Odp: Beda strzelac do wilków
No tak, temat wraca jak bumenrang. Właśnie jadłem sobie śniadanie (nie ma tu pomyłki), oglądam TVN24, a tu jakiś pokazali jakiegos *&^(*&^%*&% i ten cały on mówi, że MOŚ zastanawia się nad wprowadzeniem zezwoleń na odstrzał wilków. Wszystko było oparte o stare i znane wszystkim zainteresowanym argumenty- zżeranie psów, bydła i w ogóle. Wszystko widziałem nie dalej jak 30 minut temu (bo jeszcze musiałem pozmywać po śniadaniu)
No tak, to już taki nowy kierunek działań MOŚ i rządu IV RP- dolinę Rospudy rozgrzebać pod drogę, wilki odstrzelić, obszary objęte Naturą 2000 zredukować, bo niby ich za dużo (wbrew oczywistym faktom). Przerażająca ignorancja i co gorsza, brak skrupułów.
Czasem to mi sie wydaje, ze przyroda miałaby lżej bez tego całego ministerstwa- bez względu kto tam szefuje.
Oj Barnaba masz świętą rację. Też słyszałam z dobrze poinformowanego źródła, że pobyt min Szyszko w Bieszczadach przypieczętuje los wilków. Lepiej nie mówić. Ktoś tu na forum oczekiwał dobrych decyzji od tego człowieka. No cóz ideał siągnął dna. Czy mnie aresztują za krytyczną wypowiedź o ministrze czy tylko przesłuchanie i sprawa w sądzie? Nieedobrze mi się robi.
a generalnie w naturze już jest tak, że im bardziej się coś ciśnie, tym gdzie indziej to coś wyskakuje z jeszcze większym impetem.
I tak np w przypadku wilków- człowiek może je tępić, polować. Wilki w wyniku "naturalnej selekcji" staną się bardziej czułe, bardziej niedostępne, i trudniej będzie gospodarzom upilnować swoje "biedne kobyły".
Myślę że w sprawie wilka człowiek nigdy nie zapanuje nad sytuacją, może co najwyżej spróbować go zniszczyć- tylko po co, skoro na dobrą sprawę to bardzo pożyteczne zwierzę..... Tylko niektórzy "jak dbają tak mają" i im inwentarz sie rozbiega....
Cytat:
Zamieszczone przez Barnaba
(bo jeszcze musiałem pozmywać po śniadaniu)
No, no mozna z kimś zjeść beczkę soli i potrafi człeka zadziwić:shock:
Ba! Niejedna tu na forum osoba zapewne potwierdziłaby że zmywania to ja się zbytnio nie boję..... tylko po co? No ale czasem trzeba hahaha
Alez ja potwierdzam,że zmywania sie nie boisz nie tylko zmywałes,ale z jakim zapałem szorowałes gary w H.......chi to w potoku.
wilki, piękne stworzenia. Najłatwiej jest wystrzelać. i myśliwi będą mieli radochę. Z całej Polski się zjadą na "zabawe" pewnie. a minister będzie spał spokojnie. ciekaw jestem ile pan minister był razy w lesie na spacerze, ale taki prawdziwym lesie nie w warszawie, czy krakowie a w białowieży na przykład. W hiszpanii z wilkami sobięradzą tak: każda działka, czy to pastwisko, czy zagroda ma po prostu odpowiedni i skuteczny system ogrodzeń przystosowanych do powstrzymywania drapieżników. i koniec. U nas jest mnustwo sarniny, tylko wilki lewniwe sięzrobiły bo im łatwiej owce pozabijać. też by się sprawdził takiey ogrodzenia tylko trzeba pomyśleć.
W Krywem wilki wzięły kozę i owcę....parę dni temu.
Tosia nie przystąpiła do grona zwolenników wybicia wilków.
Rwetes wokół wilków pojawia się z 3 powodów:
- grupa wpływowych myśliwych chce mieć na swoim koncie trofeum, piszą o tym otwarcie.
- grupa hodowców chce uzyskać siatkę na ogrodzenie za cudze pieniądze
- potrzeba zwiększyć fundusze na odszkodowania lub zwiększyć wartość odszkodowania, naciskają hodowcy i urzędnicy
Długi