Odp: Turnicki Park Narodowy- reaktywacja!
Koordynator jest zapracowany... :)
Mam wspaniałą wiadomość...
Dostałem e-maila o takiej treści:
Fundacja Dzika Polska
3 Abercorn Square
Inchicore, Dublin 8
Dublin, 25.03.2008
Do Członków Założycieli
Stowarzyszenia na rzecz Turnickiego
Parku Narodowego
Szanowni Państwo,
Z wielką radością i nadzieją przeczytaliśmy informację o pomyśle
powołania Stowarzyszenia na rzecz Turnickiego Parku Narodowego.
Idea Turnickiego Parku Narodowego jest nam dobrze znana, podobnie
jak dotychczasowe wysiłki różnych organizacji i osób na rzecz jego
utworzenia. Wierzymy, że powołując Stowarzyszenie macie Państwo
pomysł i strategię, które pozwolą osiągnąć ten ważny dla ochrony
przyrody cel.
Zarząd naszej Fundacji, której nadrzędnym celem jest działanie na
rzecz ochrony dzikiej przyrody w Polsce, jednomyślnie opowiedział
się za możliwością wsparcia działań na rzecz utworzenia Turnickiego
Parku Narodowego. Pomoc jaką możemy zaoferować to zarówno wsparcie
organizacyjne jak i finansowe. Pragniemy zatem prosić Państwa o
przekazanie nam pocztą elektroniczną informacji o planowanych przez
nowe Stowarzyszenie działaniach oraz najpilniejszych potrzebach.
Z poważaniem – w imieniu Zarządu
Radosław Sawicki
Do końca nie wierzyłam, gdy zadzwoniłeś z taką wiadomością. Najbardziej bałam się, że zostaniemy pozostawieni sami sobie.
Jednym słowem hip, hip hura. Oby tak dalej Koordynatorze.
Znalazłem w archiwum "Nowin" "ciekawy artykuł" (2002 r.). Pachnie mi to hipokryzją zmnieszaną z elementarną nieznajomościa tematu. Nie wiem jak można pisać,iż Leśny Kompleks Promocyjny jest formą ochrony przyrody. Czy to celowe wprowadzanie w błąd? Nie wiem, ale w tej "laurce" jest jeszcze więcej śmiesznych kwestii. Przeczytajcie sami... (Wstawki "sic" pochodzą odemnie, reszta to tekst oryginalny)
PRZEMYŚL
10 grudnia 2002 - 0:01
Las pod ochroną (sic!!!)
BIRCZA. Powstał leśny kompleks promocyjny, obejmujący tereny o walorach przyrodniczo - krajobrazowych, z rzadkimi okazami roślin i zwierząt.
Leśny kompleks promocyjny obejmuje tereny o dużych walorach przyrodniczo - krajobrazowych (ARCHIWUM)
Na terenie gminy Bircza oraz sąsiadujących z nią Fredropol i Ustrzyki Dolne miał powstać Turnicki Park Narodowy. Mieszkańcy obawiali się, że wraz z powstaniem rezerwatu stracą pracę przy wycince drzewa i zbiorze runa leśnego. - W tej sytuacji decyzją dyrektora Lasów Państwowych, przy akceptacji naszego samorządu, został utworzony leśny kompleks promocyjny obejmujący 30 tysięcy hektarów - informuje Wojciech Bobowski, przewodniczący Rady Gminy w Birczy minionej kadencji. - Leży nie tylko na terenie naszej gminy, Fredropola i Ustrzyk Dolnych, ale także częściowo Krzywczy i Dubiecka. Chociaż jest eksploatowany i odbywają się w nim polowania, to cała jego przyroda jest objęta szczególną ochroną (sic!!!) , z zachowaniem lub odtwarzaniem naturalnych walorów lasu.(sic!!!!) Kompleks jest jednym z elementów promocji naszej gminy, która zabiega o status uzdrowiskowej.
Duży nacisk kładzie się na prawidłową gospodarkę leśną ,ochronę przyrody(sic!!!), edukację przyrodniczą.
Przy kompleksie powstała naukowo - społeczna rada, skupiająca 25 naukowców, samorządowców, biznesmenów. W lasach, tworzących birczański kompleks, prowadzone są prace badawcze i doświadczalne dotyczące świata roślinnego i zwierzęcego. Zachowała się tam nieskażona przyroda, żyją żbiki, rysie, jelenie, sarny, wilki, sporo gatunków ptaków, rzadko już spotykanych.
Powstają ścieżki przyrodnicze
- Charakter edukacyjny ma utworzona w siedzibie naszego Nadleśnictwa izba przyrodniczo - leśna - mówi Stanisław Rębisz, zastępca nadleśniczego. - Na blisko 170 metrach kw. zgromadzono wiele eksponatów flory i fauny, powstaje biblioteka, a na zewnątrz budynku jest już gotowa "zielona klasa". Z pieniędzy Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej zostanie zakupiony sprzęt audiowizualny. Turyści tu będą mogli zobaczyć to, czego często nie dostrzegają, wędrując leśnymi ścieżkami.
W Birczy, zabiegającej o nadanie statusu uzdrowiska wykonano już szereg niezbędnych badań przyrodniczych, klimatycznych, geologicznych. Powstało Biuro Informacji Turystycznej, tworzona jest stacja meteorologiczna
Źródło: http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll...73313070738160
Dobra wiadomość. Dziś odbyło sie spotkanie założycielskie Stowarzyszenia na Rzecz Turnickiego Parku Narodowego. Prezesem został Zefir. Podoba mi się taka sytuacja. Młody człowiek walczy o coś na czym bardzo mu zależy, znajduje osoby podobnie myślące i ma szanse na uratowanie czegoś cennego. Piękny przykład postawy obywatelskiej.
A na marginesie być może ktoś kiedyś zajrzy do tego wątku i napisze np. pracę magisterską na temat rola forum bieszczadzkiego w powołaniu TPN. W Stowarzyszeniu bierze udział kilku aktywnych userów tego forum.
Witam ponownie,
rozmawiałem z wieloma osobami mieszkającymi w Birczy, 70% ludzi kompletnie nie jest zorientowana w temacie, a reszta jest lekko na nie, ale nie potrafi powiedzieć dlaczego. Chyba ogólnie ludzie boją sie zmian.
Chciałem zaproponować wyjście do ludzi, zebranie argumentów na tak i próba przekonania ich. Jako, że nie ma mnie na miejscu, rozmawiam za pośrednictwem komunikatora internetowego. Muszę powiedzieć, że taka rozmowa przynosi wymierne efekty, sporo ludzi zmienia zdanie. pzdr
I tak bywa. Bywa też, że ktoś Cię zapyta czy wiesz ile płonie dom?
Powstało stowarzyszenie na rzecz Turnickiego Parku Narodowego
30 marca br. w Przemyślu zawiązało się stowarzyszenie, którego celem jest aktywnie działać na rzecz utworzenia Turnickiego Parku Narodowego na Pogórzu Przemyskim. Organizacja zamierza podejmować działania polityczne i prawne by powstanie parku było możliwe jak najszybciej.
Więcej na:
http://www.pracownia.org.pl/prac/ind...442&m=4&r=2008
dzieki ze roz....... ten teren dziekuje STOWARZYSZENIU ktore bedzie PROMOWALO TEREN DZIEKUJE WAM LUDZIOM DOBREJ WOLI dom plonie 1,5 drewniany jak lichy jak dobry to i 6 h trzyma zar
Cytat:
Zamieszczone przez
klopsik
dzieki ze roz....... ten teren dziekuje STOWARZYSZENIU ktore bedzie PROMOWALO TEREN DZIEKUJE WAM LUDZIOM DOBREJ WOLI dom plonie 1,5 drewniany jak lichy jak dobry to i 6 h trzyma zar
To już nie te czasy.
Czasy "Rabacji Galicyjskich" mamy już za sobą.
W razie czego będę mieszkał w namiocie.
Pozdrawiam.
Gdyby trzeba było zbierać jakieś podpisy za utworzeniem Turnickiego Parku Narodowego, to proszę mi podesłać odpowiedni formularz, a ja na każdej swojej wycieczce którą prowadzę puszczę takową listę, poproszę o wpis itp. , ogólnie myśle ,że brać przewodnicka powinna w swój sposób uczulać, reklamować i uświadamiać grupy, które prowadzą o istniejącym problemie, im więcej ludzi będzie wiedziało chociażby o możliwości utworzenia takiego parku tym lepiej, a niezbedne podpisy prędzej czy później się zbiorą..kwestia czasu