Odp: [Warszawa] Spotkania bieszczadzkie
Cytat:
Zamieszczone przez
bertrand236
Prelekcja Stanisława Krycińskiego zatytułowana: Słownik historyczno-krajoznawczy Bieszczadów (...)
Bardzo udana prelekcja. Miło było posłuchać, poznać Pana Stanisława Krycińskiego – człowieka z długoletnią pasją; cierpliwie, realizującego swój cel czy też misję – wnikliwego, rzetelnego opisania (w szerokim znaczeniu) terenów Pogórza Przemyskiego, Bieszczadów i nie tylko.
Były to bezcenne opowieści i czarno-białe zdjęcia z wyjazdów w latach 80-tych. Różne ciekawostki czy też szczególiki z obozów inwentaryzacyjnych, potem konserwatorskich „Nadsania” (m.in. prezentacja zdjęć ze stawiania krzyża przy cerkwi w Michniowcu z udziałem pasażerów PKS-u;-) Zdjęcia nieistniejących już dziś chat, chyż, domostw; sceny spotkań z mieszkańcami; wycinki z życia uczestników obozów...Dużo archiwalnych informacji. Jak dobrze, że udało się to utrwalić w formie dokumentacji, ale również fizycznie uratować wiele pamiątek czy też wskrzesić do życia (mozolna, ciężka praca). Należy się duży podziw i szacunek!
Warto było pognać w mroźny wieczór:-).
Ktoś nagrywał, czy poszło w świat i przepadło?
Nie, nikt nie nagrywał. To było bardzo kameralne spotkanie, jedno z kolejnych odbywających się w tym cyklu.
Jak pojawiła się wiadomość na forum, to mnie zainteresowało i poszłam. Informacja o prelekcji pojawiła się również na kilkunastu innych stronach internetowych. A jednak podejrzewam, że byłam jedyną osobą spoza Towarzystwa Karpackiego;-)
Nie ma to jak posłuchać na żywo, ale pocieszę, że Pan Kryciński skrzętnie przechowuje materiały, opracowuje, zachowuje ku pamięci i to wszystko gdzieś znajdzie swoje miejsce...miejmy nadzieję...
Cytat:
Zamieszczone przez
maciejka
Nie, nikt nie nagrywał. To było bardzo kameralne spotkanie, jedno z kolejnych odbywających się w tym cyklu.
Jak pojawiła się wiadomość na forum, to mnie zainteresowało i poszłam. Informacja o prelekcji pojawiła się również na kilkunastu innych stronach internetowych. A jednak podejrzewam, że byłam jedyną osobą spoza Towarzystwa Karpackiego;-)
Nie ma to jak posłuchać na żywo, ale pocieszę, że Pan Kryciński skrzętnie przechowuje materiały, opracowuje, zachowuje ku pamięci i to wszystko gdzieś znajdzie swoje miejsce...miejmy nadzieję...
Ps. Może ktoś nagrywał, nie wiem...?;-)
"Spotkania Karpackie: Najnowszy Rewasz, Ukraińskie Karpaty i Podkarpacie
W ramach kolejnej odsłony Spotkań Karpackich jak zwykle w Muzeum Ziemi PAN w Warszawie
przy al. Na Skarpie 27 w dniu 18 stycznia 2013 r. o godz. 18 zapraszamy na spotkanie z dr Grzegorzem Rąkowskim, oraz na promocję przewodnika krajoznawczo-historycznego jego autorstwa pt. Ukraińskie Karpaty i Podkarpacie. Część zachodnia, ukazującego się właśnie na rynku księgarskim za sprawą Oficyny Wydawniczej „Rewasz”.
W trakcie spotkania będzie można zakupić pierwsze egzemplarze przewodnika w promocyjnej cenie i z autografem autora."
Info ze strony SKPB Warszawa
Proponuję spotkanie w najbliższy czwartek 17.01.13. Miejsce spotkania klub praCoVnia, ul. Popiełuszki 16. Przyczynkiem do spotkania koncert Daniela Gałązki z zespołem, wstęp 10 zł.
Dojazd najlepiej do metra Marymont, stamtąd jakieś 100 metrów do klubu. Ktoś chętny ?
http://www.youtube.com/watch?v=l6emgBYi-7s - Daniel Gałązka z zespołem w praCoVni
Bardzo przyjazna lokalizacja spotkania dla mnie. Jak będą chętni to i ja dołączę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Hero
Proponuję spotkanie w najbliższy czwartek 17.01.13. Miejsce spotkania klub praCoVnia, ul. Popiełuszki 16. Przyczynkiem do spotkania koncert Daniela Gałązki z zespołem, wstęp 10 zł.
Dojazd najlepiej do metra Marymont, stamtąd jakieś 100 metrów do klubu. Ktoś chętny ?
http://www.youtube.com/watch?v=l6emgBYi-7s - Daniel Gałązka z zespołem w praCoVni
Cytat:
Zamieszczone przez wojtek1121
Bardzo przyjazna lokalizacja spotkania dla mnie. Jak będą chętni to i ja dołączę.
Zamierzam się wybrać i zostać na koncercie.
Jutro w Czarnej Perle odbędzie się koncert Andrzeja Koryckiego i Dominiki Żukowskiej, chyba o 20. Ktoś chętny na spotkanie przy tej okazji ?
Przykład:
http://www.youtube.com/watch?v=URi93CAyb4I