Będąc niedawno na Wybrzeżu znalazłem blisko Jeziora Żarnowieckiego martwego drapieżnego ptaka na poboczu drogi. Znawcy tematu... co to za ptak?
Załącznik 40105
Wersja do druku
Będąc niedawno na Wybrzeżu znalazłem blisko Jeziora Żarnowieckiego martwego drapieżnego ptaka na poboczu drogi. Znawcy tematu... co to za ptak?
Załącznik 40105
Przypomina krogulca
Młody Myszak znaczy Myszołów (Krogulec jest bardziej "jastrzębiowaty")
Głównie ptaki. Kamera na żywo - karmisko dla dzikich zwierząt gdzieś w lesie na Podkarpaciu http://ptaki24.pl/kamery-online/karm...t-w-lesie.html
Są też inne adresy kamer na żywo.
Szczygieł w kwiatach - nooo wiosna ;
Załącznik 40430
klejnocik ;)
Załącznik 40432Załącznik 40433
Perkoz dwuczuby.
Zima ostatnio dopisuje temperaturami, toteż do przydomowego karmika więcej klientów zagląda.
Przeważają "mieszczuchy" czyli mazurki które oblepiają pobliski krzak berberysa
.
Załącznik 42248
.
Ale ostatnio przyleciał w odwiedziny ich większy kolega (na oko wielkości gołębia) , usiadł na krzaku i zapraszał do zabawy wykonując zalotne loty.
a te małe gamonie wlazły w środek gęstego krzaku i nie chciały się bawić.
Dlaczego ? nie rozumiem, może dlatego że nie znam się na ptakach. Ktoś podpowie ?
.
Załącznik 42249
. Dzisiaj byłem u znajomych na wsi i w karmiku obserwowałem zupełnie inną klientelę , którą nazwałem wiejską. Nie było mazurków , ale za to pełno bogatek i tych uboższych , dolatywał też kowalik
Sójka nie mieściła się w karmiku i ogon wystawiała na zewnątrz, a potem przyleciał ptak w zielonym płaszczu ???
Krogulec, na pewno, jeżeli moje niewprawne oko może być pewne, ;)
Ładny wróblarz. Każdy przecież ma swój karmnik ;)
Odwiedził mnie pierwiosnek - Załącznik 42250 ptaszka podobno bardzo trudno spotkać zimą !
A może to piecuszek? Chociaż poszczególne pierwiosnki mogą zimować u nas. Tak czy siak - mocno napuszony i okrutnie zły:evil:
Pikny szaro-czerwony gil
Załącznik 42251
.
całkiem podobny do tego mojego, co na polnej drodze podfruwał po kilka metrów do przodu. Jak podjechałem do niego on znów do przodu. Taki podciagacz.
.
Załącznik 42252
Nocny marek.
Załącznik 42253
A ja wczoraj obserwowałem kanie, które obsiadły wielkie pole koło Strzegomia, wzdłuż szosy JG-Wrocław. Wszystkie siedziały w bruzdach, rządkiem, w równych odległościach od siebie i od drogi, którą jechałem. Sztuk naliczyłem powyżej 10. Niestety, gdy zatrzymałem wehikuł, żeby cyknąć im fotkę, wszystkie, jak na komendę, odleciały. Wredne kanie...
Pozdrawiam ptasiarzy:)
PS: Pięknie krogulec wyszedł Don Enrico:)
Mam na utrzymaniu stadko (+ -) 40 sztuk. Dochodzą jeszcze bażanty a czasem czaple.
Karmię je własnym zbożem a czasem otrzymuję skromną pomoc od koła łowieckiego z tym, że na mojej działce i do kilometra wokół ptaki są bezpieczne.
Widok z okna kuchni. Za karmnikiem teren zdziczałego parku:
Załącznik 42284
Dzisiejsze ujęcia "mojego" stadka.
Za karmnikiem płynie strumyk, który nieco spiętrzyłem, więc wodę mają i to nie zamarzniętą.
Załącznik 42364 Załącznik 42365
A tu takie, wyhaftowane własnoręcznie :-) !Załącznik 42553
Pan Czarny przed domem
Załącznik 42892Załącznik 42893
Co za cholerne zięby (a może to tylko jeden osobnik?)
Już od tygodnia atakują na parkingu samochody firmowe jak i zarówno gości
Atak polega na tym że nie zważając na obecność kierowcy przysiaduje taki osobnik na randzie przedniej szyby i stukając w nią wyraża swoje niezadowolenie odchodami.
Najgorzej jak ujrzy swe oblicze w lusterku samochodowym, wtedy reaguje podwójną dawką wydalaną z siebie.
Kolega założył czarną folię streczową na lusterka i pomogło .... tylko tym samochodom które ją miały\
Pozostałe pojazdy nie zostały oszczędzone.
Następny dzionek to kolejny etap walki z tymi skąd inąd sympatycznymi fruwałkami
Jak długo to będzie trwało ?
A tak poważnie. Ptaki to wzrokowce. Jak zobaczą odbicie w lustrzanej powierzchni to myślą, że to konkurent. Szczególnie samce zięby w okresie godowym. Ten jeden, bo nie każdy, ma widać więcej szalejących hormonów i chce za wszelką cenę dominować. A że przy okazji popuści... No cóż, to już zmartwienie właściciela auta.:roll:
Jeszcze mały edit. Taki mały filmik z sieci dla zobrazowanie problemu:
https://www.youtube.com/watch?v=atw8...eature=related
Dzięki, uspokoiłeś mnie, że wszystko jest w porządku inni też tak mają.
(a już miałem podjąć leczenie :mrgreen:)
Myślę że pomógł by taki oswojony stwór
Załącznik 42940
Sejmiki rozpoczęte!
Załącznik 47793