Pod Wetlińską lub Rabią
Wersja do druku
Pod Wetlińską lub Rabią
Podejście pod Tarnicę z Wołosatego.
Tereso - poszłaś pod pewnym względem dobrym tropem - tzn pewnie zwrócilaś uwagę na żółty szlak na zdjęciu - ale miejsca nie odgadłaś .
Do-Misiek - wskazane przez Ciebie miejsce to raczej niebieski szlak - chyba ze miałaś na mysli miejsce od Przełeczy Siodlo na Tanicę - ale tez nie trafione .Jako podpowiedz dodam ze drzewo na którym jest krzyż rośnie blisko szczytu
Pukowe Berdo
Marcinie - dokładnie - zdjęcie zrobione jak schodzilismy - bo w drodze do góry nie widać tego kompletnie .Bukowe mnie jak najbardziej zachwyciło.Marcinie a tak z ciekawości - strzelałeś czy sam to co na zdjęciu też wypatrzyłeś?
Było już tyle strzałów i podpowiedzi że innego żółtego szlaku w takiej konfiguracji w Bieszczadach nie ma. Nie przypominam sobie tego krzyża... w tym roku nie podchodziłem jeszcze z Mucznego. Takich krzyży, drewnianych trójkątnych kapliczek i innych spontanicznych znaków kultu religijnego można zobaczyć więcej w gnieździe Halicza i Tarnicy...
Gryzie mnie ta zagadka.
Jest górka - nazwijmy ją X
W otaczających dolinach są wsie.
Na wschód od tej górki wieś Y , a na zachód wieś Z
W obu tych miejscowościach stoją takie dziwne, acz bliźniaczo podobne słupy (podstumenty) pokazane na zdjęciach.
Co to za obiekty ?
Gdzie to jest ...X Y Z .
i pewnie zagryzie mnie ta zagadka do końca. Kolumienki ! wot pytanko.
Ale ich umiejscowienie już dawno powinno być rozwiązane (po pierwsze przez WUKE)
X ..Y ..Z ..to takie proste równanie. Jedno równanie z trzema niewiadomymi.
Michniowiec?Myślę,że to są postumenty od kapliczek przydrożnych z których zdemontowano krzyże.
Wuka pisze z niedowierzaniem.
Właściwie to nie wiem, zdjęcie pionowe przedstawia kolumienkę stojącą na rozdrożu - na lewo Bystre - na prawo MichniowiecCytat:
Michniowiec?
To poziome zostało zrobione w sąsiedniej wsi czyli jest to Dniestrzyk Hołowiecki.
Teza że są to
też mi chodziła po głowie, dlatego tam w Dniestrzyku sprawdzaliśmy namacalnie, ale bez rezultatu.Cytat:
że to są postumenty od kapliczek przydrożnych z których zdemontowano krzyże.
Nie było wyczuwalnych śladów po krzyżu.
Zresztą , czy byłoby możliwe aby tylko dwa takie podstumenty zaistniały ?
te typowe mają całkiem odmienny wygląd.