyszenia. Został podany Pański meil. Wniosek można wysnuć tylko jeden.
Proszę nie zmieniać sensu wypowiedzi już po napisaniu mojej odpowiedzi.
W komunikacie, który wysłano na listę SKPB i który dostałam jest podany tylko jeden mail kontaktowy - do Ciebie.
Przepraszam, nie wiedziałam że nazywasz się Wojciech Jarosz.
Zarówno na tym forum, jak i na innych podpisujesz się jako "Zefir".
Być może podpisywałeś się kilka razy imieniem i nazwiskiem, ale na prawdę nie skojarzyłam Twojego nicka z tą osobą do której podany jest kontakt.
A akcję liczenia drzew na prawdę uważam za bardzo sensowną. To jest duży konkret.
Przepraszam, ale czy to do mnie ?
Nie czuję się winna zamętu na forum.
Przekleiłam otrzymany apel.
Pozdrowienia
Basia
Nie Basiu, nie do Ciebie...Tak na marginesie zapraszam na akcje rowniez Ciebie.
Powstało male nieporozumienie bo do tekstu "apelu" nie dodalaś jego ...autora.Ale zrobilas to nieswiadomie więc nie ma sprawy.
I zanim dałoby się cokolwiek wyjasnić...bec...zamęt, placz i zgrzytanie zębów...:-P:-P:-P
Szczegołowe informacje podam za kilka dni. W kazdym razie im wiecej osób i GPS-ow tym lepiej.
Pozdrawiam.
Rejestracja drzew pomnikowych będzie miala miejsce w dniach 8-11 listopada. Serdecznie zapraszam.
Co do Stowarzyszenia - zostalo zawiazane, ale nie zostało zarejestrowane z powodu brakow formalnych...
Na spotkaniu w dniu 19.10.2008 r. miały być uzupełnione pewne uchybienia (np. podpisy pod ststutem, lista załozycieli, itp.)
Niestety na spotykaniu były tylko 3 osoby. Z tego względu nie jest mozliwa rejestracja Stowarzyszenia i jego dalsza działalnosć.
Jednoczesnie od dziś nie jestem jego prezesem tylko zwykłym czlonkiem, gdyz zrzekam sie tej funkcji.
Razem z grupą osób przeprowadzamy akcję inwentaryzacji drzew pomnikowych. Uważam, iż jest to działalność praktyczna konkretna - a takiej w tej chwili potrzeba.
Poza tym liczę, że stery w "Stowarzyszeniu" obejmie inna osoba i doprowadzi do tego, że na spotkaniach będą wiecej niż 3 osoby.
Ja uciekam do lasu:) bo tam moje miejsce...i zachęcam do tego innych.
8-11 listopada - Ratujmy drzewa projektowanego Turnickiego Parku Narodowego.
Proszę zrozumieć mi zależy na Turnicy. Nie wiem czy to nasze stowarzyszenie powstanie. Nie wiem czy kiedykolwiek Turnica będzie w należyty sposób chroniona. Być może nie. Wszystko na to wskazuje, że nie. Mimo to będę robić wszystko aby te pozostałości lasów o charakterze pierwotnym chronić. Nie jestem ekologiem. Znam się tylko na turystyce. Zrobię więc wszystko aby w okolicy Suchego Obycza ludzie przekonali się do zrównoważonego rozwoju opartego na turystyce przyrodniczej. Jeżeli stowarzyszenie powstanie no cóż będę jego członkiem i członkiem komisji rewizyjnej. Będę miała prawo głosu. Na dzień dzisiejszy mogę zagłosować tylko mówiąc: sprzeciw.
Stowarzyszenie ze względów formanoprawnych nie zostało zarejestrowane, prezes złożył demisję, która została przyjęta.
Coś się na forum zaczęło i coś się skończyło.
Oczywiście osoby zainteresowane ochroną Turnicy nadal będą działać ale zmieni się diametralnie forma działalności. Na pewno nie będzie to działalnośc ekologistyczna.
Prywatnie ta próba stworzenia stowarzyszenia była dla mnie wyjątkowo ciekawym okresem w życiu. Na pewno nie są to zmarnowane tygodnie. Poznałam wspaniałych ludzi, nawiązałam owocną współpracę z ciekawymi stowarzyszeniami. Pod względem turystycznym niezarejestowane stowarzyszenie działało dobrze. Pojawili się turyści w okolicach Turnicy. Współpraca z Arłamowem jest wzorcowa. Panie z Birczy z Wrót Karpat bardzo energicznie działają. Będę im pomogać. Na dzień dzisiejszy już postanowiłyśmy z panią Aleksander Ryznar, że produkowane przez spóldzielnię socjalną w Birczy pamiątki pojawią się w recepcjach kilku ośrodków np.Arłamowa. Mam zgodę ośrodków.
Wśród serdecznych przyjaciół.......
Nie,wprost przeciwnie. Zefir podał się do dymisji, bo nie miał poparcia w zarządzie i w stowarzyszeniu. Sytuacja na forum była żenująca. Co do tego nie mam wątpliwości. Mogę tylko przeprosić za formę wypowiedzi.
Stowarzyszenie mimo, że nie zostało zarejestrowane dużo osiągnęlo. To zasługa w dużej mierze Zefira. I za to wszyscy musimy być Mu wdzięczni.
Ma ponownie odbyć się walne. Ma od nowa powstać stowarzyszenie. Raczej nie jestem zainteresowana współtworzeniem następnego stowarzyszenia ekologicznego. Życzę jednak powodzenia.
Jak widac działamy nadal. Kazdy z nas robi swoja działkę. Lucyna również . Powstało małe nieporozumienie podsycone dawką emocji:), ale wszystko powraca do normy.
No cóż, nadchodzi taki moment, że stery muszą objąć bardziej doświadczeni. Czy obejmą - zobaczymy.P. Lucyna ma ogromne poparcie w stowarzyszeniu wiec w rzeczy samej jest naturalnym kandydatem na prezesa.
Jak wspominałem - organizujemy akcję rejestracji drzew pomnikowych. Ta akcja w przeciwieństwie do "walnych zgromadzeń" ;)na których było ...3 osoby - już teraz wzbudza ogromne zainteresowanie. Dostałem do tej pory kilkanaście zgłoszeń chęci uczestnictwa. Myślę, że takie praktyczne działania są w tej chwili bardzo potrzebne.
Gratuluję. Jeżeli akcja uda się, jeśli coś dobrego przyniesie to będę naprawdę szczęśliwa. Nasze drogi rozeszły się ale cel jest zbieżny. Ochrona przyrody. Życzę Wam powodzenia.
Skupmy się na Turnickim Parku Narodowym a nie na własnych apspiracjach. A oswiadczenia prywatne pozostawmy sobie na "cztery oczy" lub telefon. Chyba, że ktoś lubi ekshibicjonizm.
Mam nadzieję,że nastepne posty beda dotyczyły Turnickiego PN a nie stanów emocjonalnych poszczegolnych osób ( w tym moich stanów;) )
w sprawie stanowiska Rady Gminy w Czarnej wobec projektu utworzenia Turnickiego Parku Narodowego.UCHWAŁA NR XIII/ 134 /08Rady Gminy w Czarnejz dnia 21 sierpnia 2008r.
Na podstawie art.18 ust.1 ustawy z dnia 8 marca 1990 r . o samorządzie gminnym (Dz.U. z 2001 r., Nr 142, poz. 1591 z póżn. zm), po zapoznaniu się ze stanowiskiem Rady Miejskiej w Ustrzykach Dolnych wobec projektu utworzenia Turnickiego Parku Narodowego
Rada Gminy w Czarnej uchwala, co następuje:
§ 1
Wyraża się poparcie dla stanowiska Rady Miejskiej w Ustrzykach Dolnych
w sprawie protestu przeciwko utworzeniu Turnickiego Parku Narodowego.
Rada Miejska w Ustrzykach Dolnych uchwałą Nr XXIII/177/08 z dnia 21 sierpnia 2008r. wyraża swe negatywne stanowisko w tej sprawie i wskazuje, że Gmina, jako prawny reprezentant interesów zamieszkującej na jej obszarze ludności nie może popierać inicjatyw, które mogą powodować niekorzystne zjawiska dla społeczności lokalnej. Nie negując potrzeby ochrony cennych przyrodniczo terenów wskazuje, że nie przedstawiono dotychczas kompleksowego opracowania symulacyjnego, które pozwoliłoby na dokonanie racjonalnej oceny ekonomicznych i społecznych skutków funkcjonowania Turnickiego Parku Narodowego na poziom życia mieszkańców przylegających do niego terenów. Solidaryzując się z samorządem lokalnym Miasta i Gminy Ustrzyki Dolne wyrażamy swoje negatywne stanowisko wobec tego projektu.
Powyższe stanowisko Rady zostaje przekazane Najwyższym Władzom Państwowym.§ 2
Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.§ 3
komentarz na dole
Faktycznie brak jest symulacji jak powstanie parku może oddziaływać na lokalne warunki ekonomiczne.
Niestety Ministerstwo Środowiska zaniedbuje tą sprawę.
Brak jest rzetelnego informowania, za to dezinformacja jest w cenie.
Samorządy są uczulone na ochronę przyrody. Po części wynika to z prostego faktu, iż ochrona przyrody godzi w kieszenie co poniektórych, jednak z drugiej strony brakuje fachowej akcji informacyjnej (odnośnie parków narodowych) dla gmin i powiatów.
Pozostaje jeszcze jedno pytanie - czy społeczeństwo XXI wieku stać mentalnie na ochronę przyrody w oderwaniu od bilansów ekonomicznych.
Moim zdaniem tak. Jednak -niestety - praktyka temu przeczy.
Przede wszystkim Rada Gminy nie ma prawa wyrażać swojego stanowiska w formie uchwały i mam nadzieję ,że wojewoda zwróci na to uwagę. Dziwne jest dla mnie to ,że z jednej strony podczas wywiadów radiowotelewizyjnoprasowych władze mówią o rozwoju turystyki a z drugiej wydają takie komunikaty.Widać jasno ,że nie rozumieją gdzie są pieniądze ci ludzie którzy rzekomo stracą pracę (na marginesie to gdzie jest wiarygodna analiza) znajdą ja w usługach okołoparkowych. Niedawno na forum wrzuciłem opracowanie na temat kultury ,która łączy się z ochroną przyrody i turystyką . Wszędzie na świecie zarabia sie duże pieniądze na turystyce kulturalno-przyrodniczej a u nas widać musi sporo wody w Sanie upłynąć żeby decydenci to zrozumieli bo narazie wszystkie te protesty są w obronie nie ludzi pracujących w lesie a w obronie różnych interesów małej grupy ludzi.
Akcja poszukiwania i rejestracji drzew pominkowych wzbudza ogromne zainteresowanie. Już teraz zgłosiło się około 35 osób a wygląda na to, że będzie ich o wiele więcej. Serdecznie zapraszam chętnych.
Nocleg - Kalwaria Pacławska (mozliwość noclegu w Domu Pielgrzyma - od 15 zł/dobę). Akcja rozpoczyna się o godz. 10:00 w sobotę(8.11) Spotykamy się o tej godzinie przy Klasztorze. Całą "imprezę" kończymy we wtorek (11.11).
Szczegóły akcji:
http://www.dziedzictwoprzyrodnicze.pl/pomniki.html
-----------------------------------------------------------
DOKUMENTACJA PROJEKTOWA TURNICKIEGO PARKU NARODOWEGO DO SCIĄGNIECIA:
http://www.savefile.com/projects/808707347
---------------------------------------------------------------------
Łukasz Aranowski Administrator forum PTTK uporządkował pliki. Możecie je ściągnąc z
www.forum.pttk.pl/pliki/2008-11-04_Turnicki_Park_Narodowy.zip
Także tą drogą chcę podziękować Łukaszowi za pomoc.
Zły adres. Może chodziło Ci o ten plik?
Na początek kilka wrażeń z akcji rejestracji potencjalnych drzew pomnikowych. W ewidencjonowaniu uczestniczyli w wiekszości sudenci leśnictwa i ochrony środowiska z SGGW w Warszawie (razem - około 35 osób),
Przeszliśmy okolice rezerwatu Turnica bardzo dokładnie i niestety stan zachowania drzewstanów robi przykre wrażenie...
Pomimo to zdołaliśmy zarejestrować w sumie około 300 potencjalnych drzew pomnikowych operując na około 500 ha.
Poniżej przedstawiam wybrane fotografie drzew...
Cd...
Cd...
Cd...
Cd...
Hej:)
Pikna wycieczka ale ja tu drzew pomnikowych nie widzę;) Dla buka, dębów , lip, robinii, wierzb obwód mierzony 1,3 m nad ziemią powinien wynosić conajmniej 3 metry, dla jodły, świera i modrzewi bodaj 2,5 metra. Sosna zwyczajna to chyba nawet powyżej 3 metry obwodu musi mieć, aby konserwatorzy mogli uznać ją za pomnik. Czy tam były takie wymiary drzew?:O
Muszę to zobaczyć...
Derty
Buk 310cm
Jodła 310cm
Klon Jawor 250cm
Ja tam widzę sporo o takowych wymiarach.
Zgadzam się z michallo. Wszystkie z tych drzew osiągały powyżej 314 cm (dla jodły), 314 (dla buka), 250 (dla jawora), 220 (dla jesionu), 220 (dla wiązu)
Iluzja jakoby te drzewa nie spełniały takich wymagań to tylko wrażenie wizualne.Poza tym chodziło nam nie o rejestrację "żywego próchna", ale o ewidencję drzew zdrowych o odpowiednich wymiarach, które rokują na jeszcze większy przyrost osiągając przy tym minimalne wymagania określone dla drzew pomnikowych (odpowiednio dla danego gatunku).
:)
I oto chodzi - o info. Na zdjęciach trudno rozeznać co i jak:P Imponujące wymiary...muszę tam trafić w końcu:)
Pozdrawiam,
Derty
Czy ta inwentaryzacja była robiona poza terenami chronionymi? Na obszarze projektowanego TuPN? Jeżeli tak to o który wariant chodzi?
Rejestrowaliśmy drzewa w potencjalnym obszarze ochr. ścisłej niedoszłego parku - głównie niedaleko rezerwatu Turnica.Jak wspomniałem operowaliśmy na około 500 ha (35 osób, 4 dni).