Odp: Zagadki z cerkwią w tle ...
A jakoś tak nie mogłam się odnaleźć bez kopuły ;)
A teraz ja mam pytanie nie zdjęciowe...
Z jakimi dwoma cerkwiami można połączyć prezentowaną powyżej cerkiew w Skopowie w jedną grupę ? :mrgreen:
( jeśli niejasne pytanie... proszę pisać...)
Dla ułatwienia może dodam, że jedna z nich aktualnie już nie istnieje....
Cytat:
Zamieszczone przez
kobieta_bieszczadzka
A jakoś tak nie mogłam się odnaleźć bez kopuły ;)
Z jakimi dwoma cerkwiami można połączyć prezentowaną powyżej cerkiew w Skopowie w jedną grupę ? :mrgreen:
( jeśli niejasne pytanie... proszę pisać...)
Niejasne jest kryterium łączenia. Gdyby były podane dwie lub trzy cerkwie, można by próbować wywnioskować, co je łączy i dopasować kolejne.
Tutaj nie wiemy, czy pod względem: architektonicznym, okresu budowy, projektanta, położenia geograficznego, przynależności do dekanatu, ....
O podpowiedzi prosimy :)
wszystkie należały do dekanatu pruchnickiego....
Jedna była pod wezwaniem Zmartwychwstania Jezusa Chrystusa
Drugą zaś nazwano cerkwią Zaśnięcia Bogurodzicy....
:-)
No to teraz wszystko jasne ;)
Nie chodzi więc o dekanat, ale o nieco mniejsza jednostkę organizacyjną - parafię. Do dawnej parafii gr-kat. parafii w Skopowie należały cerkwie filialne w Babicach (istnieje) oraz w Ruszelczycach (rozebrana w 1962).
I wszyscy podejrzani się zgadzają ;)
no banalnie proste :-)... czekam na zadanie ;-)...
Najsampierw cóś z działki dla kobiety_bieszczadzkiej tylko i wyłącznie, nie dla Krysi, ani tym bardziej dla reszty:
http://img835.imageshack.us/img835/3659/dscf0309.jpg
A teraz podpowiedź, nieco więcej widać, a i podpowiem, by nawet resztek cerkwi się nie spodziewać...ona tam tylko "w tle"...
http://img441.imageshack.us/img441/9858/dscf0707e.jpg
Wszyscy na wakacjach, czy co?
Tam gdzieś na oko na wprost, za krzaczorami na zakręcie ZHR owskie namioty się mijało tego lata. A ciągnąca się dołem droga w drugą stronę prowadzi do wypału. Nazwa ponoć wzięła się od rozwidlenia potoków lub dróg.