Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Tawuła się zgadza, ale nie ożankolistna... Skąd Ty ją wytrzasnąłeś?
Założyłem że te liście na zdjęciu to od niej.Czyli to nie Spiraea chamaedryfolia zwana też tawułą wiązolistną? To nie wiem...
Browar wiesz tylko jeszcze o tym nie wiesz ;)
Przecież ja tylko rodzime zielska zapodaję.
Brawo Browarze i Wojtku. Wspólnymi siłami dotarliście do prawdy. Gratuluję.
Ale zaraz,ta średnia oczywiście od razu się narzuca,tylko ona ma zupełnie inne liście niż te na zdjęciu.Czyje to liście widać??
Widać liście średniej, a na dole jeszcze jakaś jeżyna chyba się zapałętała.
Gdzieś tam mi się w oczy rzuciło, że w Polsce dziko rosnących jest 3 gatunki tej tawuły ino nie pisało jakie i gdzie.
No, Panie Naleśniku;), rzekniesz coś?
Pozdrawiam:)
Dziko rosnących i w pełni rodzimych tawuł są u nas dwa gatunki - średnia i bawolina. Wspomniana przez Browara ożankolistna jest trwale zadomowionym antropofitem. Wiele gatunków i odmian rośnie w ogrodach.
Cytat:
Zamieszczone przez
detty
cytat :
"W BdPN powyżej górnej granicy lasu rozciąga się piętro połonin. Jest to specyficzne piętro roślinne. Osobliwy układ pięter roślinności Bieszczadów uwarunkowany jest specyficznym klimatem. Wysuszające wiatry południowe znad Niziny Węgierskiej oraz pionowy rozkład temperatur przesądzają o stosunkowo niskim przebiegu klimatycznej granicy lasu (ok. 1250 m n.p.m., Michna, Paczos 1972) i braku górnoreglowego boru świerkowego. Również źródła historyczne potwierdzają istnienie połonin w Bieszczadach, w okresie wcześniejszym niż pojawiło się osadnictwo (Augustyn 1993). Piętro połonin ukształtowane zostało przez czynniki naturalne, niemniej gospodarcze oddziaływanie człowieka miało istotny wpływ na zasięg, skład i strukturę zbiorowisk roślinnych."
ktoś się odniesie do tego? (chodzi o tą wcześniejszą dyskusje, wolałbym przewodnika co na codzień oprowadza i tłumaczy dlaczego jest połonina. Dzięki)
Cytat:
Zamieszczone przez
detty
ktoś się odniesie do tego? (chodzi o tą wcześniejszą dyskusje, wolałbym przewodnika co na codzień oprowadza i tłumaczy dlaczego jest połonina. Dzięki)
Ale z czym masz Detty problem?