Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Viwaldi68
BINGO! trafiony zatopiony
Brawo! Jesteście wielcy! Migawka, widzę, że się wciągasz:grin:
Tylko nieco poprawię nazwę bo pewnie wkradła się literówka:
prosienicznik jednogłówkowy.
A to pierwsze nieodgadnięte ma kształt liści i nazwę pochodzącą od innej bardzo wcześnie kwitnącej rośliny.
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
Brawo! Jesteście wielcy! Migawka, widzę, że się wciągasz:grin:
Tylko nieco poprawię nazwę bo pewnie wkradła się literówka:
prosienicznik jednogłówkowy.
A to pierwsze nieodgadnięte ma kształt liści i nazwę pochodzącą od innej bardzo wcześnie kwitnącej rośliny.
Maciej_ko, oczywiście! "Zjadłam" to nieszczęsne "ni", ale mam nadzieję, że zaliczyłam? Rozpoznawanie wciąga mnie coraz bardziej - dzięki Tobie i innym forumowym botanikom :-) To 1 przypomina podbiał...
Migawka, nieźle, już b. ciepło, trochę pociągnij tę roślinkę a rozwiązanie o włos...
Maciej_ko, po Twojej podpowiedzi chyba już wiem: podbiałek alpejski.
Cytat:
Zamieszczone przez
Migawka
Maciej_ko, po Twojej podpowiedzi chyba już wiem: podbiałek alpejski.
Migawka! Będzie z Ciebie botanik. To jest podbiałek alpejski. Dość powszechnie występuje w Bieszczadach (i innych górach) od regla dolnego po połoniny. Łatwo rozpoznać te ciemnozielone i karbowane listki, kwitnie i owocuje raczej w nasłonecznionych miejscach. Prosienicznik jednogłówkowy rośnie powyżej granicy lasu, na łąkach. Ten pochodzi ze szczytu Tarnicy, gdzie rośnie spokojnie pod drutami i nikt go nie depcze.
1 załącznik(ów)
obawiam się, że będzie to nie mały kłopotek:mrgreen:
chaber, oset czy ostrożeń? zadam niedyskretne pytanie czy włoski są rozgałęzione (jeśli to coś pomoże...)?
Dobry wieczór.
Wprawdzie "zielono mi", a niekoniecznie różowo, ale - próbuję. Oset siny.
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
Migawka! Będzie z Ciebie botanik. To jest podbiałek alpejski. Dość powszechnie występuje w Bieszczadach (i innych górach) od regla dolnego po połoniny. Łatwo rozpoznać te ciemnozielone i karbowane listki, kwitnie i owocuje raczej w nasłonecznionych miejscach. Prosienicznik jednogłówkowy rośnie powyżej granicy lasu, na łąkach. Ten pochodzi ze szczytu Tarnicy, gdzie rośnie spokojnie pod drutami i nikt go nie depcze.
:-D Maciej_ko, ze mnie póki co wciąż botanik-laik. Ale dziękuję za ciepłe słowo i jeśli tak się stanie - będziesz moim mentorem. W pozytywnym tego słowa znaczeniu!
Nie jest to oset siny, bo to forum bieszczadzkie.