Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
Tymczasem było go trochę poobserwować (czy miał jakiś kołnierzyk lub inne) i niechby se trochę wysechł i uwolnił zarodniki. A teraz to tylko mogę powiedzieć, że był to gwiazdosz, pasuje rudawy, a może potrójny lub frędzelkowaty?:-?. Siedlisko i wielkość wiele mówią, ale może ktoś ze zdjęcia stwiedzi na 100%.
Niestety nie można jednoznacznie określić co to jest za wersja gwiazdosza, gdyż jest to stadium młodociane. Właśnie gdybyś troszku poczekał i zrobił następną fotkę może byłoby łatwiej. Mimo to piękne trafienie:grin:
Ten rodzaj obejmuje około 25 gatunków, u nas spotkać można 17 :-D.
Wiadomości zaczerpnięte z mojej książeczki:mrgreen:.
jakie tam łatwe, ja nie mam nawet żadnej książki o grzybach bo zawsze mnie przerastały, a ten kisielowaty to może coś w rodzaju płomykówki galaretowatej lub trzęsaka pomarańczowgo?
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
jakie tam łatwe, ja nie mam nawet żadnej książki o grzybach bo zawsze mnie przerastały, a ten kisielowaty to może coś w rodzaju płomykówki galaretowatej lub trzęsaka pomarańczowgo?
Tego drugiego sam nie znam :neutral: i czekam na Wasze odpowiedzi.
Ten pierwszy wygląda pieczarkowato (i miał być łatwy), a jeśli nie to mam inne pomysły. Można spytać co ma pod kapeluszem?;)
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
Ten pierwszy wygląda pieczarkowato (i miał być łatwy), a jeśli nie to mam inne pomysły. Można spytać co ma pod kapeluszem?;)
Nie, ten grzybek nie jest z rodziny pieczarek.
Pod kapeluszem ma rurki.
robiąc sobie przerwę w pracy na trzecie "drugie śniadanie" oglądam sobie te grzybki i dalej zgaduję może to szyszkowiec lub sarniak, może jakiś koźlarz (no widać, że się nie znam)
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
robiąc sobie przerwę w pracy na trzecie "drugie śniadanie" oglądam sobie te grzybki i dalej zgaduję może to szyszkowiec lub sarniak, może jakiś koźlarz (no widać, że się nie znam)
Ten pierwszy rozpoznałeś, jest to Szyszkowiec łuskowaty. Dodam że z rodzaju szyszkowiec w Europie występuje tylko ten jeden gatunek.
Grzyb objęty ścisłą ochroną gatunkową. W opracowaniu Czerwona lista roślin i grzybów Polski jest zaliczony do kategorii grzybów rzadkich (R). [1]
1 załącznik(ów)
O jak fajnie poznać tego szyszkowca i dobrze, że zapodałeś te dodatkowe informacje, ja też to czasem zamieszczam jako połączenie przyjemnego z pożytecznym, chociaż może to kogoś irytować. A skoro temat grzybowy to mam coś prostego
A jeszcze ten drugi, żółty bardzo mnie intryguje więc, czekam aż go kto rozpozna