weryfikuje nr konta stowarzyszenia Rajska Dolina 36 86 42 10 12 20 03 12 09 50 05 00 01 tomas pablo zjadł jedną 6
Wersja do druku
weryfikuje nr konta stowarzyszenia Rajska Dolina 36 86 42 10 12 20 03 12 09 50 05 00 01 tomas pablo zjadł jedną 6
:-(...cóż, smaczna widocznie była ...ale teraz mam niestrawność :roll:..PRZEPRASZAM !!
ostatnio stowarzyszenie organizowało plener malarski połączony z wernisażem .Udało się zebrać 1200 zł. W ubiegłym tygodniu także fundator przekazał żwir, który jest już na miejscu.:grin:
całkowity koszt odtworzenia kapliczki "Na skale" -to 22 tys. zł.
Kwota spora.Nie wiem , jaki jest zakres prac Maguryczna , w tej kwestii powinien się wypowiedzieć Szymon. Część prac wykonają sami Rajszczanie.Dziś nieoceniony Andrzej K. kopał fundamenty. Jutro wspomoże go Małżonka
Nie wiem ILE uda im się zdobyć dotacji na ten cel.
Ja wierzę, że się uda ! i zobaczymy kapliczkę w całej krasie
garść info odnośnie kapliczek w Rajskim
www.rajskigosciniec.pl/przewodnik/kapliczki.pdf
SPOŁECZNE DZIAŁANIA STOWARZYSZENIA MAGURYCZ
NA RZECZ OCHRONY SZTUKI SEPULKRALNEJ
I MAŁEJ SAKRALNEJ ARCHITEKTURY PRZYDROŻNEJ
W POLSCE I NA UKRAINIE W ROKU 2010 (do końca X)
Magurycz, kamienie, cmentarze, praca społeczna – słów parę o XXIV sezonie prac:
- 29 IV - 3 V – Berehy Górne, gm. Lutowiska – cmentarz greckokatolicki – powtórny, po 21 latach, remont 17 tamtejszych nagrobków, ze szczególnym uwzględnieniem nagrobków rodziny Buchwaków; montaż kopii trójramiennego krzyża żeliwnego; prace sfinansowane ze środków własnych Magurycza, środków wolontariuszy i – przede wszystkim – darowizn użytkowników portalu www.bieszczady.info.pl.
- 3 - 6 VI – Berehy Górne gm. Lutowiska – cmentarz greckokatolicki – zakończenie prac; Beniowa, gm. Lutowiska – cmentarz greckokatolicki, krzyż przydrożny – prace interwencyjne; Baligród, gm. w miejscu, koszenie przed pracami na przełomie VI i VII; Chyrzynka, gm. Krzywcza – cmentarz greckokatolicki- remont 2 nagrobków; prace sfinansowane ze środków własnych Magurycza, darowizn użytkowników portalu www.bieszczady.info.pl oraz przez mieszkańca Chyrzyn.
Oba wskazane wyżej przedsięwzięcia składają się na 50 obóz Magurycza.
- 26 VI - 10 VII – Baligród, gm. w miejscu – cmentarz żydowski – remont kolejnych 50 macew i dalsze odkrzaczanie kirkutu (zaawansowane w 95%); prace sfinansowane ze środków własnych Magurycza i darowizn; 51 obóz.
- 11 - 17 VII – Mrozy, gm. Ełk – cmentarz ewangelicki– prace porządkowe i remontowe,40nagrobków; projekt partnerski; prace, którymi kierował Magurycz, w których wzięli udział wolontariusze Magurycza i ełckiego Stowarzyszenia Adelfi; prace sfinansowano z dotacji Urzędu Miasta Ełk dla Adelfi; Magurycz wspomógł to przedsięwzięcie użyczając swój sprzęt.
- 24 VII - 14 VIII – Szargorod (Szarogród), rejon w miejscu, winnicka obłast’, Ukraina – cmentarz prawosławny, żydowski i katolicki – prace porządkowe i remontowe z użyciem wybranych technik konserwatorskich – w sumie 50 nagrobków, a to we współpracy z Centrum Rozwoju Inicjatyw Społecznych z Szargorodu w ramach projektu „Śladami niepamięci – reanimacja wielokulturowego dziedzictwa Szargorodu”; nadto – co jest nowością w działalności Magurycza – projekt wzbogacono o działania społeczne (wywiady z mieszkańcami; różnego rodzaju działania z młodymi mieszkańcami Szargorodu w celu stworzenia archiwum historii miasta; spektakle teatralne oparte na zgromadzonym materiale; wystawa obrazująca bogactwo dziedzictwa kulturowego Szargorodu); projekt sfinansowano z dotacji Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności/Fundacji Edukacja dla Demokracji w ramach Programu RITA – Przemiany w Regionie; projekt wsparła też na różne sposoby społeczność Szargorodu; 52 obóz.
- 19 - 30 VIII – Zawadka Rymanowska, gm. Dukla – cmentarz greckokatolicki „grzebalny” – remont z użyciem wybranych technik konserwatorskich 17 nagrobków we współpracy ze Stowarzyszeniem na rzecz rozwoju wsi karpackiej „Karpatka” z Zawadki Rymanowskiej; dotacja Krajowego Ośrodka Badań i Dokumentacji Zabytków, środki własne Magurycza, wsparcie „Karpatki” i mieszkańców Zawadki Rymanowskiej; 53 obóz.
- 5 - 15 IX – Magura Małastowska, gm. Uście Gorlickie – cmentarz nr 58 z I W.Ś. – kontynuacja prac porządkowych, remontowych i rekonstrukcyjnych; dotacja Krajowego Ośrodka Badań i Dokumentacji Zabytków, środki własne Magurycza, a to wszystko we współpracy z Radą Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa i Stowarzyszeniem Przyjaciół Nowicy; 54 obóz.
- IV/X – gromadzenie w Polsce i na Ukrainie materiałów służących rozbudowie Archiwum Sztuki Sepulkralnej i Małej Sakralnej Architektury Przydrożnej; dotacja Fundacji Wspomagania Wsi, środki własne Magurycza.
O słowach wypowiedzianych w sprawie ochrony sztuki sepulkralnej:
- Katowice – V Dni Socjologii, Uniwersytet Śląski,
- Siedlce -XII Festiwal Nauki i Sztuki w Siedlcach,
- Szczekociny – II Ogólnopolska Konferencja Osób dbających o dziedzictwo kultury żydowskiej w Polsce; referat o działalności Magurycza,
- warsztaty, prezentacje: Baligród, Nowica.
CMENTARZE PEŁNE SĄ LUDZI, BEZ KTÓRYCH ŚWIAT NIE MÓGŁBY ISTNIEĆ...
SZCZEGÓŁY
- Liczba wolontariuszy, którzy bezpośrednio wzięli udział w projektach: 79
- Liczba osób, na które projekty oddziaływały pośrednio:
- w skali regionu (7 gminy, 6 powiatów) parę tysięcy
- w skali kraju (trudne do oszacowania) około 100.000
- poza granicami – Ukraina – Szargorod parę tysięcy
- Organizacje, instytucje i osoby, które współpracowały w realizacji projektów:
- Bieszczadzki Park Narodowy, Ustrzyki Górne,
- Centrum Rozwoju Inicjatyw Społecznych, Szargorod, Ukraina,
- Gmina Baligród,
- Mieszkańcy Chyrzyny, Polska,
- Mieszkańcy Szargorodu, Ukraina,
- Mieszkańcy Zawadki Rymanowskiej, Polska,
- Nadleśnictwo Baligród,
- Osoby prywatne: Wacek Dutka (Gorlice), Dariusz Czechowicz (Kraków), Jan Czechowicz (Nasiczne),
- OSP Baligród,
- Stowarzyszenie Adelfi, Ełk,
- Stowarzyszenie na rzecz rozwoju wsi karpackiej „Karpatka”, Zawadka Rymanowska,
- Stowarzyszenie Przyjaciół Nowicy, Nowica,
- Użytkownicy portalu bieszczady.info.pl.
- Fundusze na społeczną działalność Magurycza, których istota pozostaje niezmienna od 24 lat, pozyskano od:
- darczyńców prywatnych oraz składek członkowskich,
- darczyńców prywatnych związanych z portalem www.bieszczady.info.pl,
- Fundacji Wspomagania Wsi,
- Krajowego Ośrodka Badań i Dokumentacji Zabytków,
- Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności/Fundacji Edukacja dla Demokracji,
- Stowarzyszenia Przyjaciół Nowicy.
- W ramach działań w roku 2010 wyremontowaliśmy w Polsce i na Ukrainie 136 nagrobków kamiennych na cmentarzach greckokatolickich, prawosławnych, żydowskich i katolickich (nie wliczamy tu nagrobków wyremontowanych w projektach partnerskich).
Szymon Modrzejewski
przewodniczący Magurycza
Copyright (c) by Stowarzyszenie Magurycz, X 2010
Wiem, że nie jest to tematem tutejszym, ale... zamieszczam najbardziej kuriozalną odpowiedź jaką dostałem po przesłaniu powyższego sprawozdania wielu osobom, ta odpowiedź w jakimś stopniu dotyczy tego portalu...:
"Dziękuję za sprawozdanie. No co to się stało. Nie piszesz już paszkwilanckich wiadomości w Bieszczadzkim Serwisie Informacyjnym?Dziś czytałem w Dzienniku Polskim artykuł o Maguryczu i Tobie. Co to, wstydzisz się Huty i roboty na cmentarzu. Podajesz jakieś
bajery o Podkamieniu a nie piszesz o wielkiej rzeczy jakim był kompleksowy remont cmentarza w Hucie Pieniackiej?. Nie piszę jednak po to aby podnieść Ci ciśnienie. Masz zmienny charakter, często okropny, co nieoznacza, że nie docenia się Waszej pracy. Czasami wchodzę na Waszą stronę więc jestem na bieżąco. Szczególnie cieszy remont cmentarzy wojennych na Magurze. Tematem tym interesuje się od ponad 35 lat więcwiem jak to wyglądało. Sprawy w Hucie są zmienne, nie zawsze zabawne. Mamy problemy z faszystowsko nacjonalistyczną partią Swoboda. Tylko dzięki pomocy konsulatu w czasie spotkań i uroczystości, jesteśmy chronieni prze zukraińską ubecję i zomo przed atakami neobanderowców. Trochę się polepszyło po wyrzuceniu łajdaka Juszczenki ale dalej nie jest zabawnie. Czy masz jakieś materiały Magurycza (za ostatnie dwa lata) w formie drukowanej (ale nie pdf i drukarka komputerowa), chętnie wymienię na nasze materiały, w tym te, o których piszę o Waszych, Magurycza działaniach. B.Ś."
Wszystkim nie sposób dogodzić, a zwłaszcza tym, którzy karmią się nienawiścią...
olać to ciepłym moczem...cóż, wielu jest takich co ma problemy z głową. Może za mało świeżego powietrza :? ?
ps. nawet domyślam się KTO zacz ...
Oto wyjątki z opinii przesłanej mi dziś:
"Żałuję,żałuję,że do Ciebię napisałem,niestety choroba ,nienawiść i pogarda pogrąża
Twoją duszę.Napisałem bezintersownie i odrzucając,wszelkie pretensje,po prostu,
relacjonując fakty i zdarzenia,nie chcąc nikogo obrazić.Wszystko mi można
zarzucić,prócz tego,że jestem nienawistny,pamiętliwy i interesowny.Ty, s-synu , przy
okazji robót wirujesz forsę na swoje utrzymanie a gębę masz pełną górnolotnych
frazesów [...]..."
Chcę tylko żebyście wiedzieli z kim i z czym przychodzi mi się ścierać...
Szymonie, szkoda nerwów.
Za przeproszeniem do kosza i olej. Wiadomo, że nie jest to ani miłe ani przyjemne taki list, ale...to anonim, ktoś jest tchórzliwym *** (tu niestety same niecenzuralne wyrazy mi do głowy przychodzą), co to potrafi innym bluzgać, bo jest ukryty (tak myśli) za IP komputerka. I to jemu choroba i nienawiść przesłaniają duszę.
Krysiu, nie jest łatwo przejść obojętnie wobec faktu, że ktoś wyzywa mnie od skurwysynów, obraża moją Matkę, pośrednio moich współpracowników i przyjaciół. Niemniej siła kamiennego spokoju bierze górę, także po Twoim poście. Nie zniżę się do poziomu autora tych listów.
Szymon.
Nie przejmuj się . To chyba z czystej zazdrości.
Ciekawy jestem czym taki d... może się pochwalić w swoim życiu.
Robicie wielką robotę. Jak dotąd nie słyszałem jeszcze żeby ktoś oprócz was wykonywał taką pracę.
Też jestem pełna podziwu dla Waszej pracy,dla Ciebie jako człowieka mam olbrzymi szacunek i cieszę się,że mogłam Cie poznać i pogadać. Może uznasz,że to śmieszne ale już kilka razy posłużyłeś za wzór czy raczej autorytet w moich rozmowach z córkami. To świetne,że potrafisz zarazić swoją pasją młodych ludzi,że zamiast wylegiwac się na plażach z browarem ruszają z Tobą czyścić omurszałe groby ludzi o których bez Ciebie nic by nie wiedzieli. A ten koleś cóż...jak mawiają "piasek jad z niego wyciągnie".
Tak trzymaj!jesteśmy z Tobą!
Spoko Szymonie! Jak to czytam, to myślę że ten ktoś napisał krótką charakterystykę swojej osoby, tylko mu się zaimki osobowe pomyrdały ( przecież pisze, że nie chce nikogo obrażać :), czyli jak nikogo to pewnie chodzi mu o siebie).
Zdrowia dużo i wytrwałości Ci życzę!
Dziękuję Wam
Trochę nie w temacie, ale tym razem milej, bo to wszak o ratowaniu cmentarzy:
Cmentarze pełne są ludzi bez których świat nie mógłby istnieć....
W dniach 04 listopada – 03 grudnia 2010 w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Jaśle czynna będzie wystawa fotografii prezentująca działania Stowarzyszenia Magurycz, które od 24 lat organizuje społeczne prace remontowe na cmentarzach wyznaniowych południowo-wschodniej Polski, a także Ukrainy.
Gratuluję wystawy!
Na pewno warta odwiedzenia
aj, Krysiu, zaraz gratulacje, hehe, praca się liczy, hehe, o niej ta wystawa..., ale dziękujemy :)
No ale wystawa!bardzo fajnie!
takie małe docenienie tego co robicie, więc jest czego gratulować
z tzw. ostatniej chwili...odnośnie kapliczki Na skale- fundament został wylany, sprzyjała pogoda ku temu ! :grin: Gont został zakupiony. Jeden z Nas wpłacił 200 zł. ('' Rajszczanie'' -PROSZĄ O JESZCZE !! )
z wywiadu osoby zamieszkującej w Sakowczyku , dziś wiemy, że wewnątrz znajdował się obraz Matki Boskiej ( w pelerynie) .Chcę coś podobnego wykonać.I tu moja prośba - o ile KTOŚ ma jakieś zdjęcie,takiego obrazu bądż ikony , w stylu karpacko-bojkowskiej proszę wysłać na PW.
Pozdrówka !!
Tomas, ale... w pelerynie? I to jedyna informacja? Rany, coś co można nazwać "peleryną" występuje w wielu przedstawieniach MB. Można podejrzewać, z wielu powodów, że chodzi o Pokrow, MB Opiekunkę (rozpościerającą płaszcz nad... tu wiele, wiele wariantów... mogła być poniżej przedstawiona lokalna społeczność, o ile zamówiła ikonę..), ale... informacja z jednego wywiadu, to wedle mnie mało (zwłaszcza, że można łatwo pomylić MB z Paraskewą na przykład...), za mało żeby decydować się na próbę stworzenia czegoś podobnego. Pokusiłbym się raczej o cierpliwe dociekania "wywiadowcze" (byli mieszkańcy, ich potomkowie itd), archiwalne, źródłowe i po wyczerpaniu tych możliwości zabierał się do pracy.
Skoro możemy się dowiedzieć z tak łatwo dostępnego źródła jak Szematyzm [...] Eparchii Przemyskiej, wydany w 1879 r., że w owym czasie cerkiew w Rajskim - czyli ładnych parę lat po budowie - nie jest w środku "rozmalowana" z powodu ubóstwa parafian, to ... więcej uporu, a do wiosny daleko. Powodzenia. Powrót do pierwowzoru, w miarę możliwości - wedle mnie - jest lepszy, wręcz niezbędny...
P.s.: jest mnóstwo albumów z ikonami, w tym także ukraińskimi, także z Karpat. Służę nimi na miejscu (wiele osób takowe posiada). Tu też taki pomysł ostateczny: udać się z fotografiami różnych ikon MB, w tym MB Pokrow (które są w okolicy lub okolicznych i nie tylko okolicznych muzeach) i pokazać je osobie, od której informacja o pelerynie pochodzi.
Szymek ! ..ta informacja też mnie niejako rozbawiła deczko :lol:...owa"peleryna" .Ale wierz mi-takie info dostałem obecnie !! .Sam wiesz dobrze, żem człek miastowy, w Biesach i Karpatach bywam z "doskoku" , kiedy czas pozwala.(być może się to zmieni..i uważaj ! może WTEDY będzę Cię nawiedzał )
Jasne, że poszukiwania i tropy BĘDĘ kontynuował na własną ręke. Byle by nie zrobić z owej kapliczki "cepelii" .Ani owego dziwadła jakie zrobiono w miejscu kapliczki pod Tołstą ( Studenne)
Tak na początek poszukiwań: Ikony ze zbiorów Muzeum Historycznego w Sanoku, ś.p. Romuald Biskpski, Marek Brniak, Warszawa 1991 - ilustracja 89, Pokrow, tyle, że z I ćwierci XVIII w., czyli trochę za stara...
no, widzisz....świetny trop :!: DZIĘKI
z tym że, też tak sobie myślę, czy nie była to po prostu jakaś odbitka litograficzna, chromolitograficzna czy coś w tym stylu...
Wszystkich Was sprzyjających kapliczce w Rajskiem proszę też o przesyłanie zdjęć, na których ma ona jeszcze dach! Adres: szymon@magurycz.org
Bardzo zależy nam na rekonstrukcji, a nie twórczości własnej. Niby to nie skomplikowana konstrukcja, ale należy dołożyć wszelkich starań, aby było to, co było.
Kilka takich zdjęć już mamy, ale im więcej ich będzie, tym lepiej.
Pytajcie proszę gdzie się da, wszędzie i wszystkich. Wiele kryją domowe zakamarki...
Szymonie z tej samej beczki z innej lokalizacji - czy nie chcielibyście jako Maguryczanie zainteresować się kirkutem w Kołbieli ... http://www.kirkuty.xip.pl/kolbiel.htm
Biały 13, bardzo mi niezręcznie pisać, co znajdziesz niżej, ale życie, takoż byt Magurycza każe dokonywać wyborów...
Jesteśmy zaangażowani w tak wielu miejscach, na tak wielu cmentarzach, że w najbliższym czasie nie zamierzam angażować Magurycza w kolejne, bo to nie jest dobry pomysł. Jest nas zbyt mało. Staram się nie ignorować dobrych sygnałów. W w/w wypadku mogę zaproponować tylko pomoc merytoryczną. Dla świadomości wskazuję miejsca i cmentarze, na których mamy jeszcze wiele do zrobienia oraz inne obiekty...:
- Baligród, kirkut - remont macew nie skończony,
- Grab - nie skończony remont paru kapliczek przydrożnych,
- Ciechania - nie skończony remont cmentarza greckokatolickiego,
- Żydowskie - nie skończony remont cmentarza greckokatolickiego,
- Zawadka Rymanowska - nie skończony remont cmentarzy greckokatolickich,
- Beniowa - konieczny remont paru nagrobków i cokołu krzyża przydrożnego,
- Pidkamiń i Szargorod (Ukraina) - prace remontowe na cmentarzach ukraińskich, polskich i żydowskich zaplanowane na wiele lat,
- cmentarz nr 58 z I W.Ś. - rozpoczęty remont (paru lat trzeba),
- Rajskie - obiecany udział w remoncie kapliczki i nagrobków...
W sprawie ewentualnej pomocy: szymon@magurycz.org
odnośnie kapliczki w Rajskim - trochę spóżnione....
w Rajskim Gościncu odbył się międzynarodowy plener malarski w dn.10.10-17.10 pod hasłem " Rajska Jesień" , zakończony wernisażem z udziałem zaproszonych gości.Na wernisażu odbyła się aukcja na rzecz Stowarzyszenia Rajska Dolina. ( W TYM OCZYWIŚCIE NA RZECZ RENOWACJI KAPLICZKI )
W plenerze uczestniczyli min. lwowscy artyści: Anatol Martyniuk, Orest Hnativ, Serhiy Chyhryk,Wlodzimierz Lobun, oraz artystka z Polski -Ludmiła Sabadin.
więcej na www.rajskigosciniec.pl
Magurycz życzy wszystkim użytkownikom portalu wielu miłych wędrówek po Bieczczadach i jak największego wkładu w zachowanie wartości tu występujących, a to wszystko z powodu świąt, które dla jednych zaczną się w styczniu, dla drugich zaraz, dla trzecich trwają od zaraz do stycznia, dla czwartych w ogóle ich nie ma.
Serdeczności cmentarne, kamienne i ludzkie też.
Szymon Modrzejewski
Magurycz
www.magurycz.org
Nowica 13, 38-315 Uście Gorlickie
0-18-351-63-45 albo poza domem 0-600-688-811
NIP: 738-20-54-339
PKO BP: 52 1020 1026 0000 1102 0118 9554
Ja się totalnie nie znam i nie potrafie składać puzzli. O tym kirkucie dowiedziałem się od kumpla który w tamtych okolicach ma działkę. Ja się osobiście nie mogę zaangażować - nie dość ż enie mam wizji to jeszcze żona mnie zabije za kolejną podjętą inicjatywę.
W razie jakby coś się zmieniło skorzystam z twojej oferty, lub po prostu przyjadę wraz z kilkoma podopiecznymi na obóz aby wam pomóc.
O tym ile macie pracy i celów przed sobą, przedstawia miesięcznik Bieszczady, którego jestem największym fanem :) (pewnie jak większość osób z forum)
Również życzę wszystkiego najjj, spokoju, uśmiechu i rozmyśleń nad istotą być - przemijać :-) chyba na tym opierają się te święta, jak każde :-P
[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/XP/USTAWI%7E1/Temp/msoclip1/02/clip_image002.jpg[/IMG]24 II 2011 r.
STOWARZYSZENIE MAGURYCZ
Nowica 13, 38-315 Uście Gorlickie, Polska, 0-18-351-63-45, 0-600-688-811; www.magurycz.org
KRS 0000277681; REGON 120442417; NIP: 738-20-54-339;
Nr konta (PKO BP): 52 1020 1026 0000 1102 0118 9554
WSTĘPNY PLAN PRAC REMONTOWYCH NA CMENTARZACH WYZNANIOWYCH
I PRZY OBIEKTACH MAŁEJ SAKRALNEJ ARCHITEKTURY PRZYDROŻNEJ W POLSCE
I NA UKRAINIE
W 2011 ROKU – XXV SEZONWSZYSTKO TO ZALEŻY OD POZYSKANIA FUNDUSZY!
- 29 IV – 3V – Beniowa, gm. Lutowiska (Bieszczady) – cmentarz greckokatolicki, wybrane nagrobki a zwłaszcza łódź z rybą + krzyż przydrożny Bat’ków; Rajskie, gm. Solina – kapliczka „na skale” – rekonstrukcja ścian,
lub albo jednocześnie – Nowica, gm. Uście Gorlickie – zakończenie prac przy kapliczkach i krzyżach przydrożnych,
- 25 VI – 9 VII albo 24 VII – 7 VIII – Baligród, gm. w miejscu – cmentarz żydowski, zakończenie remontu macew + ewentualnie stare nagrobki na cmentarzu greckokatolicko-katolickim,
- 24 VII – 7 VIII albo 25 VI – 9 VII – Pidkamiń, rejon Brody, obłast’ lwowska, Ukraina – polsko-ukraiński cmentarz zwany „dominikańskim”, kontynuacja remontu wybranych nagrobków ukraińskich i polskich lub Szargorod, rejon w miejscu, obłast’ winnicka, Ukraina – cmentarz prawosławny, katolicki i żydowski nowy, kontynuacja remontu wybranych nagrobków – 24 VII – 7 VIII,
- 14 – 28 VIII – Żydowskie, gm. Krempna – cmentarz greckokatolicki + krzyże i kapliczki przydrożne; Grab, gm. Krempna – kapliczki przydrożne; Zawadka Rymanowska, gm. Dukla – cmentarz greckokatolicki przycerkiewny i grzebalny II,
- Wrzesień – Magura Małastowska, gm. Uście Gorlickie – cmentarz nr 58 z I W.Ś. – kontynuacja remontu i rekonstrukcji, a zwłaszcza rekonstrukcja piramidy.
Być może:
- Wrzesień/paździenik – Tbilisi, Gruzja – cmentarz Kuka, remont wybranych polskich nagrobków, warsztaty teatralne,
- Data nie ustalona – Smiła, obłast’ czerkaska, Ukraina – cmentarz polski, remont wybranych nagrobków.
POZOSTAŁE PLANY
- Realizacja projektów, które wpisują się w cele statutowe stowarzyszenia (wystawy, warsztaty, prezentacje, konferencje etc. etc.), a to przede wszystkim konferencja o roboczym tytule: „Ich? Nasze? Wspólne? – o ochronie dziedzictwa kulturowego pograniczy”,
- Organizacja spotkania uczestników Nadsania i Magurycza w związku z 25-leciem działalności; wydawnictwo opisujące szerzej 25-letnie działania, cmentarze, losy ludzi,
- Trzecie wydanie broszury o Nadsaniu i Maguryczu,
- Uruchomienie portalu Katalog Sztuki Sakralnej,
- Działania teatralne (warsztaty, spektakle), których osią będzie oswajanie dziedzictwa kulturowego.
Szymon Modrzejewski
przewodniczący Magurycza
..Ludziska Głosujemy w konkursie na Magurycz.!. http://domykultury.newsweek.pl/artyk...urycz,Magurycz
Niestety nie ma to sensu... nie głosujcie... projekt Magurycza nie jest brany pod uwagę... nic to, raz się przegrywa, raz się wygrywa :)
"...na pytanie dlaczego można głosować na to, co nie jest wśród zakwalifikowanych 21 projektów, dostałem od organizatorów następującą odpowiedź:" Witam,
tak jest łatwiej od strony moderacyjnej - nie usuwamy zgłoszeń z bazy danych, jednak brane pod uwagę i liczone przez system są wyłącznie głosy
oddane na projekty wybrane przez komisję."
Co nie zmienia faktu, że zawsze możecie nas sami wesprzeć :)
STOWARZYSZENIE MAGURYCZ
Nr konta (PKO BP): 52 1020 1026 0000 1102 0118 9554
KONIECZNIE Z DOPISKIEM "DAROWIZNA"
POZA DZIAŁANIAMI W RAJSKIEM ZBIERAMY NA CHEMIĘ DO BENIOWEJ
w dniach 29.04- 06.05 ludzie z Magurycza pod wodzą Szymy , Rajszczanie oraz moim i Beaty skromnym udziałem , ruszyli kamienie Kapliczki na Skale. '' babcia '' Stenia przyrządzała wspaniałe posiłki / kto kosztował..ten wie /
Załoga wyjechała 03. 05 , my z Szymonem pozostaliśmy ....Pogoda prawie cały czas dawała mocno w kość- deszcze, upierdliwe zimno i wiatr. Gdy zabierałem Szymka 06. , pozostawiliśmy za sobą tak 2/3 murów ( powyżej okien ) . Szymon ma powrócić w czerwcu, by skończyć. Następnie wchodzi ekipa z konstrukcją dachu i gontem.
Podzielone są zdania , co do wykończenia murów i co do wyposażenia. Czy tynkować ? Czy nie ? Pierwotnie była otynkowana. Ja osobiście skłaniam się ku drugiej z tych wersji. Określiłem to takim '' romańskim'' stylem.
Z czasem u podnóża górki ustawione będą ławki i kamień z kutą informacją.
Jednocześnie z pracami kamieniarskimi, dziewczyny odnowiły nagrobki na cmentarzu.
ps. wszystkim działaniom bacznie przyglądała się nasza amstafica Fara Załącznik 23542Załącznik 23543Załącznik 23544Załącznik 23545Załącznik 23546Załącznik 23547Załącznik 23548Załącznik 23549Załącznik 23550Załącznik 23551
jestem pod wrażeniem waszych prac i mam nadzieję że pojawi się więcej relacji z waszych działań i dokonań :)
a ja pod wrażeniem wszystkich, którym chciało się w tę niezbyt sprzyjającą pogodę uczciwie i za darmo popracować, a niektórzy przyjechali w tym celu ze... Szczecina... o Warszawie nie wspominając, ale ekipa na miejscu też mocna :) ukłony dla wszystkich :)
ano rusz....kiedyś ;)
harmonogram prac MAGURYCZA łatwo znależć min. na tym forum . Zawsze można się podłączyć np. do targania kamieni . Fajna sprawa, fajni ludzie...
Łażąc po górkach, można też zrobić coś dla ich przeszłości , choć przewrotnie to zabrzmiało ...ale warto ten trud podjąć