Cerkiew, (przy której stoi ta dzwonnica) nie została tu taj zbudowana, lecz była przeniesiona z ...
Wersja do druku
Cerkiew, (przy której stoi ta dzwonnica) nie została tu taj zbudowana, lecz była przeniesiona z ...
Toponimia to dziedzina nauki. Urzędowe nadawanie nazw odbywa się na drodze administracyjnej, przy współdziałaniu z naukowym ciałem doradczym, ale też przy osadzeniu tego działania w określonej sytuacji historyczno – politycznej; przykładem może być przywracanie polskiego brzmienia lub charakteru nazwom miejscowości na Ziemiach Odzyskanych. Wiele działo się też w tej dziedzinie przy naszej „pływającej” granicy wschodniej. Dowody nie zawsze trafnego działania w tym zakresie mamy w może niezbyt licznych, ale jednak występujących przypadkach odwołań od podjętych decyzji lub też zmianom we wcześniej nadanych nazwach.
A i jeszcze do Bartka – pewno szybciej będzie w oddziale GUS-u lub dobrej bibliotece sięgnąć po „Wykaz urzędowych nazw miejscowości w Polsce”.
A sama cerkiew wygląda, jak poniżej. Tak naprawdę, wygląda nieco ładniej; tego dnia, gdy robiłem zdjęcie, było ciemno i ponuro.
Załącznik 20941
Cerkiew położona jest bardzo, bardzo niedaleko od swojej poprzedniczki w zagadkach. Widok od strony drogi.
Załącznik 20982
Nie, nie Wojtku, całkiem zagadek nie zamykajmy.
Może teraz coś prostszego, taka klasyka ,
no i w dodatku prawie cała cerkiew na zdjęciu
.
Załącznik 20986
Jeśli jeden wesoły facet mówi do drugiego: "no to kończymy już z piciem", oznacza to raczej zakończenie bieżącej flaszki, nie ślubowanie abstynencji ;)
Szukam w pamięci i w pamiętnikach i nie odnajduję. Pewnie dlatego, że ja jestem tuman :?: