Brawo Wojtku. Ta dzwonnica miała być podpowiedzią. Ale Wojtek nie zdradził nazwy miejscowości, więc możecie zgadywać dalej.
pozdrawiam
Wersja do druku
Brawo Wojtku. Ta dzwonnica miała być podpowiedzią. Ale Wojtek nie zdradził nazwy miejscowości, więc możecie zgadywać dalej.
pozdrawiam
A właśnie, że zdradził: http://forum.bieszczady.info.pl/show...udennego/page5 (odpowiedź na stronie następnej)
Ot, nie jestem uważnym czytelnikiem forum...
Pozdrawiam
No dobrze, a gdzie stoi to kamienne naczynie?
Robert czy mogę zgadywać?
Przy tej zagadce nawet podpowiadać nie możesz!
Pozdrawiam
Kiedy zajrzałem tam przez dziurkę od klucza, albo szparę pomiędzy drzwiami zobaczyłem taki obraz...
No to podpowiedź 2. Kamienne naczynie stoi gdzieś pod instrumentami.
Pozdrawiam
Polana!
Naturalnie, NIE!
Nie! To nie jest Polana.
pozdrawiam
Wygrałem. Liczyłem na Bartka, Wojtka i nic. Może jeszcze pomyślicie.
A teraz mały słupek. I dwa pytania. Gdzie on dumnie sobie stoi? Znam odpowiedź. I czemu on służy? Nie znam odpowiedzi.
Pozdrawiam
Odpowiem na to drugie pytanie, bo zawziąłem się by znaleźć odpowiedź... to tzw. reper, czyli punkt w terenie o znanej wysokości nad poziomem morza, służący do pomiarów niwelacyjnych. Repery znajdują się pod administracją JMiGW. Trochę było szukania ale, chyba częściowo odrobiłem zadanie. Pierwsza część też mi zajęła trochę czasu na przeszukaniu swoich zdjęć, bo gdzieś nad jakąś rzeczką podobny słupek widziałem i myślałem nawet, że mam fotkę. A swoją drogą to dzięki bertrandzie za zagadkę. :)
Dziękuję za odpowiedż na drugie pytanie. Teraz już wiem...
Pozostaje pierwsze, gdzie dumnie sobie stoi ten reper?
pozdrawiam
To nie jest reper. A do czego służy trzeba było pytać w najbliższym domu.
Podpowiedź pierwsza :wink: : CBH = Centralne Biuro Hydrologiczne
No to zapraszam do dyskusji. To znalazłem u wujaszka google http://www.google.pl/search?hl=pl&so...l=&oq=&gs_rfai= i cioci Wikipedia: http://pl.wikipedia.org/wiki/Reper_(geodezja)
Takie foty słupka zrobiłem. Może ktoś go gdzieś wykopał i przeniósł w inne miejsce? Mało chyba prawdopodobne...
OK :-) Czy słupek stoi w bezpośrednim sąsiedztwie Sanu?
EDIT: ten tego... to chyba jednak może być reper...
Nie! Do Sanu kawał drogi. Ale niedaleko mostu stoi. Fakt.
Wszystko mi się popyrtało, aż musiałem przegrzebać archiwum. Słupek stoi w Terce, tak jak piszesz koło mostu. I chyba faktycznie jest reperem.
Czas się wyspać :-)
Zagadka odgadnięta :)
pozdrawiam
Ale swoją drogą to ciekawy temat "repery" :) Jeszcze ciekawiej się robi gdy w google wklepie się choćby "repery naniesione na mapę". Kilka tekstów może zaciekawić.
Wiemy już, co to są repery i gdzie ten jeden się znajduje. Teraz następne pytanie gdzie stoi ten budynek /a raczej to, co z niego zostało/ do reperacji? Chyba łatwa zagadka.
Pozdrawiam
A to się zdziwiłem. Przechodząc obok tego budynku idzie się do miejsca, o którym ostatnio stosunkowo często się pisze na forumie, a nawet zdjęcia zamieszcza....
Pozdrawiam
No to inne ujęcie. Starajcie się, bo więcej fotek nie mam....
Pozdrawiam
:shock::-D
Nikt do kapliczki nie chodził? Nie wierzę...
Pozdrawiam
a chodził..chodził...nie raz :-D, kawalątek dalej monstrualna obora jest....ale pusta-bez inwentarza.( właściciel zbiegł )
Tam jest więcej takich "dziwnych" budynków.
noooo, np. Berlingówka :roll:- też bardzo dziwny
A gdzie stała ta cerkiew?
Gdyby jeszcze stała, każdy z Was by ją widział. Nie ma takiej siły, żeby nie być koło tego miejsca.
pozdrawiam
To ślad po cerkwi w Bereżkach chyba?:)
w Bereżkach była pw.Świątyni Matki Boskiej, wzniesiona w 1903 r......
mnie pasuje to na Lipie ....ale nie jestem pewny
Żeby nie było, że nie odpowiadam s starym roku.... Derty ma rację. Tam zrobiłem to zdjęcie. Tabliczka jest przykręcona do krzyża
Ponad rok mnie w Bieszczadzie nie było i takie zdjęcie dzisiaj zrobiłem. Tylko gdzie?
Okienko kształtem przypomina to:
Załącznik 26708
ale pewnie mylę się...
Mylisz się Bazylu
to by było za łatwe !! :lol:
Podpowiedź. To jest tak prosta zagadka, jak prosta jest konstrukcja cepa.