Łupków??? to wyglada na jakąś nastawnie kolejową .
Wersja do druku
No to tylko Nowy Łupków (chyba że Komańcza) a powiązanie "wody z branżą" ...to musi być wieża z wodą do uzupełniania w parowozach .. i teraz (o ile to jest to ) rozumię sentyment do tego miejsca.Muszę tam być , nawet idąc po podkładach z Łupkowa do Komańczy , to znajdę.
No gratulacje, nie myślałem że tak szybko pójdzie. Komańcza - jako następna miejscowość, od Łupkowa nie ma już więcej nastawni kolejowych, pierwsza jest przy żelaznym moście w Komańczy. Jest to taka mini "wieża" cisnień, znajduje się na tym samym stoku na którym jest cmentarz z I wojny św. - zaraz obok, czyli pomiędzy tą nastawnią a stacją PKP i służyła do zaopatrywania parowozów w wodę. Powiem szczerze że nie pamiętam jak dokładnie nazywają się te "krany", którymi wlewało się wodę do parowozu, ale są na forum fachowcy od kolejnictwa co pewnie wiedzą. W Komańczy były takie dwa: w pobliżu w/w nastawni oraz 100m poniżej stacji przy dwóch semaforach. Pomocnik maszynisty schodził na dół, ręcznie przekręcał ten kilkumetrowej wysokości "kran", odkręcał wodę i lał aż do przelania zbiornika. Uzupełnianie wody odbywało się zazwyczaj podczas przetaczania parowozu (miał po drodze) tj. najpierw jechał w kierunku mostu żelaznego, zmieniał tor, potem zjeżdżał do wiaduktu poniżej stacji (druga nastawnia), gdzie ponownie przestawiano zwrotnice i już mógł zapinać wagony z drugiej strony. Nieco podobne urządzenia, tylko drewniane są czasem na westernach ;) W każdym razie w połączeniu z parowozem, parą, itp. tworzyło to ciekawy klimat. Dziś byłaby to atrakcja turystyczna - wówczas normalka. Ostała się jeno ta buda, "krany" rozebrano, pozostały po nich chyba tylko kratki ściekowe.
Ten "kran" (też nie wiem jak fachowo go nazwać) był obrotowy i za pomocą linki lub przekładni był nastawiany na wlew w parowozie - i dobrze zapamiętałeś Piotr , że woda zawsze się przelewała .Teraz już wiem po co te schody do wodowskazu,.. schody do wieży ciśnień.
ps. to był "kranik" , rura miała z 20 cm średnicy.
To ja też coś dorzucę. Raczej nic kłopotliwego:lol:
to i ja swoją dodam:
gdzie to jest?
Tworylczyk?
Sine Wiry?
Tak jak by Hulski .
Zgaduje , bo w takim ujeciu można kilka potoków (ich nazw podać)
Pozdrawiam PF
[QUOTE=PiotrekF;36950]Tak jak by Hulski .
Zgaduje , bo w takim ujeciu można kilka potoków (ich nazw podać)
No nie, ale rzeczywiście można kilka takich miejsc znaleźć)
To pierwsza podpowiedź:
To jest w Bieszczadach Zachodnich blisko Beskidu Niskiego, Komańczy)
Ci, co lubią odchodzić kilka metrów od szlaku, zwłaszcza czerwonego:), mają dużą szansę zobaczyć ten wodospadzik).
Jest dosyć charakterystyczny i bardzo ładny)
kurde... wiele osób tam przechodziło...skupcie sie:)))
Czy to kaskada na Olchowatym w drodze nad Jeziorka ?
Hej!
Zagadka następna: skąd zrobiono zdjęcie i gdzie znajdują się widoczne na nim zabudowania?
Pozdrówka - Bazyl
Powyższe ujęcie jest sporym zbliżeniem, natomiast na poniższym zdjęciu lepiej widać odległość od miejsca, z którego je zrobiono.
>>> sir Bazyl
Krywe k/ Cisnej, posiadłość Państwa Ziobrów.
Gratulacje! Faktycznie są to zabudowania wsi Krywe. Do kogo należą nie wiem, kiedyś były to obory. Zdjęcie zrobiłem z miejsca, z którego niegdyś rzucił się w przepaść uciekający przed wilkami jeleń bądź Zonkiel (choć podejrzewam, że ten drugi chyba przed wilkami nie uciekał, a nawet nie wiem czy się w przepaść rzucał - może ktoś wie kim był Zonkiel?) Miejsce w każdym razie atrakcyjne widokowo i widać stamtąd również ten charakterystyczny kształt:
Zagadka następna: gdzie to jest?
Nikt się nie odzywa więc zacznę zgadywać.
Jakaś kapliczka?
A może ktoś wie co to jest i w jakim celu tkwi w tym miejscu ??
A ja już myślałem, że wszyscy zajadając się grzybkami zapijanymi naleweczką rozmyślają o zrównoważonym rozwoju paralotniarstwa na wysiedziałych przez klastry przewodników trawach połonin i stąd brak reakcji na zgadywankę!
Już udało Ci się odgadnąć co to, pozostaje pytanie: gdzie się znajduje?
Pozdrówka - Bazyl
-> Hero
To reper(geodezyjny punkt odniesienia wysokości) albo punkt do badania odkształceń.Więcej danych proszę-gdzie to jest,to skała czy może ściana,ruina,blisko zapory,osuwiska itp.
-> sir Bazyl
No to jakieś naprowadzenie poproszę :-)
-> Hero
Koledzy geolodzy kombinują czy źródełko lub wysięk nie uaktywnia osuwiska czyli punkt do badania odkształceń.
No to już wiem co to za reper z tego gwoździa.
Naprowadzenie - w tej wsi, na terenie której znajduje się kapliczka mieszkał przez pewien czas znany bieszczadzki rzeźbiarz.
Rzepedź?
Dwernik lub Dwerniczek. Nie wiem do której miejscowości należy dawna posiadłość Hessa.
Hess mieszkał w Dwerniczku ale nie sadzę, żeby zagadka dotyczyła tej miejscowości.
Pozdrawiam