Odp: Zagadki z cerkwią w tle ...
Cytat:
Zamieszczone przez
jacob.p.pantz
- cerkiew została przeniesiona (ze zmianami) bodaj w 1948
z beskidzkoniskiej wsi (gdzie pozostała druga, młodsza) na Pogórze...
Dodam że druga cerkiew pochodzi z roku 1805 i po przenosinach przebudowano jej szczególnie dach, natomiast zachowany został układ budowli.
Przeniesiono ją na początku lat 50.
Chyba jest to jedyny taki wypadek "przenosin" cerkwi i odbudowy w innym miejscu aby nadal służyła celom kultu (nie licząc przenosin do skansenów). Nie liczę tez przenosin cerkwi z Lutowisk, bo tam zbudowano całkiem co innego niż budowla pierwotna.
Jeśli ktoś zna w Beskidzie Niskim, na Pogórzu lub Bieszczadach inny taki przypadek - niech napisze.
Natomiast na Górnym Śląsku gdzie mieszkam kościołki drewniane były pod koniec XIX w i na początku XX przenoszone z miejsca na miejsce bardzo często.
Pierwsza cerkiew - w pierwowzorze wieża jest taka trochę krzywa ( co chyba nie było zamierzonym celem budowniczych ), jak widać na replice - tutaj wieża też jest trochę krzywa.
Pozdrowienia
Basia
P.S. Jak nikt nie zgadnie do około 14 podam rozwiązanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
.
Chyba jest to jedyny taki wypadek "przenosin" cerkwi i odbudowy w innym miejscu aby nadal służyła celom kultu (nie licząc przenosin do skansenów). Nie liczę tez przenosin cerkwi z Lutowisk, bo tam zbudowano całkiem co innego niż budowla pierwotna
:shock:
Nawet w tym wątku pojawiła się taka cerkiew.
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
:shock:
Nawet w tym wątku pojawiła się taka cerkiew.
To proszę napisz jaka to cerkiew.
Ja w tej chwili nie pamiętam.
B.
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Chyba jest to jedyny taki wypadek "przenosin" cerkwi i odbudowy w innym miejscu aby nadal służyła celom kultu (nie licząc przenosin do skansenów). Nie liczę tez przenosin cerkwi z Lutowisk, bo tam zbudowano całkiem co innego niż budowla pierwotna.
Na upartego np. Bandrów Narodowy - przeniesiona z Jasienia i w pewnym sensie Komańcza (Dudyńce), choć ze starej cerkwi wiele nie zostało.
Dlaczego na upartego?
Z tego co pamiętam to w Bandrowie zmieniono tylko 1 ścianę.
Z Serednicy do Rozdziela, z Ropienki do Wankowej itd.
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
w pewnym sensie Komańcza (Dudyńce), choć ze starej cerkwi wiele nie zostało.
No właśnie w tym rzecz, kiedy kończą się przenosiny a zaczyna budowa czegoś całkiem nowego ?
Chociaż przyznam że o Komańczy zapomniałam.
Akurat jeśli chodzi o te kościołki na Górnym Śląsku to przenoszono je bez żadnych zmian w konstrukcji i wyglądzie.
Natomiast co do cerkwi z zagadki - nie mam pojęcia jak mocno została zmieniona, bo nie wiem jak wyglądała wcześniej.
Natomiast byłam obok (do środka nie udało mi się wejść) i gdybym nie wiedziała że to pierwotnie była cerkiew to bym sie prawdopodobnie nie domyśliła.
Pozdrowienia
Basia
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Natomiast co do cerkwi z zagadki - nie mam pojęcia jak mocno została zmieniona, bo nie wiem jak wyglądała wcześniej.
Być może chodzi o cerkiew z Kamiannej, przeniesioną do Bukowca?
Jeśli to ta, to konstrukcja została podobno zachowana; pozbyto się natomiast m.in. hełmów (zastąpiono wieżyczką nad nawą i ostrosłupowym hełmem nad wieżą), pozbyto się zegarów z wieży, dobudowano prezbiterium i zakr. od północy (stare zostało włączone do nawy), zmieniono też sklepienia.
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
No właśnie w tym rzecz, kiedy kończą się przenosiny a zaczyna budowa czegoś całkiem nowego ?
Chociaż przyznam że o Komańczy zapomniałam
W Komańczy zachowano w prawie niezmienionej postaci bryłę cerkwi z Dudyniec. Postawiono ją tylko na cokolwiek wielgachnym fundamencie.
Nie rozumiem. Każdorazowo przy remoncie każdej cerkwi wprowadzano zmiany. Każda cerkiew po remoncie wygląda inaczej. Podobnie jest z przeniesionymi obiektami. Nie widzę różnicy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
Być może chodzi o cerkiew z Kamiannej, przeniesioną do Bukowca?
Jeśli to ta, to konstrukcja została podobno zachowana; pozbyto się natomiast m.in. hełmów (zastąpiono wieżyczką nad nawą i ostrosłupowym hełmem nad wieżą), pozbyto się zegarów z wieży, dobudowano prezbiterium i zakr. od północy (stare zostało włączone do nawy), zmieniono też sklepienia.
Bingo !
Jednak ktoś o tym wie :-)
Proszę o kolejne zagadki.
Pozdrowienia
Basia
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
W Komańczy zachowano w prawie niezmienionej postaci bryłę cerkwi z Dudyniec. Postawiono ją tylko na cokolwiek wielgachnym fundamencie.
Nie rozumiem. Każdorazowo przy remoncie każdej cerkwi wprowadzano zmiany. Każda cerkiew po remoncie wygląda inaczej. Podobnie jest z przeniesionymi obiektami. Nie widzę różnicy.
No dobrze, ale czy uważasz że "przeniesiona" cerkiew z Lutowisk to nadal cerkiew ?
Przecież tam też wprowadzono kilka zmian ?
Głośno się zastanawiam od kiedy kończą się przenosiny a zaczyna budowa czegoś całkiem nowego i nie potrafię postawić wyraźnej granicy.
Natomiast jak pisałam na Śląsku (jak również np. w Beskidzie Żywieckim) kościołki przenoszono bez żadnej przebudowy.
Pozdrowienia
Basia