Odp: Znasz Bieszczady? Detale
Zgodnie z przewodnikiem REWASZA to sa postumenty krzyży przydrożnych. W Bystrem stoi 7 dużych kamiennych krzyży przydrożnych i razem z 12 krzyżami z okolic Michniowca tworzy unikatowy zespół ludowej kamieniarki (najwyższy wykonany w całości z piaskowca ma 4,5 m.) Obiekty te były konserowane w 1987 r. siłami społecznymi. Tyle REWASZ
i wyczytałam też, że tych krzyży było więcej, w kierunku obecnej granicy, ale część z nich została całkowicie zdewastowana. Więć bardzo prawdopodobne, że te ze zdjęć to jednak są postumenty krzyzy.
1 załącznik(ów)
Podpowiedź będzie troszkę później - coś nie mogę dołączyć fotki, niby rozmiar ok a nie może zaskoczyć :)
1 załącznik(ów)
1 załącznik(ów)
Myślałem, że ten charakterystyczny, otaczający teren płotek w stylu "praktikerowa promocja" bądź "korzystny lerła merlę" szybko naprowadzi Was na miejsce obsadzone boiskową, równo przystrzyżoną trawką z wysypanymi drobnymi otoczakami alejkami - ot takie typowe cerkwisko wśród gór, na terenie którego znajduje się m.in. taka płyta nagrobna:
1 załącznik(ów)
Bardzo dziwne to miejsce, bardziej przypomina przydomowy ogródek niż pocerkiewny plac i cmentarz - brakuje tylko oczka wodnego, ale jak to mawiają: nie od razu Kalnicę zbudowano :wink:
A mam i oczko wodne, i nawet wnętrzności do tła dopasowane, więc się powinno Wojtkowi spodobać, który przy poprzednim basenie stwierdził:
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
Jezu...jak toto niebieskie nie pasuje do tła;)
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
(...)
A mam i oczko wodne, ....
Pytanie oczywiście gdzie się ten basen znajduje?
Wygląda już lepiej niż toto poprzednie;), ale gdzie to jest...pieron wie.
Jak pieron wie, to pieron odpowie.