Odp: A moze jakies aktualne fotki?
"Mapując" zdjęcia zastanawiam się tak, czy całą trasę pieszo robiłeś?
Piesze były tylko etapy leśno-krzakowo-łąkowe.
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Świeży śnieg w Bieszczadzie i świeże zdjęcia:
Jejku, jak ja lubię takie drogi w górach :-)
Marcin, już dawno chciałam zapytać - co to za okropny zwierzak na Twoim avatorze? Brrr... :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
majka777
Jejku, jak ja lubię takie drogi w górach :-)
Marcin, już dawno chciałam zapytać - co to za okropny zwierzak na Twoim avatorze? Brrr... :-)
Pająk kwietnik - prawda ?
Nie jest okropny, jest piękny :-)
B.
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Pająk kwietnik - prawda ?
Nie jest okropny, jest piękny :-)
B.
Dzięki Basiu, uprzejmy Marcin już mi wszystko wyjaśnił na PW.
Dowiedziałam się, że oprócz fotogenicznych kwietników, są też śliczne tygrzyki paskowane, krzyżaki dwubarwne i inne pajęcze piękności ;-)
Pozdrawiam!
Pająk kwietnik charakteryzuje się bardzo silnym jadem, ale w kontaktach z Homo sapiens nie czyni zeń użytku. W zależności od koloru kwiatów na których czatuje może być biały do żółtego z ewentualnymi czerwono-różowymi znamionami.
Cytat:
Zamieszczone przez
majka777
Dzięki Basiu, uprzejmy Marcin już mi wszystko wyjaśnił na PW.
Dowiedziałam się, że oprócz fotogenicznych kwietników, są też śliczne tygrzyki paskowane, krzyżaki dwubarwne i inne pajęcze piękności ;-)
Mój mąż brał kiedyś udział w programie wyszukiwania tygrzyka paskowanego na Górnym Śląsku (prowadziło ten program Centrum Dziedzictwa Przyrody Górnego Śląska).
Amatorzy łazili po łąkach, wyszukiwali i fotografowali pająki i wyniki wysyłali do tego centrum.
Okazało się że w różnych dziwnych miejscach, czasem poprzemysłowych mocno zdegradowanych środowiskach można znaleźć te piękne pająki.
Pozdrowienia
Basia
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Mój mąż brał kiedyś udział w programie wyszukiwania tygrzyka paskowanego na Górnym Śląsku (prowadziło ten program Centrum Dziedzictwa Przyrody Górnego Śląska).
Amatorzy łazili po łąkach, wyszukiwali i fotografowali pająki i wyniki wysyłali do tego centrum.
Okazało się że w różnych dziwnych miejscach, czasem poprzemysłowych mocno zdegradowanych środowiskach można znaleźć te piękne pająki.
Pozdrowienia
Basia
Ciekawe Basiu. Faktycznie twarde sztuki z tych tygrzyków. A ja pod wpływem Waszych wpisów, pokusiłam się nawet o poszperanie w sieci w poszukiwaniu ich zdjęć :-) Rzeczywiście ciekawe to zwierzątka, ale poskromię chęć rozwinięcia swoich spostrzeżeń i wątpliwości, żeby nie zaśmiecać mojego ulubionego wątku na forum. :-)
Pozdrawiam serdecznie!