...i wieje nieźle...
Wersja do druku
...i wieje nieźle...
I fajnieeeeee, się nie mogę doczekać 15:00 jak wyjdę z pracy na tę śnieżycę :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:
może jakiego bałwana się uda ulepić ;)
Ja "odkopałam" auto. Zaczęłam od tablicy rejestracyjnej coby całego parkingu aut nie odśnieżać...;) i odpuściłam sobie...Nie ma jak to na "skuternogach" :grin:
A mój pies oszalał ze szczęścia, im więcej śniegu tym sierściuch bardziej zadowolony. Jeden w tym tylko minus spacer zamienia się w bieganie. Ale ogólnie jest pięknie zimowo i biało, prawdziwa zima.
Dzisiaj piękna pogoda zapanowała w pyrlandii. Klara radośnie świeciła i zapraszała do spaceru. Wybraliśmy się więc szukać śladów wiosny. Celem wyprawy była Warty w okolicach Murowanej Gośliny. Piękne błękitne niebo opanowały klucze dzikiego ptactwa. Pod stopami "śliczne błotko". I temperatura w słoneczku zaparszająca wręcz do opalania. Wygląda na to, że jeszcze ze dwa tygodnie i powinny zakwitnąć śnieżyce. Choć kalendarzowo mamy zimę w powietrzu wyczuwa się nadchodzącą wiosnę.
Załącznik 27672Załącznik 27671Załącznik 27670Załącznik 27669Załącznik 27668Załącznik 27667Załącznik 27666Załącznik 27665Załącznik 27664
Pyra ? a Ty przypadkiem w ubiegłą sobotę nie włóczyłeś się w WPN ? na żółtym szlaku? bo tak mi się wydawało ale nie byłam pewna więc szłam cicho i nie zagadałam ;)
A i owszem szlajałem się w tym rejonie. Szkoda, że nie zdobyłas się na odwagę i nie zakrzykenłaś bo w grupie raźniej przymierzać pyrlandzkie knieje.
Kurde... ale spieprzyłam sprawę;/
no ale od pewnego czasu mieszkam w Poznaniu więc może się uda jakoś zgrać następnym razem ;) chociaż weekendy staram się uciekać z "cywilizacji poznańskiej" na moją wieś wągrowiecką, ale wyjątki się zdarzają ;)
a Ty nas widziałeś może? trzech takich śmiesznych jeden z kulawą nogą, druga w zielonej kurtce i trzeci... hmm bez znaków charakterystycznych ;)
Niestety nie zauważyłem.
Na mnie też możecie liczyć /pod warunkiem , ze czas będę miał/
Pyrlandczycy 25 marca w sali AWF odbędzie się koncer "W górach jest wszystko co kocham". Bilety w cenie 20 zł ulgowy i 30 zł normalny do nabycia w sklepie Góry Woda Las na ul. Strzeleckiej 13. Do zobaczenia na koncercie a o ile będzie wola to i po koncercie można kontynuować fraternizację.
No właśnie, a ja jadę na spływ i pewnie do Poznania dotrę późnym wieczorem a może i w poniedziałek rano w ostatecznej ostateczności... więc mnie nie będzie chociaż chciałam być
Oj, to muszę poprosić żeby specjalne pozdrowienia dla Bieszczadników padły ze sceny...A z Torunia pozdrawiam już!
Pyrlandczycy wiosna zagląda do okien, wali do drzwi. Czas ruszyć cztery litery i rozpocząć wiosenny sezon. A gdzie najlepiej witać wiosnę? Tam gdzie ona w pełnej krasie cieszy oczy i duszę czyli w Śniezycowym Jarze. Razem z Bertrandem wymysliliśmy pyrlandzkie rozpoczęcie sezonu wiosennego właśnie tam. Proponujemy spotkanie w dniu 18.03.2011 r o godz. 11.00. Zbiórka pod kapliczką. Jeśli ktoś jest nie zmotoryzowany mogę zabrać ze sobą mam trzy wolne miejsca. Szczególy do ustalenia na pv.
Dla nie wtajemniczonych: Trzeba dojechać do Starczanowa na północny wschód od Murowanej Gośliny. Ok. 100-200 m od parkingu we wsi jest kapliczka.
Pozdrawiam
Się zapowiada w Śnieżycowym Jarze tłumna niedziela :)
http://www.puszcza-zielonka.pl/turys...-zielonka.html
Na koncert z cyklu "W górach..." dotrę, niestety nie dane mi będzie przybyć do "Śnieżycowego Jaru", gdyż zaproponowany termin kompletnie mi nie pasuje. Miłośnikom śnieżycowych klimatów proponuję wizytę w Turwi (ok. 50 km na południe od Poznania) - rodzinna posiadłość zasłużonegio dla Wielkopolski (i nie tylko) rodu Chłapowskich. Spotkajmy się np. w sobotę 24 marca, godziona do ustalenia. Pozdrawiam...
Temat do przemyślenia. Ale w tej chwili nie zołożę jednoznacznej deklaracji.
a ja nie dotrę do Śnieżycowego Jaru, chociaż chciałam na początku, ale jednak wygrał rower...
chyba że mój szlak rowerowy gdzieś tam po drodze będzie prowadził ale raczej nie, bo chcę uderzyć na południe od Poznania...
a poza tym to słyszałam że dopiero trzy śnieżyce zakwitły ;)
jak będzie taka pogoda jak dziś, jutro i w niedziel będzie tam wuchta wiary. Pewnie więcej niż śnieżyc :)
Oj malkontenci - a okazja spotkania się - bezcenna.
KILKA ważnych informacji odnośnie biletów i wejścówek na marcowe koncerty W GÓRACH JEST WSZYSTKO CO KOCHAM!
OPOLE 16.03.2o12 ----->>>> rozdaliśmy już prawie wszystkie zaproszenia na koncert, kto chce jeszcze zdążyć - ostatni dzwonek, została bardzo mała pula i to tylko miejsc stojących!
BIELSKO BIAŁA 17.03.2o12-------> bilety są do nabycia w Teatrze Banialuka, ul. Mickiewicza 20, osoby spoza Bielska moga robić rezerwację mailową: bilety@wgorach.art.pl Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. , w tytule maila prosimy wpisać: bilety Bielsko
GDYNIA 24.03.2o12-------> bilety są do nabycia w Domu Rzemiosła, ul. 10 Lutego 33, osoby spoza Gdyni moga robić rezerwację mailową: bilety@wgorach.art.pl Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. , w tytule maila prosimy wpisać:bilety Gdynia
POZNAŃ 25.03.2o12-------> bilety są do nabycia w Sklepie Woda Góry Las, ul. Strzelecka 13, osoby spoza Poznania moga robić rezerwację mailową: bilety@wgorach.art.pl Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. ; w tytule maila prosimy wpisać: bilety Poznań
Pogoda dzisiaj w pyrlandii wiosenna. Ciepło, może nawet za ciepło. Ale to nic. Ci co chcieli na pyrlandzkie rozpoczęcie sezonu wiosennego do śnieżycowego jaru dotarli. A wiadomo w dobrym towarzystwie miło spędza się czas. Mimo tego, że w samym jarze były tłumy to znaleźliśmy miejsca gdzie ludzi jak na lekarstwo - no może poza miłośnikami qadów i motorów crosowych. Śnieżyce pięknie kwitną robi się naprawdę wiosennie. Oczywiście na zakończenie spaceru skorzystaliśmy z oferty sklepiku (czynny tylko w okresie kwitnienia śnieżyc) i serwowaliśmy sobie chleb ze smalcem i kiszonym ogórem oraz grochówkę. Piękny dzień spędzony w doborowym towarzystwie.
Załącznik 27804Załącznik 27807Załącznik 27806Załącznik 27805Załącznik 27810Załącznik 27809Załącznik 27808
ślicznie ...i pozdrawiam , a my dzisiaj jeszcze zimę mieliśmy ,a śnieg po ....
Wow! ładna ekipa się zebrała... moje informacje najwyraźniej okazały się nie prawdziwe, bo śnieżyc dużo bardzo :)
no ale ja mijałam w centrum Poznania np krokusy, odwiedziłam drewniany kościół w Kicinie, wdrapałam się na Dziewiczą Górę a na koniec zobaczyłam jak tam Warta płynie :) miałam jechać na południe ale jednak plany się zmieniły i pojechałam na północ...
kilka zdjęć z wyprawy...
https://picasaweb.google.com/1009681.../DziewiczaGora
I trochę wysiłku z Czerwonaka przez Owińska do Murowanej Gośliny i smykasz na Starczanowo i proszę zaliczasz rower ze spotkaniem i śnieżycami. A swoją droga polecam objedź szlak kościołów drewnianych wokół puszczy zielonki pierwszy w Kicinie zobaczyłaś teraz proszę następne bo warto.
WUKO wielkie dzięki za życzenia dla pyrlandzkich bieszczadników przekazane ustami lidera zespołu "Ponad Porami Roku". Koncert świetny ale brakuje mi dawnego klimatu z czasów gdy koncert odbywały się w CK Zamek. No cóż chyba za wygodne fotele rozleniwiają widzów a i frekwencja też pozostawia wiele do życzenia. Gdzie te nieodległe czasy gdy w pyrlandii padały rekordy frekwencji. Dla artystów biorących udział w koncercie wielkie dzięki bo zaprezentowali się z jak najlepszej strony. Należy wspomnieć, że teksty WUKI były natchnieniem dla wykonawców koncertu. Miło było odlecieć do "krainy łagodności" i na skrzydłach poezji śpiewanej przenieść się na górskie szlaki.
W owych wygodnych fotelach również siedziałem, uwagi Pyry podzielam. Jako pyrlandzki bieszczadnik kłaniam się WUCE i podobnie jak Marek dziękuję za pozdrowienia. Kolejny sympatyczny wieczór z muzyką i górami w tle przeszedł do historii... Teraz - cytując Andrzeja Poniedzielskiego - "chyba już można iść spać, dziś pewnie nic się nie zdarzy, chyba już można się położyć , marzeń na jutro trzeba namarzyć"... Po niedzielnym koncercie wypada "namarzyć" sobie górskich wędrówek i żyć nadzieją na ich szybką realizację...
Pozdrawiam raz jeszcze, z piosenką http://www.youtube.com/watch?v=bwpyO...&feature=share !
Hej ! Szanowne Obywatelki i Szanowni Obywatele Pyrlandii !!!
Czy ten samowarek naprawdę tam u was jeździ ?
Czy tylko od swięta, a w zwykłe dni podstawiają spalinówę ?
Bo mam na nią ochotę !
http://www.youtube.com/watch?v=XkzZYZK6pJA
Suuuuper !!!! :lol: ..KLASYCZNY SAMOWAREK !!!
Od czerwca chyba. Więcej info tu: http://www.kolejkawaskotorowa.republika.pl/index.htm
O innych tu: http://www.kolejkawaskotorowa.republika.pl/index.
Pozdrawiam
Drogi Bertrandzie !
Tą teorię to już nawet mnie się udało znaleźć. Teoria, teorią ale moje pytanie dotyczy faktów.
Czy ktoś podróżował tą szaloną lokomotywą (podpietą pod samowarek)
Nie podróżowałem, ale chętnie dla Ciebie sprawdzę, co i jak z tym kociołkiem.
Pozdrawiam serdecznie
Heniu ! w pierwszym linku podanym przez Roberta - kliknij '' tabor'' ;)
Jakoś nieufny jestem.
Może dlatego że strona bieszczadzkiej kolejki reklamuje się taką ilustracją
http://kolejka.bieszczady.pl/wp-cont...=420&zc=1&q=90
.... może i od święta jechał samowarek
a na co dzień spalinówka
Dlatego spytałem : jak jest w Środzie ?
Witam szanowne grono forumowiczów!
Otóż zachęcam do zapoznania się ze stroną kolejki wąskotorowej w Środzie pod adresem www.sredzkakolej.pl która jest aktualizowana na bieżąco, znajdą Państwo na niej wiele zdjęć, ciekawostek a także rozkład jazdy i cennik biletów .
Jeżeli chodzi o funkcjonowanie, to kolejka nadal jeździ w sezonie turystycznym oraz na zamówienie na trasie ze Środy Wielkopolskiej do Zaniemyśla wykorzystując tylko parowóz serii Px48. Nigdy nie opłacało się utrzymywać na tej linii lokomotywy spalinowej, co prawda jest na stanie lokomotywa Lyd1 ale wykorzystywana do manewrów na stacji Środa Miasto.
Pozdrawiam i zapraszam do Środy Wielkopolskiej!!
Adam Kunz