-
Odp: Beda strzelac do wilków
Od kilku lat w Beskidzie Śląskim i Żywieckim ekologowie z "Pracowni na Rzecz Wszystkich Istot" prowadzą wśród górali posiadających stada owiec akcję rozdawania im za darmo owczarków podhalańskich.
Takie psy skutecznie potrafią obronić stado owiec przed wilkiem, co zresztą było znane i stosowane od dawna.
Jeszcze sto lat temu (chociaż wilków było wtedy na pewno więcej niż obecnie) porwania owiec przez wilki było zupełnie sporadyczne, a to dlatego, ze stada były dobrze pilnowane przez psy, na noc zamykane w koszarze itd.
Zainteresowanym polecam stronę:
http://www.wolf.most.org.pl/
Pozdrowienia
Basia
-
Dzisiaj o 21.05 na kanale TV4 jest film "Prawda o wilkach" (Living with Wolves)-dokument.
Fragment zajawki:
Cytat:
Małżeństwo filmowców, Jim i Jamie Dutcherowie, spędziło w towarzystwie wilków sześć lat na pustyni Sawtooth w stanie Idaho w Stanach Zjednoczonych. Przez cały czas obserwowali zwierzęta i wsłuchiwali się w życie stada, zdobywając jego zaufanie. Razem z wilkami przetrwali pożary lasów, mroźne zimy czy spotkania z pumami. Dzięki czasowi spędzonemu w pobliżu tych inteligentnych zwierząt, Dutcherowie udowadniają, że możliwa jest przyjaźń między człowiekiem i wilkiem.
-
Ciekawe, że wilków jest coraz mniej,zagryzionych owiec coraz wiecej, psy pasterskie coraz bardziej bezradne,a problem wilczy coraz głosniejszy.
-
Następny artykuł:
http://www.gcnowiny.pl/apps/pbcs.dll.../-1/bieszczady
Cytat:
BIESZCZADY
10 lipca 2007 - 0:01
Drapieżnik to nie wróg
Dzikie zwierzęta mogą nam pomóc w promocji regionu, ale trzeba zadbać o ich przyszłość.
Te zwierzęta to są
Te zwierzęta to są nasze narodowe skarby. Musimy tylko umieć je wypromować. (WWF Polska)
Czy liczba wilków, rysi i niedźwiedzi może się w Polsce drastycznie zmniejszyć? Owszem. Powód: budowa sieci dróg oraz infrastruktury turystycznej tam, gdzie żyją duże drapieżniki.
Raport na ten temat przedstawił polski oddział Fundacji WWF - największej organizacji ekologicznej w Europie. Okazuje się, że inwestycje drogowe przygotowywane są bez uwzględnienia przejść dla zwierząt, mimo że są finansowane przez Unię Europejską. A baza turystyczna jest częściowo planowana na obszarach ostoi wilka, rysia i niedźwiedzia.
Nieuzasadniony strach
Według WWF, zagrożenia pogłębiane są przez niewiedzę Polaków. - Ignorancja prowadzi do niechęci - twierdzą ekolodzy. Na dowód przedstawiają wyniki sondażu przeprowadzonego przez Instytut MillwardBrown SMG/KRC. Co trzeci Polak nie wie, że w Polsce żyją niedźwiedzie.
Co szósty nie jest świadomy, że są tu też wilki. 40 proc. ankietowanych podejrzewa, że wilki stanowią zagrożenie, choć od 60 lat nie odnotowano ani jednego przypadku ich ataku na ludzi. Co trzeci badany twierdzi, że niedźwiedzie są groźne. Tymczasem tylko 6 proc. ze znanych w Polsce przypadków spotkań tych zwierząt z człowiekiem zakończyło się agresywnym zachowaniem niedźwiedzia, zawsze sprowokowanym przez istoty dwunożne.
- Te zwierzęta stanowią unikalny skarb polskiej przyrody, którego zazdrości nam większość krajów europejskich - pisze Ireneusz Chojnacki, dyrektor WWF Polska. - A my traktujemy je jak wrogów.
Po pierwsze: edukacja
Ponad połowa osób uczestniczących w sondażu obawia się wilków, bo atakują zwierzęta gospodarskie. A szkody powodowane przez te drapieżniki dotyczą mniej niż 1 proc. owiec i krów w Polsce. Według WWF, głównie sami prowokujemy sytuacje konfliktowe z dzikimi zwierzętami. Tylko nieliczni rolnicy stosują zabezpieczania pastwisk elektrycznymi pastuchami, a na palcach można policzyć tych, którzy mają psy pasterskie.
Brak wiedzy sprawia, że sięgamy po ostateczne rozwiązania, np. kłusownictwo. W Polsce ginie obecnie więcej wilków niż w czasach, gdy były one zwierzętami łownymi. - To tym bardziej bulwersujące, że Polska mogłaby zyskać na promocji tego narodowego skarbu - tłumaczy Stefan Jakimiuk, szef projektu "Duże drapieżniki w Polsce”. - Odpowiednio wykorzystana obecność drapieżników mogłaby się stać wielką atrakcją turystyczną.
Ograniczyć zagrożenia
Jeśli nie zmienimy polityki wobec wilka i niedźwiedzia, wkrótce dołączymy do grona krajów, w których tych zwierząt już nie ma. Dlatego WWF Polska przygotował program ich ochrony. Już teraz naukowcy i przyrodnicy rozpoczną jego realizację w Bieszczadach.
Krzysztof Potaczała
-
Wszyscy,takze rządzący,muszą w końcu pojąć,że jesteśmy częścią środowiska planety,najczesciej intruzami. To nie zwierzyna nam zagraża.To my - jej. Nasza cywilizacja niszcząca wszystko,czego jeszcze nie tknęła.Takie światowe perły,jak Bieszczady,winny byc chronione szczególnie.Przed czlowiekiem,nie przed wilkami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Juraj
Ciekawe, że wilków jest coraz mniej,zagryzionych owiec coraz wiecej, psy pasterskie coraz bardziej bezradne,a problem wilczy coraz głosniejszy.
Bo "nic tak nie ożywia gazety jak trup na pierwszej stronie".
Największym zaś (i chyba jedynym poważnym) stopniem bezradności owczarków
jest ich nieobecność.
Nie znam sposobu kalkulacji kwot odszkodowań za zagryzioną owce, ale cos mi się niestety wydaje,
że w porównaniu z ceną skupową baraniny,
pomniejszoną o koszt dowozu, badań weterynaryjnych, utrzymania psów i elektrycznego pastucha etc.
- nie wychodzą one najgorzej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Juraj
Wszyscy,takze rządzący,muszą w końcu pojąć,że jesteśmy częścią środowiska planety,najczesciej intruzami. To nie zwierzyna nam zagraża.To my - jej.
Niechże się tak stanie.
Za wstawiennictwem Jana Chrzciciela Bernadone (ksywka "Francuzik"),
co do wilka z okolic Gubbio (niezbyt chyba daleko od rodzinnego Asyżu)
mówił 'bracie'
(((-;
Serdeczności,
Kuba
-
Co do moralnosci gazet i gazeciarzy - pełna zgoda. Co do możliwosci swiątobliwego miłosierdzia - już nie. Sw. Hubert pono milował zwierzyne jak siebie samego,a jako patron myśliwskich "sportowcow" pozwala im walić do zwierzyny ze wszystkich rur "i tak toczy się światek" wedle mistrza Panglosa,u Woltera.
Jedynym ratunkiem,nie tylko dla wilków,ale wszelkiej zwierzyny,byłby radykalny zakaz polowań w ogóle i tak planować - obowiązkowo - wszelką działalność gospodarczą,by nie niszczyła ostoi zwierząt (np publiczny mord na Amazonii,czy ostoje goryla w Afryce,"naukowe badania "na wielorybach,wszelka pogarda dla przyrody,wyrażana w planach zagospodarowania etc). Zakaz taki winien obowiązywać przez najbliższe loo lat ,by odsunąć widmo wyniszczenia zwierzyny. Naturalnie to mrzonki. Aby przestać zabijać tzw "mniejszych braci".ludzie musieliby przestac zabijac siebie. Już to widzę.
-
Zapomnialem dodac pozdrowienia.
-
Pani Agnieszka Słowik-Kwiatkowska założyła w Cisnej klub miłośników wielkich drapieżników. Celem tej nieformalnej grupy jest m.in. popularyzacja wiedzy o wilkach. Wszyscy miłośnicy będący w Cisnej mogą wpisać swoje poparcie dla tej szczytnej inicjatywy do zeszytu w Herbaciarni u Hani Grzaneckiej. Z tego co mi mówiono to każdy wpis będzie mile widziany. Działalność klubu nie budzi sympatii.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
naja naja
Działalność klubu nie budzi sympatii.
Szkoda...histeria się szerzy.
Pozdrawiam,
Derty
-
Jako miłośnik zaszczutych drapieżników wpisuję się do klubu zdalnie.Popieram dobrych i mądrych ludzi! Gdyby tak mozna zapolowac na głupków,naturalnie po rzymsku,siecią - i do osobnego matecznika pilnowanego przez wilki. Pozdrawiam.
-
Sobie wyobraź Juraj, kraj wielkości Polski z kilkuset ludźmi i 40 milionami wilków - ot, szkoła przetrwania. :twisted: Chapeau bas przed wilczymi sforami. Pozdro.
-
Drogi p.pantz - jasne, że wiem, iż powtarzam się.
- co do zaniku chrześcijaństwa; spójrz, na co przerabiane są kościoły w UE, kto ubolewa nad zanikajacą liczbą "wiernych", poczytaj encyklikę upatrującą przyszłość Kościoła w tzw. "krajach trzeciego świata", czyli w sferze głodu, chorób i analfabetyzmu.
- jeśli nie czytasz, nie patrzysz, nie widzisz, nie wiesz - Twój tylko problem.
- o "gorszości" nie wspomniałem, bowiem optymistą jestem, w genach rodzaju ludzkiego on jest, podobie,jak,niestety,agresja.
- co do posłuszeństwa władzom takim czy owakim - nie tylko w tej epoce (niewolnictwo) patrzono na ludzi, jak na owieczki, mające słuchać, robić, płacić i zdechnąć.
- krytyka bez wiedzy? ależ dziś małolaty widzą, że z tym całym religijnym bałaganem coś nie tak jest, że po co właściwie ten cały Kosciół, skoro o nim wzmianki w Piśmie nie ma ( poza: "tyś jest jako skała":););)...
- co do Herodota - no widywali ludziska jakoweś znaczki, wróżby snuli itp pierdołki, w podobny sposób Sienkiewicz ładnie dość pisze w Trylogii.
- jeśli w ówczesnej czasoprzestrzeni byli tylko chrześcijanie - OK , tylko Oni byli.
- nie mam pojęcia, jakie miasto w Starożytności było najważniejsze, zwłaszcza w czasach pojawienia się setek głosicieli końca swiata, nadejścia czegoś tam lepszego ... pewnie to, w którym owi głosiciele byli najlepiej wysłuchiwani i wynagradzani.
- istotnie, co do wilka w herbie zawierzyłem Twej wiedzy, tym niemniej wilczyca/wilk kojarzony był z Rzymem, dość pozytywnie przez Rzymian, jako karmicielka, negatywnie raczej przez plemiona i protoorganizmy państwowe podlegające ich władzy. A potem przeszło owo skojarzenie na papiestwo ... Jakoś nie wiedzieć czemu ;-)
- ponieważ wątek tyczy wilka - pytanie było proste dość - czy czujesz się owcą, pasioną przez stwórcę swego i jego ziemskich namiestników, czy w związku z tym, jako ta, obawiasz się wilka ;-)), czyli diabełka....
- co do sposobów wypowiedzi na forum - nie piszemy tu ustaw czy aktów niższego rzędu, starajmy jedynie trzymać się zasady "mądrej głowie dość dwie słowie", starej dość, tyle na temat dzielenia na czworo.
- co do odbioru wilka akurat w tej kulturze, o ile istnieje cóś takiego, jak kultura chrześcijańska, myślę, że było by inaczej. Jedną z katastrofalnych reguł testamentowych była ta, która głosiła/głosi: "Czyńmy ziemię sobie poddaną". No i tak sobie czynimy, aż za chwilkę nas nie będzie ...
- co do istnienia czy nieistnienia bozi/bóź nie wypowiem się, bo po co, to kwestia WIARY, li tylko dodam, iż nikt nie wykazał jakoś jego/ich istnienia ;-). Nie zjesz - nie najesz się. Tyle.
No i na koniec - jak serdeczności, to i pocałunki, Pozdro.
W p.s. dodam, iż jeśli powołujesz się na Konstantyna, weźże pod uwagę proszę, iż jego późniejsza "darowizna" mocująca papę, zwana jest największym oszustwem w historii świata, także przez teologów katolickich.
..... i to by było tyle na temat wilka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Derty
Szkoda...histeria się szerzy.
Pozdrawiam,
Derty
Nie zgodzę się z Tobą. Histeria szerzy się ale...czas gra na korzyść wilków. Wiedza i jeszcze raz wiedza. Tylko to się liczy.
-
Rany,chris,toż byłoby,gdyby wilki odkuły się na ludziach! Jezus Maria Szwejku,jak zaczynał nadporucznik wnerwiony przez Szwejka i chwytał sie za glowe. O boga szkoda krzyżować szpady. Bajki dla ludu musza istnieć. Pod kazdą szerokoscią (inteligentne bajki mają Dogoni z Afryki,bo wierza w astronomię,choć nazywają ja inaczej).Lud musi wierzyć,by nie wierzyć,ze musi umrzeć (stylowo mi tu nie wyszło,bo praca czeka). Trudno godzić się z faktem,że finita la commedia. Co do wilczycy,to ci panowie z Watykanu przejęli Rzym po upadku Rzymu,jedynie tiarę pożyczyli u Persów. Ciekawe,ze prawie wszystko z mitu przejęli po Mitraizmie,a przykazania od Egipcjan,mozna o tym poczytać w tzw księgach moralnosci Maa,o ile pomne.Co do wilków w wilczej skórze,to niech żyją. Na pohybel sportowcom z dubeltówką i karabinem z lunetą.
Pozdrowienia.Acha. Z moich sudiow nad starozytnoscią winikło m.in.,że Rzym Rzymian musiał upaść,gdy przestał walczyć i zaczął wierzyć. No,to cześć i ukłon dla klubu w Cisnej. W Cisnej mają pyszny barszcz z uszkami.
-
Widziałam te nowe koszarowiska dla owiec i innszych bydlątek. Białe taśmy w pojączeniu z drutami i generatorem słonecznym otaczają miejsce w którym trzymane są nocą zwierzęta domowe. Rozmawiałam z Nikosem. Ma takie cudo ufundowane przez króla Norwegii. Jest bardziej niż zadowolony. Ogrodzenie sprawdziło się.
-
Naukowcy z Uniwesytetu w Oslo i Imperial College London dokonali symulacji komputerowej,z której wynika,ze wilki moglyby trzymać w szachu rozmnażające sie w Szkocji jelenie karmiące się chętnie pędami mlodych drzew i niszczące nadzieję Szkotów na prawdziwe lasy.Podobno nawet hodowcy owiec byli sklonni pogodzić się z istnieniem wilków jako strażników flory,bo dostaja duże odszkodowania za każdą zagryzioną owcę. Oby tylko nie bylo tak,jak z australijskimi królikami. Jedna kroliki przezyją populacyjnie nawet wybuch atomowy,jak pluskwy etc,a wilki to ginąca arystokracja.
Co do wątpliwosci Chrisa w kwestii najwiekszego miasta w starozytnosci,to trzeba zapytac,jakiego świata. Rzymianie znali tylko swiat po podbojach Aleksandra. A już Aleksandria egipska nazywana byla z racji swej wielkosci,Aleksandria przy Egipcie,Alexandria ad Aegyptum. A nieznane Rzymianom miasta Azji,np Chin,jak Pekin? Aleksandria byla piekniejsza od Rzymu i miala tez ponad milion mieszkańcow,no i tam wlasnie a nie w Judei rodzil się ferment filozoficzny,ktory,niestety,przemienil się w chrzescijaństwo.Po upadku Rzymu w V stuleciu byla to już dziura,w ktorej pasły się kozy,a wMauzoleum Hadriana mieszkali bandyci,poźniejsi arystokraci Italii,tamtejszy papież też nie rożnil sie od nich,vide dzieje papiestwa.Pozdrowienia.
-
Psia kość,zapomnialem o kulturach i miastach Ameryki przed Kolumbem!
-
Chris! Wyobrax sobie Szkocję pełną wilkow w spódniczkach w kratę,pelno kiltów,gdzie okiem rzucisz,jelenie i Szkoci pod kontrolą,owce zwierzętami selekcyjnymi,wilcza policja drogowa,parlament w wilczych skórachna Uniwersytecie w Edynburgu profesorowie z ogonami...To dopiero byłaby symulacja!I likwidacja wszelkich psich bud w wioskach. Pelny humanizm.Ech...
-
"Ile kosztują najdroższe psy na świecie?
Odkąd w zeszłym roku uruchomiono najwyżej położoną linię kolejową na świecie, łączącą Pekin z tybetańską Lhasą, w Chinach zapanowała moda na rzeczy pochodzące z państwa nazywanego "Dachem Świata". Mastiff tybetański stał się jednym z symboli zamożnych Chińczyków, którzy podróżując do Tybetu nabywają te psy za zawrotną sumę sięgającą 250 tysięcy dolarów. Jeszcze kilka lat temu zwierzęta te warte były najwyżej 100 dolarów". (zel).
moda na rzeczy ... :-?
... chciałoby się napisać: wilk - bezcenny. Za wszystko inne zapłacisz kartą ... bla bla.
-
Moda - jasne,ale,na przykład,który z bogatych Chińczyków zechciałby kupić szefa rządu jakiegoś europejkiego landu i założyć mu kosztowne dodatki w postaci smyczy,obroży lub kolczatki oraz gustownego kagańca i bez dostępu do Zakazanego Miasta na zawsze...?
-
Osłabiające (cyt. za Gazetą Bieszczadzką):
http://www.gb.media.pl/gazeta/nowa.htm
Cytat:
Owieczce się nie udało
Jesienią i zimą w ,,GB” często pisaliśmy o wilczych wypadach na owce, bydło, psy, a nawet konie. Przez jakiś czas - przez prawie całą wiosnę - był względny spokój. Wydawało się, że bieszczadzkie wilki wzięły sobie do serca apele rolników i zaprzestały ataków na zwierzęta hodowlane. Ale to się skończyło wczesnym rankiem 15 sierpnia w gospodarstwie Pawła Dydaka z Jureczkowej.
- Żona wcześnie rano wypuściła owce na pastwisko koło domu - opowiada Józef Dydak. - Kiedy wróciła z kościoła, przyjechał Iwanisik i mówi, że wilk nam owcę zagryzł. Poszliśmy na pastwisko. Owca leżała nieżywa z rozszarpanym podbrzuszem.
Nieruchomość Dydaków nie leży na odludziu. Znajduje się we wsi i sąsiaduje bezpośrednio z innymi gospodarstwami. Niewielkie pastwisko, na którym przebywają owce, jest dookoła ogrodzone i styka się bezpośrednio z przydomowym podwórkiem. Z innej strony ogradzająca je siatka biegnie kilka metrów od ruchliwej drogi wojewódzkiej Kuźmina-Krościenko.
Kiedy następnego dnia byłem u Dydaków, owca nadal leżała na pastwisku. Kiedy Anna Dydak podniosła przykrywającą ją folię, natychmiast buchnął niesamowity smród.
- Nie wiadomo, co zrobić - mówi J. Dydak. - Owce są zarejestrowane. Nie można zakopać. Ktoś musi przyjechać, zobaczyć, stwierdzić, że to wilk i dopiero potem można to utylizować. Już ze 20 razy dzwoniłem w różne miejsca i nikt mi nie potrafi powiedzieć, co zrobić. Wydzwoniłem dwie karty...
W Krośnie J. Dydak nagrał się na automatycznej sekretarce, że owca rozszarpana leży na pastwisku i czeka na komisję. I nic. Do żadnego weterynarza nie udało mu się dodzwonić... Pani inżynier z Nadleśnictwa w Birczy zaproponowała, żeby skontaktował się z Wojewódzkim Konserwatorem Przyrody… - Nie wiem już, do kogo mam…
Fot. Owca została zagryziona na pastwisku tuż pod domem
Fot. T. Szewczyk
(więcej ,,GB" 17)
-
PiS twierdzi,że zatrudnia samych fachowców uginajacych sie pod sukcesami(nie mówię o owcy),a tu,psia wiara,owcy z pola sprzątnąc nie mozna,bo dygnitarz weterynarii nie raczył zjechać, Moze przedtem stół trzeba suto zastawić...Najlepioej przyrządzić mu padłą sztukę a dobrze poperfumować!
A miedzy nami: skąd wiadomo,ze to wilk grzeszny dopadł owieczki? Zdziczałych psów ci u nas dostatek,a wilków tak malo,ze nawet czarownice kłócą się o wilczą łapę
Gdyby tak donieść,że Zły dopadł,proboszcz podniósłby larum perfekcyjnie.
Nic,tylko Zły fyrtał sobie z owieczką,a potem zjadł kolację.
A powaznie,to granda i skandal,ze urzednik odpowiedzialny. biorący forsę za swoje pasozytowanie,nie chce pracować.
-
Zapaliłem fajkę,zalożyłem czapkę daszkiem do tylu,jak Holmes i myśl jasna strzelila mi do glowy.Kazdy człek ma jakiegoś sąsiada. Może taki owaki dostal apetytu na baraninkę lubo jagnięcinę i tera w garze dusi a łapska zaciera.Warto pochodzic a powensyć co tam sie w powietsu snuje.Tylko policyji nie wołac bo przyjadą z pancerką,mocno zbrojni w pistolety,granaty,na łbach kominiarecki,na ziem rzucą,zaklną,zakują od stop do rąk kieby galernika i ogłosą,ze układ odkryli! Wtedy to już galery murowane,a wieść w świat pojdzie,że zbrodnia na zwierzynie była porazająca.Moze będzie i komisyja sejmowa. Lepiej cicho chodzić,Matko święta!
-
Hej:)
No to skoro tak, to ja już zdradzę tajemnicę tych rozszarpanych brzuchów u owiec. Bo widzę, że i tak wreszcie się wyda. Otóż to nie jest robota żadnych tam wilków. Ciemnogrodzkie elementy z gazet i wsi wszelakich propagują to rozwiązanie zagadki, ale zabobony tutaj nic a nic nie pomogą. Nie wilk ci to, a OBCY!!:O Składają jajeczka w ciele owiec, a gdy która larwa pasożyta dorośnie, rozrywa powłoki biednej ofiary, a jeszcze sobie podeżre i wziuuut...wnika później w ciało dowolnie wybranego człowieka. Np może to być urzędnik z gminy, który właśnie jechał, aby Imć Dydakowi wycenić szkodę. Tak i nie dojechał, bo złowrogi Obcy, który zawłaszczył jego powłokę cielesną, obecnie knuje już w celu ochrony pozostałych członków desantu na naszą planetę. Wiem to dobrze, bo było to już na jednym takim filmie amerykańskim. A amerykańskie filmy są oparte na faktach- tak czytałem w periodyku 'Film'.
Pozdrawiam,
Derty
-
Witaj,Derty! Fakt,ze amerykanskie fakty wygladają jak amerykanski film,ale otworzyłes oczy moje na pewien straszliwy moment,dotąd znany jeno w USA. miedzy nami są OBCY! Gorzej niz zombie. Nażre się taki owieczki lubo jagniąteczka,potem scierwo jedno nie posprząta po sobie i rzuca cienie na dobre wilcze plemię. To dlatego tylu OBCYCH w narodzie i mają w łapach wszystko.Wszczepiają się larwy w mózgi rdzennie pono polskie i odmóżdżają i transformują cieleśnie,no widzieliscie państwo,co za draństwo. A gorzej,gdy cos takiego udaje katolika i milosiernika. Tak,Derty,masz rację, ONI sa juz wszedzie ,mają wladzę i idą do sprawiedliwych i prawnych wyborów. Ciekawe bardzo,czy u tych polskich zombie bywają bliźniacy.To wiele by mówilo o zagrozeniu naszego gatunku i nieprzyjemnej sytuacji wilków. Słyszę nocami ciche wycie wader tulących do sierści niemowlęta,rozumiem teraz...
Owce nie sa jedynym pozywieniem OBCYCH. Oni mają rosnący apetyt na ludzi.Już rozrożniam OBCEGO. Jest to idiota,ale przebiegły,kłamliwy,zły,brutalny i w ogóle lotr.Gospodarze!Chwytajcie za widły,póki czas. Larum grają,jeno gdzie?Chochoł na weselu też pewnie OBCY i panna mloda i pan młody i kosy papierowe. Drwa nie starczy na osinowe kołki na upiory. W sądach i prokuraturach roi się od oskarżonych wilków.Podejrzewam,ze OBCY infekują i owce,jesli chcą. Już widze oczami duszy: owca goni biednego wilka,a jak się da to i czlowieka.Gazeciarze i zabobonnicy! Pisac o tym a na msze dzwonić.
Pozdrawiam,caly w trwodze.
Pozdrawiam.
-
Hej:)
Juraju, dajmy pokój polityce - Piekiełko padło na wieki:/
Pozdrawiam,
Derty
-
Świetny artykuł pojawił się w Newsweeku,tutaj jego zajawka:
http://www.newsweek.pl/wydania/artyk...?Artykul=19967
-
"przy sprzyjającym wietrze mogę wyczuć zapach piwa z kilkudziesięciu metrów"
pozazdrościć....
-
pod poniższym adresem (NGC) jest 2-minutowa zajawka:
http://channel.nationalgeographic.co...preview_1.html
-
tia... już mi się ściąga full wersja na torrentach. Można to znaleźć na isohunt.com Jak ktoś chce, moge to nagrać i wysłać, a ktoś to wyśle dalej itd.... Taka sugestia tylko
-
Dawno mnie tak nic nie zaskoczyło jak meil, który otrzymalam z ofertą współpracy od jednego z angielskich biur podróży. Drukują katalog z przyrodniczymi wycieczkami w Bieszczady. Brytyjskie rodziny będą przyjeżdżać do nas na dwa dni tropić wilki. Już jest dość dużo chętnych na tego rodzaju wyprawy.
-
heh, na uczelni mam kumpla, "zielony", kiedyś mi proponował abym z nim pojechał tropić wilki. A ja sie pytam "kto kogo?" Z ostatnich 2 lat to zauważyłem że wilk ma w zwyczaju śledzić człowieka (przykład kiedyś Browara chyba, i Chryszczatej). BTW mięsożerca na mnie mówi hehe.
Jeśli chodzi o tropy, to wystarczy nie iść na Caryńską, i mieć otwarte oczy i łeb spuszczony jak koń po rodeo.
Film już mam. Jesli kto chętyny, proszę o adres na priv, nagram i wyślę. Niech płyta potem krąży... co Wy na to?
-
->Barnaba
Mnie wilki nie śledziły,tylko nie kryjąc się zupełnie za mną lazły.
->Lucyna
Angole przyjeżdżają i są prowadzeni za wilkami od dawna,zwłaszcza w worku.
PS. Najlepszy film o bieszczadzkich wilkach oglądałem na Planete,właśnie z udziałem tych tropicieli.
-
Kumpel pewnie sądzi,jak wielu,ze jest panem stworzenia,a tymczasem wilk to profesor dr hab. natury i znawca uniwersytetów jej życia. Przebiegly cynik i materialista,filozof wyposazony we wszelkie narzędzia rozpoznania.Niektórzy myla go z krową,ktora ma duze racice i zostawia widoczne ślady.
-
W niedzielę (tj. 16. 09.) o godzinie 19:00, na kanale National Geographic będzie można zobaczyć film pt. "Człowiek wilk", to chyba o tym gościu, o którym kawałek artykułu zapodał Browar.
Niech będą pozdrowieni ludzie o wilczych sercach.
I o króliczych też:)
-
A film nawet ciekawy. Są zdjęcia jak to wielki człowiek bawi się z wilkami (z początku jest samcem alfa!!!) potem jest wątek naszego kraju, i dalej jak facet po przerwie już nie jest samcem alfa.
Kto będzie oglądał, albo ma ten film już obejrzanym.....
W filmie tym facet jedzie do nas, i terenówką na blachach (NGO- powiat Gołdapski) pokazuje jakiemuś rolnikowi, że jak będzie puszczał wycie wilków z radia (głos odbijał talerzem cyfry hehe) to mu wilki już nie podejdą, i nic nie zjedzą.
Jako że na obiektywność u mnie na uczelni nie mam co liczyć (znany prof którego nie wymienię z nazwiska, jako jedyną i świętą metodę ochrony stad przed wilkami uznaje stosowanie psów pasterskich- i żadne inne arugmenty nie są w stanie go zmusić choćby do rzeczowego komentarza- nie po to został profesorem aby tłumaczyć "matołom" swoje wyższe myśli) pytam Was. Czy wie ktoś może, jaką skuteczność ma takie odstraszanie głosem? Czy to serio się sprawdza? A może tylko do czasu i wilki przyzwyczajone do pracy w "hałasie" po pewnym czasie ignoruję dźwięki innych wilków?
-
-> Barnaba
Kup sobie Newsweeka i przestudiuj artykuł,warto, mimo filmu
-
faktycznie.... kupiłem gazete, pierwszy raz od bardzo dawna, na dodatek kolorową!!! Fiu fiu, no i nie żałuję...
i tak sobie myślę.... tam człowiek sobie zyje z wilkami jak by nigdy nic... a w Stobnicy już chyba trzecie pokolenie w mikro- wolierach, separują samców od samic i jakoś nic z tego wielkiego nie wynika. Raz jak jestem to wpajają że to krwiożercze bestie, innym znowu razem wpuszczają do wolier podczas karmienia....
-
Moze wilka dałoby się przestraszyć Twoim profesorem? Wystawić go (profesora).
Niech żyją wilki!