a nie wiem :( myśle, szukam, podpowiedź proszę :)
Wersja do druku
a nie wiem :( myśle, szukam, podpowiedź proszę :)
Podpowiedzi:
5. Trawa ta rośnie w grądach i innych lasach liściastych. Studenci ze względu na charakterystyczne ułożenie liści na źdźble nazywają ją "haj hitla grass" - nie wiem jak to się po szwabsku pisze.
6. Tylko jeden storczyk ma tak sztywne pędy, że przetrzymują one zimę, a często stare zeszłoroczne są widoczne nawet gdy kwitną nowe. Rośnie w lasach, często w buczynach. Ma charakterystyczny system korzeniowy.
9. Drobna roślinka występująca na łąkach. W zasadzie zauważalna tylko wczesną wiosną, gdy kwitnie.
10. Roślina pospolita na trawnikach, również jako chwast w ogródkach. Masowo kwitnie nadając trawnikom biało-błękitną barwę.
10 to chwast, który rośnie w moim ogrodzie i to w bardzo dużej ilości, nazywam go ożanecznikiem.
Tak więc wiemy, że Ty go nazywasz ożanecznikiem, a jak go nazwali botanicy?
10.Przetacznik macierzankowy
10. przetacznik perski
10 to przetacznik perski to prawidłowa odpowiedź - brawo Jadja!!!
A pozostała trójka ???
6.Gnieźnik leśny
Brawo Browar - 6 to gnieźnik leśny.
A dwa pozostałe.
Podpowiedź nr dwa: łatwe do rozpoznania. Nr 9 nie jest to trawa ani turzyca.
Ostatnia podpowiedź trawa na zdj. 5 należy do rodzaju wiechlina, roślina na zdj. 9 to gatunek kosmatki.
Ta wiechlina sądząc po podpowiedzi to wiechlina gajowa.Kosmatka polna (chyba żeby licznokwiatowa albo żółtawa,wszystkie podobne)
Wiechlina gajowa i kosmatka polna. Pogratulować Browar!
A teraz dla wszystkich w nagrodę ta śliczna roślinka do rozpoznania. Podpowiedź: Jedna z moich ulubionych.
Urdzik karpacki zwany jaślinkiem. Spotkałeś go w Bieszczadach?
Urdzik, ale nie karpacki. Częsty od Starostyny po Pikuja w Bieszczadach Wschodnich. U nas niestety go nie ma. Czekam na właściwą odpowiedź...
Tak jest. Tą fotkę akurat zrobiłem na Kukulu w okopach blisko szczytu w 2004 r.
W tamtym roku wiele jaślinków poszło z dymem w trakcie wypalania połonin od Starostyny po Pikuja.
To pierwsze to wiadomo. Natomiast na drugim zdjęciu jest goryczka pirenejska jak ją dawniej zwali - poprawna łacina to chyba Gentiana laciniata też mam parę jej fotek ze Świdowca i Czarnohory.
Po małej awarii interneta i feriach świątecznych kilka roślinek do rozpoznania:
2. Pierwiosnek lekarski?
Pozdrawiam:)
Piąte to może goryczuszka wczesna
No to dwie roślinki mamy już z głowy, zostały jeszcze trzy pozostałe częściej spotykane w Bieszczadach.
Zaintrygowała mnie 1-nka.
szperam i szperam.....znalazłem jedno dość podobne zdjęcie wełnianki pochwowatej, choć kształt i po części kolor mi nie do końca pasuje.
Ale supermakra potrafią zmieniać rzeczywistość.....;)
1. Nie jest to wełnianka pochwowata - gatunek charakterystyczny torfowisk wysokich. Na zdjęciu jest jedna z turzyc - zakwitająca wczesną wiosną na suchych łąkach i pastwiskach.
Własnie gzrebię w ciborowatych i podobnych i już miałem pisac Turzyca...prawdopodobnie orzęsiona
Czwarte być może to sit skucina
3 rzerzucha łąkowa
Rzeżucha chyba;) Oj przejadłaś sie Lucynko w te święta, nadmiar w rzołondku powoduje niedobur w organach powyrzej;)
:oops:
Wprost przeciwnie. W święta bawiłam się w łojanta. Tylko maleńki kawałek babki piaskowej.
Trójeczka tp rzeżucha łąkowa.
Turzyca nie jest turzycą orzęsioną - ta rośnie w lasach: grądach i buczynach.
Na zdj. 4 nie jest przedstawiony sit, ale inna roślina z rodziny sitowatych. Można ją spotkać kwitnącą teraz w lasach. Sit skucina nie rosnie w Bieszczadach.
ło matko, sadysta.
Pagórkowa, niska, wczesna.....nie wiem. Ściągi mam za cienkie;)
Muszę spadać. Mam nadzieję, że zagadka do jutra zostanie rozwiązana.
Pozdrawiam:)
No to na zdjęciu czwartym to kosmatka olbrzymia albo owłosiona
Kosmatka owłosiona na olbrzymią za wcześnie jeszcze i inaczej wygląda.
Pozostaje już tylko turzyca do odgadnięcia. Podpowiem, że nie jest to żadna z wymienionych przez vm2301.
Witam! Oj, jest tych turzyc trochę do identyfikacji. Najbardziej pasująca do zdjęcia to turzyca orzęsiona (Carex pilosa), ale ta już została wykreślona z listy potencjalnych kandydatur:mrgreen:
Podpowiedź do turzycy: kwitnie wiosną.
nie wiem, ale strzele, że leśna :)
Może wiosenna?
http://www.bioimages.org.uk/html/P5/P56311.php
Zgodnie z podpowiedzią jest to turzyca wiosenna.
Na dziś pomimo śniegów i Barnaby spotkanego pod Kielczawą przygotowałem kilka niekoniecznie wiosennych roślinek:
5 dziki chmiel