Odp: "Bieszczady w ogniu"-kto czytał?na ile wiarygodne spojrzenie na owe czasy A. Bat
Cytat:
Zamieszczone przez
RAV
P.S. Jest też ksiązka A. Gajewskiego
Dla poprawności: Benedykt Gajewski, "Walka z ukraińskim podziemiem na południowo-wschodnim obszarze Polski w latach 1944-1948", Sanok 2005. Publikacje, raporty, relacje, zeznania - mało komentarza własnego, dużo ciekawych zdjęć.
Odp: "Bieszczady w ogniu"-kto czytał?na ile wiarygodne spojrzenie na owe czasy A. Bat
Antykomunizm to balansowanie nad przepascią. Franco,Salazar,Mussolini,Hitler,Himmler,Goering,Pi nochet, Pavelić, OUN-UPA,rzeźnik Podhala "Ogień" - to też antykomunizm. To tylko drobne przykłady.Pozdrawiam.
Zapomniałem dodać blogoslawiacego wojnę antykomunistę i obrońcę antykomunizmu,Piusa XII. Pozdrawiam.
Witam
Dosyć ciekawy tekst: http://czytelnia.onet.pl/0,1427907,0...,artykuly.html
Prawdę powiedziawszy nie jestem zaskoczony treścią. Człowiek napisał to, co jest znane wielu osobom, ale prawie nikt głośno o tym nie mówi.
W dniu 11.07.1943r eksterminacją ponad stu polskich wsi na Wołyniu rozpoczęto rizanie lachiw. Nie przypominam sobie, aby w lipcu w naszych mediach pojawiła się jakakolwiek wzmianka na ten temat. Nie dziwi mnie to. Właściwie dlaczego miało by dziwić ?
Przecież jako wiarygodne źródło faktów historycznych cytuje się np: Bohdana Osadczuka, który w czasie II wojny św. studiował sobie na Uniwersytecie Berlinskim jako stypendysta ... Abwehry ... :!: :shock:
Jest to informacja powszechnie dostępna w necie.
Nie jest to jedyny tego pokroju "autorytet naukowy" honorowany przez polską stronę.
Dziwne ?
Krajowe "autorytety naukowe" służą koncepcjom krajowej abwehry i jej de facto faszystowskim obrońcom.Pozdrowienia.
Witam,warto poczytac tekst pod tym adresem,tekst,ktory jest glosem wolajacego na puszczy.
Polscy durnie czyli "politycy" ale i narod znowu zaplacą frycowe.Są tego warci ci oblakańcy,ktorzy wyobrazają sobie,że przywrócą Polsce Ukraine zachodnią swoim flirtem z Juszczenką. O jakiejś szczegolnie interesownej postawie takich Kwasniewskich trudno nie mówić,wygląda to calkiem agenturalnie,podobnie jak dzialalność "historyków" z IPN,czego tu jest więcej: tępoty,idiotyzmu politycznego,czy moze......
O PiS nie wspomnę,bo to jest grupa całkiem pozbawiona szarych komórek.
Poliszczuk,mieszkający w Kanadzie ma lepszy ogląd sytuacji,niż p. Fotyga (et consortes).Nawiasem mowiąc,czytam w niemieckiej prasie,ze rodzice min.spr.zagr.pochodzą z Gdańska i od 3o lat mieszkają w Niemczech! Coiekawe jest rowniez to,że dr Poliszczuk,Ukrainiec,potrafi widzieć prawdę historyczną,a polscy historycy oślepli,oslepieni niby dzieci Dzikimi Polami Sienkiewicza i Polską od morza do morza,a za tę glupią mrzonkę przyjdzie placić.
Co do mnie,jestem przekonany,ze w interesie polskiego bezpieczeństwa jest,by Ukraina pozostala w orbicie Rosji! No i w końcu jest to jedna Ruś,nieważne czy kijowska,nowogrodzka czy moskiewska. Ukraina w Rosji,to nasz bezpiecznik.
Co do mnie,jestem przekonany,ze w interesie polskiego bezpieczeństwa jest,by Ukraina pozostala w orbicie Rosji! No i w końcu jest to jedna Ruś,nieważne czy kijowska,nowogrodzka czy moskiewska. Ukraina w Rosji,to nasz bezpiecznik.[/QUOTE]
Jesteś bardzo krótkowzroczny, Juraj. W interesie polskiego bezpieczeństwa jest by Ukraina jak najdłużej pozostała samodzielna. Jeśli wejdzie w orbitę Rosji, to następną może być próba podporządkowania dalszych państw, np. Polszy. Historia Rosji to historia ekspansji we wszystkich możliwych kierunkach i narzucenia wpływów wszystkim sąsiednim narodom. Stąd uważam za słuszne polskie próby osłabienia rosyjskich wpływów na Ukrainie. A wściekłe z (na razie) bezsilności reakcje Moskwy tylko potwierdzają słuszność tej polityki. Uważasz że polscy politycy robią to z miłosci do Ukrainy? (już prędzej do USA i Brukseli).Też mam zastrzeżenia do PISu ale ich politykę zagraniczną uważam za słuszną. A na Twoje zdanie że jest to "jedna Ruś" ręce opadają. Przecież w ten sam sposób rosyjski panslawizm uzasadniał panowanie Rosji nad innymi słowiańskimi narodami. Polacy, Rosjanie, jeden słowiański naród,nie lepiej żeby jeden (russkij) ich reprezentował? Takie opinie nad Wołgą i dziś są żywe. Powiedz na Słowaka "Czech" to się obrazi. Ale wg.Twojego rozumowania to wszystko jedno.
Poliszczuka cenię, mam jego "Gorzką prawdę". Ale co do Motyki on i inni chyba się mylą. Poszukaj jego tekstów w necie, wielokrotnie pisze wyraźnie o ZBRODNIACH,MORDACH, CZYSTKACH ETNICZNYCH itp dokonanych na Polakach przez "partyzantów" z OUN-UPA. Nie uwazam że coś "wybiela" podaje jedynie przykłady mordów z obu stron, przyznając o wielokrotnie większych polskich ofiarach. Ale jego poglądu o bezzasadności akcji "Wisła" nie podzielam.
Pozdrawiam