-
6 załącznik(ów)
Odp: Beskid Niski -wiosna, lato ... jesień, zima
Czując na grzbiecie ciarki od prawdopodobnej inwersji, poderwałem rumaka w ostatni, niedzielny poranek stycznia i pomknąłem ku południowi. W trakcie jazdy straciłem nadzieję, bo z eleganckiego wskazania domowego -16, na miejscu zastałem zaledwie -3 C, silne podmuchy południowego wiatru i opar zasłaniający słońce.
- Nic to – mruknąłem, gramoląc się z wypełnianego dźwiękami gitary Satrianiego auta i poszedłem ku grzbietowi, a co zobaczyłem, tym się podzielę.
Załącznik 31229Załącznik 31230Załącznik 31231Załącznik 31232Załącznik 31233Załącznik 31234
-
Cytat:
Zamieszczone przez
iaa
Czując na grzbiecie ciarki od prawdopodobnej inwersji, ...
"bliskie inwersje" (zimowo bukowe), są piękne :), warto było "pogonić rumaka"
ps. niby 60 km za drogą to nie dużo , a różnica temp znaczna
-
4 załącznik(ów)
I, jak to zwykle bywa, w dole, na powrocie słońce przypomniało sobie, za co mu płacą.
Załącznik 31237Załącznik 31238Załącznik 31239Załącznik 31240
-
Trzeba było się wrócić ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
iaa
piękne białe ażury i koronki : )
-
10 załącznik(ów)
Mija tydzień z haczykiem, jak to z grupą wesołych narciarzy ponownie zagościłem w BNie.
Narciarze pojechali w jedną stronę, a ja poczłapałem w drugą - każdemu to, co lubi.
Gościna była krótka, bo jednodniowa, ale jakże owocna - spotkałem Jagę.
Oczywiście słońce operowało intensywnie /gdzieś tam/, śnieg sypał, mróz niczego się nie trzymał, a okoliczności przyrody - wzorcowo zimowe.
Kierunek obrałem właściwy - kierowałem się przeczuciami, gdzie chcę iść.
Załącznik 31245Załącznik 31244Załącznik 31243
Na łonie przyrody pasjonujące wcielenie mocy.
Załącznik 31246
Potem nurzanie się w śniegu, wiatrołomach i jarach.
Patrzenie w górę
Załącznik 31247
i w dół /to chyba rekin/.
Załącznik 31248
Później śniegu zaczęło być duuużo, a przewodnik - strumień źródła miał wysoko.
Załącznik 31249
I nagle, gdym oddechu szukając, wyczołgał się na przełączkę, zaskoczony zobaczyłem miejsce, w którym Jaga z Korą się zadomowiły.
Załącznik 31250
Spojrzenie na mapę nie potwierdziło przekonania, że powinienem wiedzieć co to i gdzie to /jak to człowieka potrafi zaskoczyć spora ilość farby na drzewie.../.
Rozejrzałem się i stwierdziłem, że jest ich tu wiele, mnóstwo wiele... Choć, jak wskazuje mała pomarańczowa kropka niedługo będzie mniej, dużo mniej.
Tak jakoś straciłem ducha od tych malunków, że zarzuciłem plan i smętnie poszorowałem z powrotem.
Załącznik 31251Załącznik 31252
Potem jeszcze puszczyki, kowaliki, tropy tego i owego, metrowe sople, co jak więzienne pręty łączą dach z podcieniem.
Już w domowych pieleszach, ze skarbnicy wiedzy światowej, wydobyłem informacje, na co się natknąłem w lesie.
I zacząłem dumać: nawet ta "Jaga Kora" ciekawa i odtworzenie historii godne uwagi, gdyby jeszcze oszczędniej z tą farbą postąpili...
Przecież trasa była tajna, chroniona przez wtajemniczonych, a tu znak ze znakiem się wita...
BNie - nigdy nie przestaniesz zaskakiwać!
-
iaa - wydaje mi się że szedłeś wzdłuż Polańskiego na przełęcz między Jawornikiem a Polańską?
Jak już "rycerzy trzech" wspominało jest taki szlak, wyznaczyła go rzeszowska sekcja turystyczna "Warta" i został otwarty końcem zeszłego roku. Z tym oznaczeniem różnie jest, jednak IMHO trochę za mało tych znaków i można się pogubić jeśli tylko nimi by się chciało kierować (choć są miejsca, gdzie znak jest na każdym drzewie!!). "Warta" organizuje rajd narciarski tym szlakiem (a raczej jego połówkami) 1-3.03. - może się nie pogubią? ;)
Opis mojego przejścia tym szlakiem można znaleźć http://beskid-niski.pl/forum/viewtopic.php?f=10&t=4440
A co do "rycerzy trzech" - poddali mi pomysł na kolejną wędrówkę, możliwe, że na ten weekend. Czy dużo śniegu w lesie? Zmrożony czy "po nabiał"?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dlugi
iaa - wydaje mi się że szedłeś wzdłuż Polańskiego na przełęcz między Jawornikiem a Polańską?
A i owszem, z zastrzeżeniem, że z powrotem szedłem korytem i to była dobra decyzja.
Cytat:
Zamieszczone przez
Dlugi
Jak już "rycerzy trzech" wspominało jest taki szlak
Boleję nad tym, ale "rycerzy trzech" mi umknęło. Zaraz szukam.
Cytat:
Zamieszczone przez
Dlugi
Czy dużo śniegu w lesie? Zmrożony czy "po nabiał"?
Już kilka wschodów i zachodów słońca przeszło, więc śnieg powinien klapnąć, ale im wyżej, tym gorzej. Sugeruję rakiety, to modny gadżet. :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dlugi
Dobra robota, a te Tatry...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
iaa
Boleję nad tym, ale "rycerzy trzech" mi umknęło. Zaraz szukam.
Proszę - na samym dole: http://forum.bieszczady.info.pl/show...y-trzech/page2
Cytat:
Zamieszczone przez
iaa
Już kilka wschodów i zachodów słońca przeszło, więc śnieg powinien klapnąć, ale im wyżej, tym gorzej. Sugeruję rakiety, to modny gadżet. :mrgreen:
Rakiet nie posiadam, muszą mi wystarczyć wielkie człapaki ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
iaa
Dobra robota, a te Tatry...
Bieszczady też są.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
iaa
(...)
I nagle, gdym oddechu szukając, wyczołgał się na przełączkę, zaskoczony zobaczyłem miejsce, w którym Jaga z Korą się zadomowiły.
Spojrzenie na mapę nie potwierdziło przekonania, że powinienem wiedzieć co to i gdzie to /jak to człowieka potrafi zaskoczyć spora ilość farby na drzewie.../.
Rozejrzałem się i stwierdziłem, że jest ich tu wiele, mnóstwo wiele... Choć, jak wskazuje mała pomarańczowa kropka niedługo będzie mniej, dużo mniej.
(...)
Już w domowych pieleszach, ze skarbnicy wiedzy światowej, wydobyłem informacje, na co się natknąłem w lesie.
I zacząłem dumać: nawet ta "Jaga Kora" ciekawa i odtworzenie historii godne uwagi, gdyby jeszcze oszczędniej z tą farbą postąpili...
(..._
Ha !!!
Jakże to tak!?
Przecież to najpiękniejszy szlak beskidzki , znaczy ten kotwicowy. Nie znam drugiego tak pięknego
Przy nim hafty łowickie wymiękają.
Jako reprezentant "rycerzy trzech" powiem że ślubowaliśmy na rynku w Jaśliskach że przez trzy godziny nie weźmiemy niczego płynnego do ust na intencję zdziwienia !!!!
Zdziwienie ono pojawi się wówczas gdy ten artysta znakarz będzie chciał odnowić te znaki, a przy odnawianiu każdego będzie spędzał wiele godzin
Oj będzie zdziwienie !
-
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Jako reprezentant "rycerzy trzech" powiem że ślubowaliśmy na rynku w Jaśliskach że przez trzy godziny nie weźmiemy niczego płynnego do ust na intencję zdziwienia !!!!
Nie może to być, wszak Litwos pisał, że Zagłoba to opój jakich mało i ono bielmo na oku nie na wojnach zdobył, jeno kuflem mu uczyniono, nie w kościele bynajmniej. Nie zdzierżyłby, żeby gąsiorki nosić a z zawartością znajomości bliższej nie zawrzeć przez tak długi czas. A ten drugi, jak go zwą - a już wiem - Kmicic, tfu, toż on puszce piwa na krótkiej trasie z Rzeszowa do Leska nie przepuści. Trzy godziny - oj nie dworuj sobie Waść, nie dworuj!
-
Widać jak wielkie wrażenie wywarło na rycerzach oglądanie tak skomplikowanych malunków na łonie przyrody. Choć ciekawe, czy rzeczywiście ślubów dotrzymali...;)
-
[QUOTE=iaa;143053](...) Zagłoba to opój jakich mało i ono bielmo na oku nie na wojnach zdobył, jeno kuflem mu uczyniono, nie w kościele bynajmniej. Nie zdzierżyłby, żeby gąsiorki nosić a z zawartością znajomości bliższej nie zawrzeć przez tak długi czas. (...)
W rzeczy samej, pięknie żeś jegomość to ujął.
Więcem niewiele myśląc trzeba ruszać w stronę Dniestru, co by kniaziównę Maciejkę z rąk strasznego Czeremisa wyrwać, a potem gdy pierwszy dzionek wiosennym promieniem zaświeci trzeba chybko ruszać na zielone pagórce beskidzkie.
Wesołą kompaniją powtórzym za Sienkiewiczem :
- To idźmy na Bar, albo koło Baru; niech tam tych kamienieckich Lipków i Czeremisów dżuma w karwaserach wydusi
-
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Więcem niewiele myśląc trzeba ruszać w stronę Dniestru, co by kniaziównę Maciejkę z rąk strasznego Czeremisa wyrwać, a potem gdy pierwszy dzionek wiosennym promieniem zaświeci trzeba chybko ruszać na zielone pagórce beskidzkie.
Wesołą kompaniją powtórzym za Sienkiewiczem :
- To idźmy na Bar, albo koło Baru; niech tam tych kamienieckich Lipków i Czeremisów dżuma w karwaserach wydusi
Tymczasem kniaziówna wiodła spokojny czas w ciepłej komnacie przy robótkach ręcznych;-)
Jeszcze nie znała swych losów niepewnych, ale w płomieniach kominka jawił jej się odległy szczyt biały atakowany z różnych stron przez hordy czy też oddziały. Nieprzyjaciel to czy swój? Wiktoria czy sromotna klęska? Tego z widzenia swego odgadnąć nie mogła...
Historia ta być może odnajdzie swój czas i miejsce...;-)
-
-
A wyjaśniłbyś co jest na 4 zdjęciu? Nie pytam o kijki ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dlugi
A wyjaśniłbyś co jest na 4 zdjęciu? Nie pytam o kijki ;)
Na górze spotkaliśmy znajomych, którzy różne mają pomysły :) Generalnie to skarpety wypchane śniegiem :)
A Ty kolego gdzie wędrowałeś ??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
machoney
... Generalnie to skarpety wypchane śniegiem :)... ??
Nie prawda, to była pozostałość po turyście, którego wywiało ze "skarpet" (puścili go bez skarpet ;), jak mawiał jeden laureat..) po piątkowej śnieżno-wietrznej nawałnicy.
-
6 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
machoney
Na górze spotkaliśmy znajomych, którzy różne mają pomysły :) Generalnie...
Tu się zgadzam z Kol. Machoneyem...co widać na poniższych obrazkach.;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
machoney
A Ty kolego gdzie wędrowałeś ??
Nigdzie :-( (nie licząc przecierania zasp w najbliższej okolicy z psem). Obraziłem sie na zimę i czekam na wiosnę ;)
-
-
Nie widzę zdjęć, ale przypuszczam jakie ;) Nie mieliście tragedii śniegowej? Bo mnie nastraszyli co do warunków z poprzedniego dnia a mi z młodzieżą (o nich obawiałem się najbardziej) wędrowało się całkiem przyjemnie. Daleko od przełęczy się zapuściliście ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dlugi
Nie widzę zdjęć, ale przypuszczam jakie ;) Nie mieliście tragedii śniegowej? Bo mnie nastraszyli co do warunków z poprzedniego dnia a mi z młodzieżą (o nich obawiałem się najbardziej) wędrowało się całkiem przyjemnie. Daleko od przełęczy się zapuściliście ;)
Hi, doszliśmy ok 5 km od przełęczy.W tamtą stronę dość dobrze się szło, na wierzchu było ok 40 cm, a chwilami i z 1 m, świeżego b.sypkiego piątkowego śniegu, a pod nim już twarda skorupa z poprzedniego "wielkiego sypania".Gorzej się wracało, bo śnieg w słońcu robił się "ciężki", ale w sumie było OK.
-
W lasach pewnie jest tragicznie :) Natomiast na odkrytym terenie jest trochę wywiane i zmrożone. Ja najgłębiej zapadałem się łydek aczkolwiek trzeba przyznać, że to zapadanie nie było do trawy a do kolejnej zmrożonej warstwy śniegu. Czekan nas długa zimaaaa w Beskidzie Niskim !!! :)
PS. Doszliśmy na Popową Polanę (638 m n.p.m.)
-
6 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Dlugi
... Nie mieliście tragedii śniegowej? Bo mnie nastraszyli co do warunków z poprzedniego dnia ... wędrowało się całkiem przyjemnie....
Nie było tak żle , bywało gorzej ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
machoney
24 III 2013 r. Okolice Przełęczy Szklarskiej.....
To ja dam trochę " wędrowania" :lol:
ps. nie tylko my przecieraliśmy szlak, ale nie złe basiory przed nami tam już wczesniej były, z 8 cm ślad tropu i do tego nie zapadały się w śnieg ..a może "wilczki"!! miały rakiety?;) (czwarte zdjęcie)
-
https://picasaweb.google.com/klubik....ZimaWBeskidzie
Mam nadzieję, że Janusz nie będzie miał mi za złe zamieszczenie powyższego linka, ale pasuje do tematu wątku, więc nie chciałem zakładać nowego. Zdjęcia piękne i w prawdziwie turystycznym klimacie. Dla chłopców szacun wielki – nie jeden z nas pewnie by nie podołał tak długiej, bodajże ośmiodniowej trasie, w ciężkich, zimowych warunkach, na jakie trafili. Ich tacie również należą się wielkie brawa za krzewienie wśród potomnych tej formy turystyki (na ich stronie można obejrzeć inne eskapady odbywane z dziećmi i bez).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Jak możesz tak nawet myśleć Sir...miał bym Ci za złe pokazanie Takiego Piękna , TAKIEGO wychowywania Dzieci..Bazyl :-D
Podziwiam Rodziców co w taki sposób wychowują swoje pociechy. Kolekcjonuję zdjęcia i chwile ze szlaków i górskich wędrówek , no może młodszych "Adeptów" górskich wędrówek, takich jeszcze w nosidełkach na plecach ojców. Zdjęcia , a przede wszystkim atmosfera przemawiająca z tych zdjęć jest przewspaniała ,zwłaszcza że ten stół i kuchnia w chacie w Zawadce ;) i te buki zimową pora na Cergowej są niepowtarzalne i bardzo mi bliskie. Wielki szacunek dla Ojca i Synów ..pozdrowiania
-
-
-
Wtorek - 3 XII 2013
Widok z Bani Szklarskiej na Tatry:
http://img163.imageshack.us/img163/6926/6g4b.jpg
-
Cytat:
Zamieszczone przez
machoney
Wtorek - 3 XII 2013
Widok z Bani Szklarskiej na Tatry:...
nie mówiłeś;),że będzie inwersja, tylko dzwonisz i wku...mnie w pracy :lol:..Ślicznie widać ..ale tego z Tokarni kilka lat wstecz nic nie przebije :)
-
Nie było inwersji... na górze było zimniej niż na dole i wiało niemiłosiernie :) Wkur.. trzeba ! Sam sobie wybrałeś taką drogę, że codziennie zamiast na Wetlińską to zapie... do Polmo :D
-
A zapodam jeszcze jedną fotkę z Beskidu Niskiego:
http://img42.imageshack.us/img42/7746/ham8.jpg
-
Cytat:
Zamieszczone przez
machoney
Nie było inwersji... na górze było zimniej niż na dole i wiało niemiłosiernie :) Wkur.. trzeba ! Sam sobie wybrałeś taką drogę, że codziennie zamiast na Wetlińską to zapie... do Polmo :D
nie ma POLMo ...jest BWI ;) a Ty wiesz ile ja mam uzbierane ;) na emeryturę ..jak pójdę to jade do Albanii na zawsze
PS ale mimo ,że nie było inwersji to Twoje "obrazki z Bani są OK...a tak jedziecie gdzie ze mną jutro ?\
-
Cytat:
Zamieszczone przez
machoney
W gminie Zręcin ?
-
Polmo to Polmo ale uważaj, żeby Ci Donek nie skubnął emerytury :-P Jutro jeszcze nie wiem jak będzie - będziemy na telefonie.
Co do fotki to nie jest to gmina Zręcin - zgaduj dalej.
-
-
5 załącznik(ów)
Jako że pada to kilka słonecznych widoków z beskidzkich pagórków ;
-
2 załącznik(ów)
W Radocynie tez już wiosennie tylko wiało, że aż strach ;)
Załącznik 34008Załącznik 34009