Odp: Zagadki z cerkwią w tle ...
Rozwiązanie jednej zaległej zagadki już mamy, powalczmy więc z bieżącą:
http://www.bmiller.pl/forum/2010/cerkiew_95.jpg http://www.bmiller.pl/forum/2010/cerkiew_96.jpg
Na lewym zdjęciu zgrabnie zasłonięty :wink: głównym obiektem zdjęcia jest nagrobek z inskrypcją, o której pisałem w poście otwierającym tę zagadkę. Inskrypcja w całości:
Cytat:
Tu spoczywają Ci, którzy zginęli z rąk partyzantów 22.04.1945r.
Poniżej siedem nazwisk.
Ciekaw jestem, czy taki napis zwróciłby też Waszą uwagę, czy też może to tylko ja dopatruję się w nim czegoś, czego nie ma...
Kufel - w pierwszym poście tego wątku jest taka prośba
Cytat:
autorów zagadek proszę o podanie rozwiązań najpózniej w ciągu 3 dni.
Jeśli nie zastosowałeś się do tej prośby to odsuwana jest ona na boczny tor i KONIEC.
don Enrico, w poprzednim swoim poście napisałem wyraźnie
Cytat:
przepraszam za niewklejenie podpowiedzi
i podałem powód
Cytat:
Zapomniałem kompletnie o tym temacie
Rozumiem dlaczego zagadka została odsunięta. KONIEC.
Ale u Was dyscyplina panuje! nie to co u nas, luzik w kwiatkach, maciejka łaskawie o zmierzchu życie zaczyna, leżymy na łące i kątem plujemy, a nie tam jakieś terminy...:grin:
Kufel spoko, strzel se browara i nie bierz do siebie!;)
@Maciejka: myślałem, że pojawiłaś się w wątku aby rozszyfrować antyczne zapiski a Ty tylko kątemplujesz :wink: No i nie rozumiem, dlaczego Kufel ma strzelić Browara? :shock: Za tę szóstkę w Powsimordach może?
Pewnie to wszystko da się logicznie poukładać, ale jak nie ma cyferek w poście to ja się gubię i ukrytego przesłania nie łapię :-(
@wszyscy: podpowiedź do zagadki numer ostatni - czytać, czytać, do jasnej Anielki! Wiem, że trudno, ale to nie jest łatwa zagadka :mrgreen:
PS: Podpowiedź sponsorują cyfra 3 oraz literka S... nie nie: C... ale jednak S... sssssam już nie wiem, chyba jest za wcześnie...
Ta tu? Kościół (1878), dawniej cerkiew unicka św. Paraskewy chowa się w surówce.
Cytat:
Zamieszczone przez
iaa
Kościół (1878 ), dawniej cerkiew unicka św. Paraskewy
Wszystko pasuje. Napisz gdzie to i (dodatkowe pytanie specjalnie dla Ciebie :wink:) który hrabia się tam urodził.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
bmiller
Na lewym zdjęciu zgrabnie zasłonięty :wink: głównym obiektem zdjęcia jest nagrobek z inskrypcją, o której pisałem w poście otwierającym tę zagadkę.
.... Ciekaw jestem, czy taki napis zwróciłby też Waszą uwagę, czy też może to tylko ja dopatruję się w nim czegoś, czego nie ma...
Załącznik 20804
To ten nagrobek, o którym pisał bmiller. Inskrypcja to smutne przypomnienie powojennych dziejów polsko-ruskiego pogranicza.
A nazwa miejscowości podana jest otwartym tekstem na umieszczonym wcześniej zdjęciu nagrobka o. Michaiła ;)
A hrabia tu się urodził, ale w Bieszczadach i okolicy też o nim było głośno...
Tu urodził się też późniejszy premier rządu austriackiego.Na jego cześć nazwano kilka komór i korytarz w żupie wielickiej.Podczas katastrofalnego wycieku z tzw Miny część owych komór i korytarz zawaliły się,byłem wtedy 50 metrów dalej...
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
Inskrypcja to smutne przypomnienie powojennych dziejów polsko-ruskiego pogranicza.
Tego się domyślam :-) Zaintrygowało mnie co innego: jeżeli stawia się pomnik ofiarom, to o zabójcach nie pisze się "partyzanci" tylko "bandyci" (co oczywiście musi odpowiadać obowiązującej wersji zdarzeń) lub nie pisze się o nich wcale (jeżeli obowiązująca interpretacja nie odpowiada fundatorom nagrobka). Z drugiej strony jeżeli sprawców nazywa się "partyzantami" to ich ofiarom nie stawia się nagrobków. Ot, takie moje płytkie przemyślenia.
Cytat:
A nazwa miejscowości podana jest otwartym tekstem na umieszczonym wcześniej zdjęciu nagrobka o. Michaiła ;)
No to bardziej już podpowiedzieć nie można. Czytać, ludzie, czytać!
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Tu urodził się też późniejszy premier rządu austriackiego.Na jego cześć nazwano kilka komór i korytarz w żupie wielickiej.Podczas katastrofalnego wycieku z tzw Miny część owych komór i korytarz zawaliły się,byłem wtedy 50 metrów dalej...
Że premier tom gdzieś wyczytał, ale o tej katastrofie to byś coś więcej opowiedział. Bo jak nie, to napuszczę na Ciebie Kufla! :wink: