Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
i jeszcze dorzucę barszcz jakiś (odpowiedź do zagadki)
odnosnie cisa, dlaczego przy cmentarzch występuje, jest sadzony, powody rózne 1. mocno zwiazny z róznymi wierzeniami, 2. ozdobny (dobrze znosi tez strzyżenie), 3. wybitnie cienioznośny, 4. wolnorosnacy i długowieczny
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
Z cisa to tylko osnówka z nasion się nadaje do żarcia co wykorzystują ptaki, cała reszta cisa zawiera taksynę (antynowotworową zresztą po przerobieniu), po kilku gałązkach zwierzyna może paść. Jesli to cis to nie powinien być oskubany...?
O ile mi wiadomo, to nie tylko ptaki, chociaż, jak mi się gdzieś w oczy rzuciło, pół kilo igieł uśmiercić może konia, to sarny, zające i dziki chyba cisa podgryzają bez zgubnych dla nich konsekwencji.
co do tego cisa, to nie jestem terenowcem i nie wiem czy moze być zgryzany, przewaznie te trujace sa też niesmaczne, a igły z daleka wygladają na cisowe, chociaż nie lubie stwierdzać bez pomacania paluchami
Jeleń nie koń i cisa żre.
Na zagadkowym zdjęciu jest kozłek lekarski, a nie coś z baldaszków ;)
1 załącznik(ów)
no jakoś mi sie nie skojarzył, dołączę mojego kozłka
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
co do tego cisa, to nie jestem terenowcem i nie wiem czy moze być zgryzany, przewaznie te trujace sa też niesmaczne, a igły z daleka wygladają na cisowe, chociaż nie lubie stwierdzać bez pomacania paluchami
Są raczej niesmaczne, moje dziecko kiedyś wzięło jedną do buzi (albo bardzo podobnego do cisa drzewka, igły w każdym razie takie same), miała ze dwa lata.
Takich spazmów nigdy przedtem ani potem nie widziałem.;)
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
odnosnie cisa, dlaczego przy cmentarzch występuje, jest sadzony, powody rózne 1. mocno zwiazny z róznymi wierzeniami, 2. ozdobny (dobrze znosi tez strzyżenie), 3. wybitnie cienioznośny, 4. wolnorosnacy i długowieczny
To o tą roślinkę chodziło mi - rdestowca ostrokończystego jako często spotykaną przy cmentarzach.
Mam dla WAS jeszcze dwie roślinki do nazwania. Ten kwiatuszek mnie bardzo interesuje, niestety dopiero zakwita i nie mam wersji w pełni rozwiniętej.
http://images49.fotosik.pl/161/5cdade95d94308fam.jpg
http://images44.fotosik.pl/161/4d747e7f3166b4e8m.jpg
pierwsze to kruszyna pospolita (pod częściową ochroną), a drugie to zgaduję goździk, może ten co tylko jest w Bieszczadach czyli skupiony
jutro wyruszam na własne oczy zobaczyć co to rośnie w tych Bieszczadach, a potem wracam na forum, moze wyjdą mi jakieś ciekawe fotki
Goździk wygląda na kosmatego. Gdzie go sfociłeś Viwaldi?