Odp: Mapy cyfrowe nie tylko dla orłów;)
I znów się zagubiłem w cyfrowej rzeczywistości map bieszcadzkiech
Wysiadłem w Lutowiskach na placu koło kościoła.
Włączyłem w komórce aplikację LOCUS aby zapisać traskę , .... ale okazało się że nie mam w zasobie żadnego podkładu z tym terenem
Teraz (parę dni po) ...już chcę dokupić i nie wiem co ?
ma być czytana przez TwoNav/Locus Pro
ale co ?
Opcji jest około jedenaście :wink: darmowe i płatne. TwoNav nie znam, ale Locus czyta darmowe mapy zbudowane na bazie OpenStreetMap (coraz lepsze, w przeciętnej komórce zmieści się wektorowa mapa Polski, Słowacji, Rumunii i Ukrainy) albo np. komercyjne mapy Compassa (format TrekBuddy). Możesz także kupować bezpośrednio z Locusa, ale tej opcji akurat ja nie testowałem.
Od razu się przyznam, że nigdy nie pamiętam skąd ściągać darmowe mapy OSM w wersji do użytku off-line (bez połączenia z Internetem). Raz na rok, dwa lata grzebię po sieci aż w końcu znajdę, wgrywam i zapominam skąd je ściągnąłem. Pewnie zaraz ktoś podpowie :-)
Wybór jest spory. Proponuję jednak zaszaleć, wydać sześć złotych i kupić mapę Poland LoMaps. Jest to produkt firmowany przez Locusa - mapa oparta o OSM z naniesionymi szlakami turystycznymi oraz innymi obiektami, które interesują turystów. Mapę pobieramy wprost z aplikacji: Mapy - niebieski plus - Pobierz mapy lokalne - Linia produktów LoMaps - Poland LoMaps.
Dzisiaj jest za 3 złote! Jest również Ukraina za złotypięśdziesiąt oraz Słowacja i Węgry po pół złotego. I inne. Mapy kupuje się za "locoiny", które uprzednio należy nabyć.
Dla skąpych polecam Poland Oam ze strony www.openandromaps.org.
Oczywiście zarówno jedną jak i druga należy sobie pobrać w domciu a nie dopiero wtedy, gdy stracimy zasięg połączenia internetowego:-)
Promocja, o której pisze Wojtek, obejmuje także mapy Compass kupowane wewnątrz Locusa. Mapa Bieszczady Compassa kosztuje tam w tej chwili 9.30zł.
A jeżeli jeszcze żadnej mapy nie ściągałeś przez Locusa to trzy pierwsze mapy LoMaps masz za darmo, np. Polska+Słowacja+Ukraina (mapy własne Locusa, zbudowane na bazie OpenStreetMaps) masz za zupełną darmochę.
Cytat:
Zamieszczone przez Wojtek Pysz
Dla skąpych [...]
?!?
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
Dla skąpych [....]
O, przepraszam! "Dla oszczędnych" :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
A jeżeli jeszcze żadnej mapy nie ściągałeś przez Locusa to trzy pierwsze mapy LoMaps masz za darmo ....
Dotyczy to użytkowników, którzy zakupili wersję "Pro" (do niedawna tak było), nie dotyczy wersji "Free". Ale każdemu, kto chce na dłużej pozostać z "Locusem", polecam zakupić wersję "Pro". Żeby nie zanudzać, nie piszę, dlaczego.
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
"Dla oszczędnych" :-)
:-)
Dalej niedobrze? Poddaję się - nie mam już pomysłów.
Dobrze, dyć się uśmiecham :smile:
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
Dobrze, dyć się uśmiecham :smile:
Wiem, wiem, ale zawsze to jest weselej przy takim przekomarzaniu się.
Jest kilka sposobów pobrania mapy Poland Oam.
Aby się zrehabilitować, podaję oszczędnym jeden z nich w formie podobnej, jak przepis na piernik.
- Otwieramy stronę https://www.openandromaps.org/
- Jeśli ktoś nie lubi niemieckiego, zmieniamy język na English
- Map Downloads - Countries and Regions - Europe
- Poland i klikamy "plusik" po lewej
- Download V4 Map - Karte/Map+Pois
- Wskazujemy, gdzie zapisać plik na dysku komputera
- Plik ma ponad 1 GB, czekamy ...
- Rozpakować pobrany plik Poland.zip
- Wypakowane pliki: Poland_oam.osm.db, Poland_oam.osm.map, Poland_oam.osm.poi skopiować do telefonu do katalogu (przykładowo) \Ten komputer\Nazwa_telefonu\Phone\Locus\mapsVector (jeśli nie było zmieniane położenie katalogów z mapami)
- Jeśli jest uruchomiona aplikacja Locus Map, zamknąć ją całkowicie i uruchomić od nowa
- Teraz przy wyborze map w zakładce "LOKALNE" mamy mapę Poland Oam
Podobnie pobieramy inne kraje, np. Slovakia, Ukraine, itp.
Życzę smacznego :-)
Dziękuję, jak przyjdzie czas na wymianę to będę wiedział gdzie szukać :mrgreen: