2 załącznik(ów)
Odp: Cmentarze ...czyli gdzie zdążamy ?
Cytat:
Zamieszczone przez
komisaRz von Ryba
W podanym linku jest też galeria zdjęciowa ilustrująca mało ciekawy artykuł
ale .... zastanowiło mnie jedno ze zdjęć w tej galerii
...
Załącznik 48367
...
Wyraźnie zamazana inskrypcja na cmentarnym krzyżu
O co chodzi ???
Czyżby komuś RODO uderzyło na głowę ?
a może ja nie wiem co to jest ochrona danych osobowych ?
Pytam mądrzejszych , bo może w tym wątku dokonuje się jakieś przestępstwo ?
Czy publikacja nagrobka z danymi osoby pochowanej może być przestępstwem ?
...
Załącznik 48368
Cmentarz nr 1
...
https://i.imgur.com/5SUPFTC.jpg
..
Jest położony na zboczach schodzących z granicy. Nie prowadzi do niego żadna ścieżka (ani inne oznaczenie)
Trzeba trochę poszukać.
Jest to mogiła zbiorowa żołnierzy rosyjskich ...?
a może też Polaków , Ukraińców ? Gruzinów ? ... kto to wie ?
i dlaczego ma numer 1 .
No cmentarz nr 1 jest jeden :wink: Okolice Ożenny.
https://podkarpacia.pl/forum/2021/nr1.jpg
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
No i jesteśmy jeden krok do przodu
... ale ciągle pojawiają mi się pytania ???
Jak robiłeś Bartku swoją wersję "niebieskiego" czy miałeś czas na buszowanie po lesie aby odnajdywać wszystkie pobliskie ciekawostki (takie jak przykładowy nr 1 lub 2 ?)
.
Spotkaliśmy na granicy trójkę "niedzielnych turystów" którzy pytali nas o ten cmentarz , więc udzieliliśmy wskazówek.
A może lepiej by było , aby takie wskazowskazy pojawiły się na szlaku turystycznym ?
Tych ludzi spotkaliśmy przy kolejnym cmentarzu , mieli taki pomysł na niedzielne popołudnie wyjechać z Jasła (gdzie mieszkali) i ruszyć na spacer odwiedzając kolejne cmentarze.
Dla mnie to jest bomba-pomysł
... ale zdaję sobie sprawę że są osoby które uważają że nie należy podawać żadnych wskazówek i namiarów aby motłoch nie zadeptał takich miejsc
Gdzie jest złoty środek ?
Nie, przy wędrówce niebieskim nie buszowałem po okolicy. Na cmentarze nr 1 i nr 2 wybrałem się kiedyś przy innej okazji.
Edycja: w poprzednim poście wkleiłem zdjęcie cmentarza nr 2. Rozróżniam je tylko po liczbie pochowanych, może różnią się jakimiś detalami ale ja nie zauważyłem.
Odezwę się, może zbanowany nie zostanę, choć ostatnio nie za bardzo wiadomo, jak się odzywać.
Jak dla mnie to cmentarze są dobrze oznaczone na mapie, drogowskazów nie ma potrzeby umieszczać. Zainteresowanemu mapa wystarczy.
Bo po co komuś drogowskazy - przy przełęczy nad Ożenną jest drogowskaz do szańca konfederatów, w terenie dalej nic. Kto ma wiedzieć, jak iść?
Podobnie oznaczony szaniec nad Czeremchą - z niebieskiego odbicie oznaczone, dalej radź sobie sam :-)
Ale mi to akurat pasuje...
A co tych cmentarzy to zdania co do numeracji są podzielone, jak również pojawiają się wątpliwości co do ilości pochowanych poległych...
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
. Rozróżniam je tylko po liczbie pochowanych, może różnią się jakimiś detalami ale ja nie zauważyłem.
Różnią się lokalizacją . Jeden jest bardziej na wschód , drugi na zachód.:razz:
Oczywiście , że nie znakować. Nawet niedzielnego turystę stać na zakup mapy , nie jest to wydatek rujnujący budżet domowy. Na przykładzie tych cmentarzy wystarczy znaleźć odpowiedni słupek graniczny i zejść dokładnie na północ . Satysfakcja gwarantowana. Dodatkowo posiadanie mapy i umiejętność posługiwania się ją może się kiedyś przydać przy zabłądzeniu w terenie.
Szlaków ze znakiem powiedziałbym jest nadmiar. Gdyby tylko te istniejące były odpowiednio utrzymywana a nie wykonać, otworzyć z większą lub mniejszą pompą , zainkasować należność i pozostawić same sobie.
Ostatnia rzecz to rzędy tablic informacyjnych przy zabytkach postawionych przy tworzeniu kolejnej ścieżki turystycznej . Psujące kadr i estetykę a często z informacjami przeczącymi sobie.
Cytat:
Zamieszczone przez
kulczyk1
Różnią się lokalizacją . Jeden jest bardziej na wschód , drugi na zachód.:razz:
Dzięki łaskawco! :wink: A z resztą się zgadzam.
4 załącznik(ów)
Nie trzeba nawet mapy żeby trafić na te cmentarze - oba są zaznaczone na OpenStreetMap i Wikimapii
Ostatnio odwiedzone - 60, 55, 51 i 56
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
Rozróżniam je tylko po liczbie pochowanych, może różnią się jakimiś detalami ale ja nie zauważyłem.
O ile dobrze pamiętam, to w jednym (którym? - nr1?) pochowani są Rosjanie, a w drugim (nr 2?) Sprzymierzeni (nie tylko Austriacy ale i Niemcy?).
Dojście najprostsze z Ożennej od skrzyżowania, bez GPSa jak po sznurku.