-
Odp: Zagubione kapliczki
Może latem uda mi się odwiedzić kamiennego aniołka :)
A tymczasem - jako czasowy substytut - znalazłam filmik, na którym od 3 minuty można zobaczyć to co poza cerkwią i cmentarzem. Jest Tabor, są kapliczki, jest aniołek :)) ale nie tak pięknie otulony zielenią jak na zdjęciach don Enrico.
https://www.youtube.com/watch?v=HmCaV2TXHDU
znowu zatęskniłam za pagórkami...
-
Dzięki Asiu za filmik, bardzo fajnie się go ogląda.
Chyba pojadę szukać następnej kapliczki, gdyż widzę że ktoś to przeczytał
-
Czytać czytają, może tylko się nie odzywają. Tę kapliczkę znałem już tylko w wersji z aniołkiem w środku. Dzięki Donie za pokazanie, jak wyglądała wcześniej.
-
Tak, filmik jest fajny. Dziś Necowa kapliczka jest już wyremontowana,cerkiew też jest zamknięta. Zawiązało się jakieś Stowarzyszenie które planuje gruntowny remont(tak słyszałem w sierpniu 2014)i ma pomysł na jej zagospodarowanie.Ostatnio wiele się mówiło o dzwonnicy i potrzebie jej ratowania.
-
1 załącznik(ów)
Może nie jest to zagubiona kapliczka,stoi w ogrodzie prawie w centrum miasta, zaniedbana. Jest to najstarsza rymanowska kapliczka.Załącznik 37616
-
Biednie jakoś ta najstarsza rymanowska kapliczka wygląda :(
Bogdan64 pisał tu kilka postów wcześniej o Penarze jako twórcy kapliczek i charakterystycznych rzeźb (wcześnie Dlugi zamieścił tu link, który się teraz nie otwiera, z jedną z takich kapliczek). Doczytałam właśnie teraz, że te kamienne aniołki i kapliczka z Królika Wołoskiego to też penarowe dzieło. Drugi aniołek podobno został skradziony ale był jeszcze w 1996 r. A Penarów - kamieniarzy było dwóch - ojciec i syn.
A te ciekawostki wyczytałam tutaj:
http://www.rymanow-zdroj.pl/materialy/tom04_03.pdf
Mam nadzieję, że przydadzą się też choć troszkę don Enricowi w tropieniu kapliczek i przyniesie tu z kolejnej wycieczki jakieś nowe "smaczne kąski" kapliczkowe. :grin:
-
1 załącznik(ów)
Tak Asia ma rację podobna kapliczka stoi w Klimkówce na posesji należącej do Penarów i ma wiele cech charakterystycznych dla innych okolicznych kapliczek . A to kapliczki z Łysej Góry leżącej między Klimkówką w przysiółkiem Pustki.Załącznik 37619
-
1 załącznik(ów)
A to efekt wczorajszego chaszczowania, przejechałem starą drogą z przysiółka Rzym w kierunku Rymanowa ZdrojuZałącznik 37620Kapliczka stoi na domniemanym cmentarzu cholerycznym.
-
To chyba właśnie tę kapliczkę kiedyś tu już widziałam. A w tym Roczniku Rymanowa Zdroju jest jej zdjęcie ale bez krzyża - więc pewnie musiała przejść renowację.
-
2 załącznik(ów)
Bonarówka. Na niektórych terenach tej wsi, gdzie kiedyś stały domy rozpanoszył się las, a po domostwach nie ma już żadnego śladu. Nie ma żadnego, oprócz 2 kapliczek, które pojawiły się na mapie Compass-u, a i obfotografowane są na stronie Apokryfu Ruskiego. Nic, tylko iść i odnaleźć.
To by było zbyt łatwe, znalazłem tylko jedną natomiast drugą jakby diabeł ogonem nakrył - a ile z poszukiwaniami się bawiłem, widać na załączonym obrazku. Szukanie w lesie, wśród plam słońca przebijających przez gałęzie było o wiele gorsze niż w bezsłoneczny dzień - moje oczy nie mają takiej rozpiętości tonalnej...