Odp: Pragne zostać nowym Połoniną
Wiesz, te przepisy o jeździe konnej dotyczą raczej biznesłumen na konikach, choć oczywiście dużo zależy od dobrej woli leśniczego. Po prostu, jest to forma masowego (nie w znaczeniu liczby) ruchu turystycznego i słusznie chroni się las przed stratowaniem i nadmierną penetracją przez takie osoby. Problem może polegać na tym, że leśnicy odzwyczaili się od zjawiska zakapiorów jeżdżących konno,
Przepisu o tych gałęziach nikt kompletnie nie przestrzega, bo inaczej należałoby karać grzywną wszystkich turystów, zbierających gałęzie na ognisko. Przeciwnie, leśnicy są zadowoleni, jak się je zbiera, bo zwłaszcza w suchych lasach sosnowych zmniejsza się zagrożenie pożarem. Nie brak u nas legislacyjnych absurdów. I Ty sam na pewno co jakiś czas łamiesz prawo, nawet o tym nie wiedząc - albo wiedząc, ale olewając.
Po co piszesz o tych zwierzętach, skoro nie mamy zamiaru kłusować, a o karalności tego wie każde dziecko?
Buk owocuje obficie co 5-8 lat, ale to nie znaczy, że w innych latach nie owocuje w ogóle. Istnieje zresztą też dużo innych pożytków, które mogą go zastąpić.
Człowieku Wietrze, Jędrek Połonina był też artystą. Czy masz zamiar go również i w tym naśladować?
P.S. Wysłałem do Ciebie 2 wiadomości prywatne.
Włóczykiju, zaintrygowałeś mnie. Co oznacza "masowy (nie w znaczeniu liczby)"? Za Słownikiem Języka Polskiego:
Cytat:
masowy
1. «obejmujący dużą liczbę ludzi, zwierząt lub rzeczy»
2. «przeznaczony dla dużej liczby ludzi»
Jaki więc? Czyżbyś dyskryminował turystów o ponadnormatywnej masie?!? Niewątpliwie nadwaga jest niezdrowa (szczególnie dla konia pod takim "masowym" turystą), ale i to w kontekście przepisów prawa nie ma sensu. Nie sądzisz chyba, że zakaz wjazdu konno do lasu dotyczy tylko puszystych "biznesłumen"?
Masowy, w sensie przeznaczony dla masy, dla tłumu. Tłum charakteryzują takie cechy, jak kierowanie się instynktami i brak hierarchii.
Biznesłumen niekoniecznie są puszyste. Wręcz przeciwnie, "aktywny wypoczynek" służy dla nich głównie do "dbania o linię".
Coście się tak tego prawa teraz czepili? Poczytaj to, co napisałem w poprzednim poście.
Masowy nie w znaczeniu liczby a w sensie przeznaczony dla masy i tłumu... Uf uf...
Czyli ten tłum nie jest masowy w znaczeniu liczby, prawda? Oj, to słusznie chroni się las przed stratowaniem i nadmierną penetracją przez taki niewielki tłum kierujący się instynktami i pozbawiony hierarchii. Bardzo słusznie. Czy ten tłum zbiera gałęzie w celu zmniejszenia zagrożenia pożarem w suchych lasach sosnowych? To by go w pewien sposób usprawiedliwiało, nie sądzisz?
Cytat:
Zamieszczone przez
Samotny Włóczykij
Wiesz, te przepisy o jeździe konnej dotyczą raczej biznesłumen na konikach, choć oczywiście dużo zależy od dobrej woli leśniczego. .
Marcin, wiedziałeś o tym? Żebyś, broń Pan Bóg, nie ścigał po lasach różnych nowych Połonin (Połoninów). Bo wszystko zależy od Twojej dobrej woli. Pamiętaj- tylko biznasłumen na konikach!
Wziąłem kilka propozycji Włóczykija na naradę gospodarczą. Uśmialiśmy się z chłopakami, ale mimo wszystko postanowiłem przytoczyć mu podstawę prawną. Widzę, że jednak nie dociera. Na badania nad gatunkami zwierząt chronionych lub na obszarach chronionych również trzeba mieć zgodę. No ale chłopcy wiedzą lepiej i jak nie na raka amerykańskiego :shock: to mi tu o gałęziach w borze sosnowym :shock: opowiada bajki. Leśnik jak to leśnik jest leśnym stróżem prawa i nie ma żadnego prawa rozdawać gałęzi na lewo czy prawo, bo nie są one jego własnością. Należy również wiedzieć Włóczykiju, że w przypadku szkodnictwa leśnego, o którym nam tu ciągle opowiadasz jest bardzo niski próg wartości pomiędzy wykroczeniem, a przestępstwem. Dzikie biwakowanie, palenie ognia w lesie, jazda konna po lesie, kradzież drewna z lasu, płoszenie zwierząt chronionych czy łamanie innych przepisów np. zakazów PN lub PK na pewno zakończy się dla zakapiora wizytą w sądzie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Piskal
po lasach różnych nowych Połonin
No właśnie tęskno mi się zrobiło do jakichś nowych połonin, więc trza na wschód i południe ruszyć, bo przecież w lesie se nie wyrębięm ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
marcins
(...) na pewno zakończy się dla zakapiora wizytą w sądzie.
No to będzie zakapior pełną gębą po chrzcie bojowym :mrgreen:
Jeśli w wolnym kraju o którego wolność i ja walczyłem za gałązkę zbieraną do ogniska idzie się do sądu, a potem do więzienia!to ja chętnie taką kare odsiedzę i stanę się pierwszym męczennikiem za prawo do wolności w tym chorym ,zepsutym ustroju!
A kto Ci powiedział, że to jest wolny kraj?