-
Odp: Renowacja cmentarzy (wspólna akcja)
właśnie wróciłem po kolejnych czterech dniach pracy z fajnymi ludźmi, a to: młodzieżą z tylickiego gimnazjum, z którą pracowaliśmy na tamtejszym cmentarzu greckokatolickim... najpierw robili to, bo Pani ich przyprowadziła... lepsze to niż lekcje, ale... przyszli też po lekcjach, fajni młodzi ludzie..., a wczoraj z nieporównanie starszymi naprawialiśmy kapliczkę przydrożną w Grabiu, też fajni ludzie i... przemy do przodu, ciśniemy z całych sił... zapraszam od 25 VI na kirkut w Baligrodzie, jest co robić!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szymon magurycz
..., a wczoraj z nieporównanie starszymi naprawialiśmy kapliczkę przydrożną w Grabiu....
Fajnie było, kto ciekaw niech szuka na forum po sąsiedzku :-)
-
Halo, halo :) 3 VI zbieramy się wieczorem pod kaplicą w Rajskiem, żeby 4 i 5 dokończyć szybko i sprawnie cośmy zaczęli. Jak ktoś ma ochotę trochę się wysilić to zapraszam z całego serca. Śpimy koło kaplicy, żarcie mamy :)
-
również GORĄCO zachęcam !!!
cel szczytny , fajna panoramka na Zalew, '' babcine '' obiadki smakowite :lol: , pracy już nie wiele....pogoda zapewne będzie łaskawsza od tej majowej :mrgreen:
ps. o ile ktoś się wybiera ze 100licy , lub będzie jechał przez nią -proszę o kontakt na PW
-
Z radością informuję, że kaplica w Rajskiem stoi cała niemal, gotowa do zakładania dachu, co też w tym miesiącu najpewniej nastąpi. Piszę "niemal", bo pozostały tam do zrobienia drobiazgi murarskie, które wykonać można dopiero po powstaniu dachu. Rzecz jasna mury i dach to jedno, a kwestia tynku, podłogi, drzwi wejściowych oraz okien to kolejne do ogarnięcia tematy. Serdecznie, kamiennie i pełen podziwu dziękuję: Grubemu, Maćkowi, Katarzynie, Oli, Januszowi, Darkowi, Damianowi, Michałowi, Rudolfowi, Marysi, Andrzejowi, Małgorzacie, Markowi, Romkowi, Kindze... za pracę i wszelaką inną pomoc udzieloną społecznie pracującym, za to ostatnie także Pani, która wypoczywając z mężem w pobliżu zrobiła nam jajecznicę :)
A tu zdjęcie stanu na dziś: http://www.facebook.com/profile.php?...type=1&theater
P.s.: nieserdecznie zaś przy okazji wołam: wędkarze i inni okupujący brzegi jeziora solińskiego, opanujcie się, bo syf który zostawiacie po sobie pochłania coraz bardziej kolejne miejsce
-
Ajajaj, zabyłem, że żeby to zdjęcie zobaczyć trzeba być na fejsbuku zalogowanym, no to inny link:
http://www.facebook.com/photo.php?pi...00000735351321
-
Szymon ! wielkie brawa !!!:grin:...a gdzie żeś wlazł , by sfocić ??
-
no na górkę na przeciwko kaplicy :)
-
;) no, tak..zmyliła mnie ta perspektywa, i to że tam kupa krzoli...
-
-
w sobotę, w pięknych okolicznościach przyrody, otrzymałem pięknego sms'a od Szymona M. :
WCZORAJ W AMSTERDAMIE ODEBRAŁEM GRAND PRIX EUROPA NOSTRA.
CAŁY MAGURYCZ SIĘ CIESZY ( TO W SUMIE LUDZI MAGURYCZA ZASŁUGA ) I TĄ RADOŚCIĄ SIĘ DZIELIMY
-
Gratulacje!!!cieszymy się z Tobą Szyma!i z całym Maguryczem...jestem dumna,że Cię poznałam..życzę Ci dużo sił i zapału do dalszych działań!
-
-
Szymon Modrzejewski laureatem unijnej nagrody "Europa Nostra"
PAP
2011-06-10, ostatnia aktualizacja 2011-06-10 22:45
Szymon Modrzejewski, kamieniarz z Uścia Gorlickiego, odebrał w piątek w Amsterdamie jedną z sześciu unijnych nagród Grand Prix "Europa Nostra" 2011 za wybitne osiągnięcia związane z dziedzictwem kulturowym.
W tym roku do nagrody "Europa Nostra" zgłoszono 140 projektów z 31 państw. Wybrano 27 laureatów, z których sześciu uhonorowano dodatkowo Grand Prix.
W kategorii muzealnictwa nagrodzono Muzeum Archeologiczne w Gdańsku za odrestaurowanie spichlerza "Błękitny Baranek", w którym urządzono muzeum.
Modrzejewski od ponad 20 lat zajmuje się porządkowaniem i rekonstrukcją cmentarzy wszystkich wyznań i innych zabytków kultury materialnej w południowo-wschodniej Polsce, stosując wybrane techniki konserwatorskie.
Nagroda "Europa Nostra", czyli Nagroda Unii Europejskiej w Dziedzinie Dziedzictwa Kulturowego, przyznawana jest od 2002 r. To wspólna inicjatywa Komisji Europejskiej i federacji "Europa Nostra", której celem jest promowanie dbałości o dziedzictwo narodowe.
Nagrody wręczał na uroczystości hiszpański tenor Placido Domingo, który jest przewodniczącym federacji "Europa Nostra" i unijna komisarz edukacji i kultury Andrulla Wasiliu.
Na uroczystości Domingo podkreślił, że "wartość dziedzictwa kulturalnego ma dla Europy zasadnicze znaczenie".
Federacja "Europa Nostra" istnieje od 1963 r. Zajmuje się ochroną dziedzictwa kulturalnego i środowiska naturalnego. Skupia ponad 200 pozarządowych organizacji (związanych z działalnością na rzecz dziedzictwa narodowego) z 40 krajów Europy. Jej siedziba mieści się w Hadze.(PAP)
Źródło: PAP
-
Szacuneik i gratulacje dla Maguryczan :)
Śledze wasze poczynania od dwóch lat i z każdą nowym waszym działaniem jestem szczęśliwszy że są osoby którym się chce. A teraz ciesze się że zostaliście docenieni !!
Gratulacje !!
-
W imieniu Maguryczan dzięki za dobre słowo, Biały13 :smile:
Śpieszę donieść, że kaplica w Rajskiem posiada już piękny gotowy dach!
Prace zbliżają się raźnym krokiem ku końcowi.
Tutaj kilka zdjęć z prac murarskich (jeszcze bez dachu):
zdjęcia
Pozdrawiam!
-
jest w dechę, wszystkim dziękuję, a najbardziej tym, co ręce zanurzyli w pracy Magurycza, nie zawsze fizycznej :)
-
dzięki Darku za fotki...tak miłe sercu ;)
-
raaatunku... dziś jedziemy do Baligrodu, sprzęt i materiały i chęci mamy, ale tylko 100 zyły na jedzenie na dwa tygodnie pracy... to prosimy o pomoc z dopiskiem "Baligród - remont nagrobków na cmentarzu żydowskim":
STOWARZYSZENIE MAGURYCZ
[COLOR=rgb(255, 255, 255)]Nr konta (PKO BP): 52 1020 1026 0000 1102 0118 9554[/COLOR]
-
No to jak, będzie miał nam Szymon za co dziękować jak wróci?
Ten cmentarz, jak i wszystkie inne, remontuje także dla nas. Wierzę, że uda się coś z naszych skarbonek wycisnąć :wink:
-
POMOŻECIE ??....
może ktosik będzie w przelocie przez Baligród - i podrzuci trochę jadła i napitki :wink:
-
...ile Was jest na obozie?
-
Miło, jest miło, mamy o 300 zyły więcej... to bardzo ważne :))) dziękujemy, a jest nas obecnie czworo, a od dzisiejszego wieczora będzie ośmioro :)
-
Serdecznie dziękując wszystkim którzy pracowali w Baligrodzie, a to: Karolce, Marcinowi, Łukaszowi, Kozie, Mariuszowi, Heniowi, Markowi, Malo, Kaśce, Dawidowi, Patrycji, Renacie, Stachowi, Justynie a takoż tym którzy wsparli prace w Baligrodzie w jakikolwiek inny sposób - szczególnie panu Jankowi, który przez 6 lat gościł nas na swoim podwórku - informuję, że obecnie można doliczyć się ponad 260 macew, przy czym większa część z nich to destrukty lub fragmenty niestety... Wiele z dziś widocznych macew - najstarsza z około 1711 roku - nie przetrwa zbyt długo, bo wykonane zostały z fatalnego jakościowo kamienia (te lepsze zabrali okupanci i okoliczni mieszkańcy...). Ich odsłonięcie ma jednak ten walor, że zyskaliśmy wiele informacji o pochowanych i możliwość wykonania dokumentacji (na marginesie: profesor Trzciński planuje opracować monografię cmentarza) a odwiedzający cmentarz mogą zobaczyć znacznie więcej... tu jednak konieczne jest spełnienie jednego warunku... koszenie cmentarza, który najwyraźniej przekracza możliwości właściciela (Fundacja Ochrony Dziedzictwa Żydowskiego), ale także gminy Baligród, która szczyci się cmentarzem, ale nie jest w stanie zadbać o nic więcej poza postawieniem tablicy z nieaktualnymi informacjami, a przecież to spuścizna nie tylko Żydów, ale po prostu nasza... Będę zabiegał o tablicę z planem cmentarza i wskazaniem co ciekawszych, piękniejszych, najstarszych nagrobków.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim, którzy przez te lata pracowali na kirkucie, bądź wspierali nas, także poprzedniemu wójtowi no i Malo, który - było nie było - rozpoczął akcję.
Obecnej pani wójt NIE DZIĘKUJEMY! ponieważ potraktowała nas obcesowo i nie wywiązała się ze złożonych obietnic...
. Rzecz jasna można by jeszcze coś zrobić na kirkucie, ale byłyby to już działania bardzo ingerujące w "strukturę" cmentarza. Mam na myśli to, że gdyby zdjąć dajmy na to 30 cm warstwę ziemi, zwłaszcza z najstarszej części cmentarza, to bez pudła znaleźlibyśmy nagrobki, które już przed wojną ukryła ziemia, ale... są granice.
-
to nie ma w Baligrodzie bezrobotnych? Nie ma dłużników gminy - w wielu miastach w Polsce, w spółdzielniach mieszkaniowych ludzie odrabiają swoje długi.... no tak, ale jak zwykle w Bieszczadzie jest totalny brak umiejętności organizacyjnych lokalnych władz...
-
W biegu cmentarnym nie jestem w stanie robić za pośrednika między gminą a fundacją... jednym i drugim proponowałem, aby się porozumieli... przy czym uważam, że kosić cmentarz można by nie oglądając się na tytuły własności, choćby dlatego, że to najstarszy zabytek w Baligrodzie, nie znajduję też czasu na inne formy nacisku... i na co tu naciskać? jak parę miesięcy temu ustawiła gmina tablicę, na której mowa jest o około 50 zachowanych macewach... jedno jest pewne: od paru lat kirkut odwiedza bardzo dużo ludzi... bardzo wielu z nich podąża za znakami, które stojąc na początku cmentarza wskazują jego najmłodszą część... większość tych osób nie schodzi na dół - czyli początek cmentarza - bo na ogół jest on zarośnięty i słabo widoczny... a szkoda... szkoda, bo niewiele widzą... dla gminy, czy samego Baligrodu szkoda także taka, że im dłużej zatrzyma się ktoś w B. tym większa szansa, że zostawi tam pieniądze... i tłumacz jełopom jak żyć z turystów...
-
niestety masz rację jełopy we władzach w Bieszczadzie nic nie kumają o co kaman w biznesie turystycznym...nasteawieni są zwykle na prymitywne pojmowanie typu włożyć kasę w wyciąg na Jasło, ale nic nie robić z kolejką wąskotorową...., lansują dziwne imprezy itd itp
a próbowaliście przez jakieś fundacje w Izraelu, moze gmina żydowska w Polsce pomogłaby coś w temacie...tak tylko podpowiadam, bo takich przykładów, o których piszesz sporo w Bieszczadzie
-
..ja również dziękuję za łyk inspiracji i doborowe towarzystwo... taką mam prośbę do Karolki żeby jakieś zdjęcia wrzuciła.. bo trochę ich się natrzaskało ...
-
z resztą...to wszystko od ludzi zależy, kiedyś w Buku znajomi, miejscowi sami dbali o cmentarz grodząc go, kosząc go...teraz już mocno zarósł
-
Stowarzyszenie Magurycz i Oddział Archeologii Karpat sanockiego Muzeum Budownictwa Ludowego mają przyjemność zaprosić wszystkich zainteresowanych na obóz archeologiczno - remontowy, który odbędzie się w dniach 4 sierpnia - 10 sierpnia w Uluczu nad Sanem (powiat brzozowski, gmina Dydnia). A odkopywać będziemy... relikty XV wiecznej, dotychczas nieznanej murowanej cerkwi obronnej. Równolegle będzie miał miejsce remont z użyciem technik konserwatorskich 6 nagrobków położonych na cmentarzu cerkiewnym.
Jeśli jesteście zainteresowani prosimy o potwierdzenie przyjazdu. Pozwoli nam to ustalić - uzależniony od ilości wolontariuszy - plan prac, oraz oszacować ilość ziemniaków, kaszy, słoniny i kawy zbożowej anatol, którymi to zamierzamy Was wykarmić ;)
kontakt
cerkwie@gmail.com
500 325 637
-
dzisiaj o godz. 21 w radiu Lem. fm reportaż z gali wręczenia Grand Prix Europa Nostra 2011 przewodniczącemu stow. magurycz , Szymonowi Modrzejewskiemu , a o 21.35 rozmowa z Szymonem .
www.lem.fm
-
-
-
Ważne rzeczy.Bardzo ważne rzeczy.
Szymonie!Wraz z innymi wykonujecie kawał dobrej niesamowitej roboty.
I z tego co udało mi się zauważyć gdy Ciebie kiedyś w Niskim spotkałem to żadna palma Ci nie odbiła.
Pozdrawiam.
I sił życzę na dalszą pracę;)
-
dobrze, że u nas palmy nie rosną :)
-
:wink: ano, dobrze...bo chciałbyś takie dziadostwo karczować ?? :mrgreen:....ale z drugiej strony- banany, kokosy, czy inne daktyle..
pozdrówki -tomas i bea
-
Szymon jeśli moge to proszę Cię o kontakt na pw ewentualnie maila dwisniew@o2.pl sprawa dotyczy twojego zainteresowania pomocą renowacji cerkwii w Krywem. Przedstawicielka z mojego stowarzyszenia podobno nawiązała z tobą kontakt chciałbym omówić sprawę bo udało mi się kilka zaplanowanych działań załatwić :d
-
jak będziecie znali to wrzućcie termin prac remontowych w Krywem
-
Na czym owa renowacja ma polegać ? ...
czas najwyższy, póki jeszcze mury stoją !
-
projekt przewiduje pełne zabezpieczenie cerkwi kosztorys wynosi 120 tys. zł. obecnie toczy się walka o wpisanie tej inwestycji do budżetu gminy co dzięki pomocy kilku radnych i byłego wójta gminy praktycznie się juz udało (w piątek sesja) :d. Ważniejsza sprawą jest teraz przeniesienie dotacji otrzymanej od marszałka (40 tys.) w poniedziałek powinienem mieć już odpowiedź w tej kwestii. Potem zostanie juz kontakt z konserwatorem zabytków i rozmowa na temat wsparcia finansowego projektu ale masz racje to juz chyba ostatni dzwonek na zabezpieczenie tego zabytku bo drzewa zaczynają porastać mury.