Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
Gratulacje dla Wojtka i Macieja za rozpoznanie gółki długoostrogowej.
choć są spece coby zrobili z niej gęstokwiatową ;)
Podkolan jest biały. W Bieszczadach nie udało mi się trafić jeszcze zielonawego. Buławnik równiez bezbłędnie oznaczony.
Ja dziś pobotanizowałem w borach bieszczadzkich. Widłaki i podrzenie piękne były... ale najsmaczniejsze borówki.
2 załącznik(ów)
Dziś trafiłem na powalone takie dziwne drzewo... Choć leżało już od dość dawna to kilka pędów próbowało się jeszcze ratować, ale jelenie nie bardzo im na to pozwoliły. Co to?
Szpilki podobne do jodły ale obstawię cisa choć nie wiem czy zwierzyna lubi nim zakąszać .
Cytat:
Zamieszczone przez
Viwaldi68
Szpilki podobne do jodły ale obstawię cisa choć nie wiem czy zwierzyna lubi nim zakąszać .
Ano zakusza. Obok rosło jeszcze kilka osobników. Gratulacje z szybkiego i bezbłędnego rozpoznania.
Ja też mam bardziej pytanie niż zagadkę. Co to za roślinka?
http://images45.fotosik.pl/160/d35defc4d025fdbam.jpg
Wygląda na rdestowca ostrokończystego - chwast straszny.
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Ano zakusza. Obok rosło jeszcze kilka osobników. Gratulacje z szybkiego i bezbłędnego rozpoznania.
Z cisa to tylko osnówka z nasion się nadaje do żarcia co wykorzystują ptaki, cała reszta cisa zawiera taksynę (antynowotworową zresztą po przerobieniu), po kilku gałązkach zwierzyna może paść. Jesli to cis to nie powinien być oskubany...?
Tak to chyba ta roślinka. Zauważyłem że często można ją spotkać przy cmentarzach nie wiem dlaczego?
To teraz zagadka. Co to jest?
http://images49.fotosik.pl/160/c9873e97c8a31f65m.jpg
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Wygląda na rdestowca ostrokończystego - chwast straszny.
Jak się raz pojawi to jest nie do wytepienia, pochodzi z Azji podobnie również niecierpek drobnokwiatowy, porzez strzelajace nasiona opanował większość rezerwatów, stad moje pytanie czy też Bieszczady. Przyznaję, że w tym roku poraz pierwszy jadę w te zakątki, stąd moje zainteresowanie forum (przegladam sobie różne wątki i mnie wciąga).
Bede na miejscu chłonąc ile się da i botanizować.
Czy pod kątem florystycznym można wskazać miejsca szczególnie cenne, czy tak wszedzie po trochu i duzo by tu mówić?
jak dla mnie moze być świerząbek, podagrycznik, marchwica, kropidło i co tam jeszcze te baldaszki posiada