Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
Zmyślam-to jest jakiś dziewięćsił WYNIOSŁY!
Jeśli już to raczej pospolity
Cytat:
Zamieszczone przez
Viwaldi68
Dokładnie tak wygląda kukułka Fuchsa. W przypadku albinosów brak jest plamek na warżce. Stąd pewnie wydaje Ci się, że to kukułka krwista.
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
Zmyślam-to jest jakiś dziewięćsił WYNIOSŁY!
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Jeśli już to raczej pospolity
Dokładnie tak, to dziewięćsił pospolity.
1 załącznik(ów)
Na dobranoc zagadka kolorowa:
Na dzień dobry gółka długoostrogowa.
2 załącznik(ów)
prośba o weryfikację czy fot.1 to buławnik czerwony i fot.2 zagadka
Załącznik 12309
Załącznik 12310
Specem nie jestem, ale też mi się wydaje że to buławnik czerwony.To drugie to pewnie podkolan biały.
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Pod nogami śnieg,inne sosny w okolicy,obiektyw za krótki.Ural to puszczyk uralski, a Klopsik to Klopsik :twisted:
Przepraszam Klopsika, krótko jestem na forum, ale po przeczytaniu róznych wątków to juz chyba sie domyslam, kim był ten towarzysz w lesie.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Dokładnie tak wygląda kukułka Fuchsa. W przypadku albinosów brak jest plamek na warżce....
Czy to jest to ?? Ja z tej dziedziny jestem "zielony", a nawet ciemny.
Jak szliśmy w niedzielę rano na Jeziorko , to rob_m woła i mówi... popatrz jaki śliczny storczyk , no to mu,oczywiście storczykowi, zrobiłem zdjęcie.:grin:
Ps.nie albinos.
Fajnie, ze krecimy sie koło storczyków bo to sa rarytasy. W sumie mamy ich w kraju 64 gatunki, b. rzadkie i częściej spotykane, jedne dość łatwe do rozpoznania, inne bardzo podobne. Daje sie jednak znaleźć cechy charakterystyczne. Ten ostatni to pasuje mi rzeczywiście na stoplamka Fuchsa, a jedną z cech jest wygląd tego środkowego płatka (lądowisko dla owada) tzw. warżka, która tutaj jest wyraźnie trójdzielna ze środkową łatką dłuższą i zaostrzoną.
W mojej zagadce był podkolan biały, rozpoznany natychmiast przez Browara i ten z kolei ma warżkę b. wąską, języczkowatą, białą (storczyk znaczy sie).
Ja sie w to wgryzam bo lubię, ale tutaj na forum są specjaliści od storczyków.