Odp: Nalewki czas zacząć!! Robić :D
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Dzięki za szybką odpowiedź, choć dalej nie wiem czy nasionka (one takie malutkie) czy torebki nasienne (jak Ty to profesjonalnie ująłeś).
Azaliż ta czkawka, to była spowodowana kardamonem czy ilością treści w zawartości?
W przepisach na kardamonówkę ilości NASION! wahają się od 3 do 15 gr na 3 l. słabego spirolu (polecm tu studiowanie forum winiarzy - chłopy są zaprawieni w boju jak krasnoarmiejcy:D). Tak na oko 3 gr nasion w 3 osłonkach się uzbiera:D Osłonki prawie nie zawierają terpenów i są raczej zbędne. Z kardamonem trzeba uważać,bo nie każdy lubi jego specyficzny zapach. Ja bym dał raczej 3gr niż 15.
Czkawka powstała w skutek ilości, ale nie wiem czego:D:D:D Trza by powtórzyć badania...
Pozdrawiam,
Derty
PS: Ta skleroza - kardamon uważany jest za silny afrodyzjak.To może jednak 15 gr nasion jest lepiej?:O
Cytat:
Zamieszczone przez
Barnaba
Dałem pożywkę, robiło dobrze, a teraz cisza.... chyba przed burzą!
Gratulacje dla Pastorowej nalewajki :)
No ja tu z Czartem 'wspominam' czasem Pastorowym smakołykiem ostatni KIMBik. Tak się jakoś zadumałem od 'Pastorówki', że nie zauważyłem czarnej pożeczki na bazarku. Czy znacie może jakiś przepis na fajną nalewkę będącą mieszanką zwykłej pożeczkówki z jakimiś dodatkami?
Pozdrawiam,
Derty
Cytat:
Zamieszczone przez
Barnaba
Gratulacje dla Pastorowej
Cytat:
Zamieszczone przez
Derty
Tak się jakoś zadumałem od 'Pastorówki',
Cytat:
Zamieszczone przez
Derty
PS: Ta skleroza - kardamon uważany jest za silny afrodyzjak.To może jednak 15 gr nasion jest lepiej?:O
Co zacz ta Pastorówka!? Ile w niej musi być kardamonu!? Ja tam Pastora raz widziałem na jakimś zdjęciu, jak wchłaniał jakąś półtuszę KIMbową i nic:mrgreen: , a tu takie peany!
Cyt Derty: "Twierdził,że 1-2 całe torebki nasienne należy żuć i nie łykać,ani wypluwać"
Łoł,to jak długo to ma trwać,aż się wchłonie przez śluzówkę??
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
Cyt Derty: "Twierdził,że 1-2 całe torebki nasienne należy żuć i nie łykać,ani wypluwać"
Łoł,to jak długo to ma trwać,aż się wchłonie przez śluzówkę??
Raczej ma to pewnie jakoś zabić smród ketonów wyłażących przez śluzówki, które są przez alkomat mierzone:P Niewiem - nie testowałem ile czasu toto żuć ale pewnie im dłużej tym lepiej:P
Pozdrawiam,
Derty
A ja tam po Pastorowej oraz Dertowej nalewce, zaszyłem się razem z Irasem i córą w chaszczach by dojść do siebie,wspomagając się UK browarem,który Iras miał zapobiegliwie ze sobą
A czy ktoś z Was miał okazję degustować naleweczkę z...czeremchy?Pojęcia nie miałam,ze taką można wykonać.Pyszna!
Hej:)
Naleweczkę z kocierpki, bo taką ma nazwę ludową czeremcha, robi się z owoców suszonych lub świeżych. Rzeczywiście dobra ale warto solidnie dosłodzić, gdyż bywa, że zawiera dużo goryczy. Przy zbiorze owoców najlepiej próbować owoce na każdym krzolu i zbierać tylko z tych, na których owoce nie są gorzkie. Gorycz jest cechą indywidualną każdego krzewu zależną być może od miejsca, w jakim rośnie.
Na 1 kg owocu świeżego stosować 0,5 kg cukru i tyle ankoholu, aby wszystkie owoce zatopić w nim lecz żeby nie nie dawać nadmiaru płynu. Ciągnąć można tradycyjnie: pierwszy raz bez cukru, a następnie samym cukrem. Można też wpierw zasypać cukrem i później dopiero zalewać spirolkiem. Spirol 60%!!
Owoce dobrze jest zbierać w sierpniu, gdy są już solidnie dojrzałe.
smak nalewki przypomina nieco smak wiśniówki ale jest bardzo specyficzny i przyjemny.
Pozdrawiam,
Derty
PS: Właśnie stestowałem tarniówkę na owocu z ub. roku. Aromat jest jak po perfumach:D Kolor purpurowo-fioletowy. Będzie dobre...
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Co zacz ta Pastorówka!? Ile w niej musi być kardamonu!? Ja tam Pastora raz widziałem na jakimś zdjęciu, jak wchłaniał jakąś półtuszę KIMbową i nic:mrgreen: , a tu takie peany!
Peany są jak najbardziej na miejscu. Po pierwsze dlatego, że Pastor NIE dodał kardamonu do jałowcówki:D A jeśli dodał, to minimini. Po drugie - Pastorówka ma straszliwą moc. Śmiem twierdzić, że ponad 65% Alkoholomierz z trudem się w tej cieczy topi:D
O ile moja wiśniówka wywołuje lekkie stany pomroczności jasnej, to pastorówka powoduje ciężką pomroczność niejasną. A więc Wojtek Legionowo musiał ukryć się w chaszczach z piwem w ręku w przekonaniu (tak mniemam), że tam Złoo go drugi raz nie dosięgnie:)
Pozdrawiam,
Derty
Cytat:
Zamieszczone przez
Derty
Naleweczkę z kocierpki, bo taką ma nazwę ludową czeremcha, robi się z owoców suszonych lub świeżych.
Derty!
Czeremcha też bywa nazywana kurcipą. Nie tylko z owoców, ale i z kwiatu kurcipy też robiono zajzajer. Tylko trudno to nazwać nalewką. Bo to było pieróńsko gorzkie, ale o sympatycznym zapachu i mój dziadek stosował jako środek rozgrzewający. Niestety nie wiem jak było to robione. Bo tajemnice robienia dziad zabrał do grobu.