Witaj na forum Adamie
Wersja do druku
Witaj na forum Adamie
Plan był taki że z Rogalina do Lubonia przez lasy i łąki, a z Lubonia PKP do Poznania... jak zwykle plany planami a rzeczywistość swoje :)
z Rogalina do Puszczykówka czerwonym szlakiem, później lody które są przereklamowane! :) i wygrzewanie się na słoneczku nad Wartą i powrót PKP z Puszczykówka do Poznania. A ciąg dalszy wyprawy na następny raz :) ale w końcu udało mi się zobaczyć dęby w Rogalinie!! :)
Załącznik 28146
więcej zdjęć https://picasaweb.google.com/1009681...ebyWRogalinie#
Pyrlandczycy, o ile nie macie planów na niedzielę 13 maja to rozważcie możliwość przybycia do Szreniawy, gdzie odbędzie się II Festiwal Piwa. Więcej szczegółów - http://www.muzeum-szreniawa.pl/?q=pl/node/471
Przy okazji można zorganizować "regimentowe" spotkanie...
pozdrawiam
Jestem za.
jestem w kajaku... na Pliszce w niedzielę 13-tego...
ale festiwal piwa.. brzmi ciekawie :)
Witam serdecznie,
od 10 czerwca co niedzielę aż do 26 sierpnia na szlaku ze Środy Wielkopolskiej do Zaniemyśla kursować będzie Średzka Kolej Powiatowa. Pociągi prowadzone są wyłącznie trakcją parową - parowozem Px48-1756. Będąc w Wielkopolsce warto odwiedzić naszą małą kolejkę.
Można ją "polubić" także na facebook'u pod adresem: www.facebook.com/Sredzka.Kolej.Powiatowa
http://www.sredzkakolej.pl/download/maj_01.jpg
Fot: Zdjęcie z tegorocznej inauguracji sezonu 1 maja 2012
Niezbędnik turysty:
Harmonogram przejazdów w roku 2012
www.sredzkakolej.pl/rozklad.html
Cennik biletów
www.sredzkakolej.pl/cennik.html
Oferta wynajęcia pociągu
www.sredzkakolej.pl/oferta.html
Zachęcam również do obejrzenia zdjęć z przejazdów pod adresem www.sredzkakolej.pl/zdjecia.html
Na koniec adres kolejki:
Średzka Kolej Powiatowa
ul.Niedziałkowskiego 25
63-000 Środa Wlkp.
tel/fax (61) 285-82-98
Pozdrawiam Adam
Tak sobie myślę, że Euro 2012 jest ważne. Ważniejszy jest Bieszczad! 16 czerwca Poznań, spotkanie! Kto chce oglądać mecze zdąży do domu albo do Strefy Kibica. Pasuje? Miejsce i godzina będzie podana w terminie późniejszym. Szczeglnie zapraszam Wągrowiec Śrem, Ostrów, Międzychód i Zbąszyń.
Pozdrawiam
To ja zgłaszam akces na spotkanie. Miło będzie posłuchać opowieści z KIMB-u
Uciekając od zgiełku miasta i wariactwa związanego z euro pomkneliśmy w pyrlandzkie lasy razem z lepszą połową. Wartu tu wspomnieć, że pyrlandia wiatrakami kiedyś stała ale i teraz można w jej krajobrazie takie piękne obiekty zobaczyć. W lasach pyrlandzkich cisza miła dla ucha i niespodzianka pierwsze grzyby. Znaleźliśmy pięknego prawdziwka i dorodnego podrzybka. Miły pobyt w lesie zepsuła nam pogoda bo jak na złość zaczeło kapać z nieba, zrobiło się szaro buro i ponuro. A w Poznaniu na ulicach protest przeciwników euro i grupy irlandzko chorwackich kibiców podążających w kierunku stadionu i starego rynku. A jutro niestety proza dnia codziennego ...
Załącznik 28692Załącznik 28691Załącznik 28690Załącznik 28694Załącznik 28687Załącznik 28688Załącznik 28695Załącznik 28689Załącznik 28686Załącznik 28693
16.06 2012 godz. 16:30 Koko Bar. Poznań ul. Kramarska. Na potwierdzenia czekam do czwartku. Proszę o potwierdzenie..., bo znowu nie dojdzie do skutku.
Pozdrawiam
koko bar koko koko euro spoko :)
ja niestety i tym razem odpadam... kolejny weekend w kajaku
Robert będę z lepszą połową.
Niestety nie dam rady stawić się na spotkanie - jestem na Kaszubach:) - "zielona szkoła":)...pozdrawiam z Chmielna.
Lokal zarezerwowany, ino chętnych brak. Dzisiaj wieczorem muszę potwierdzić rezerwację. Jeżeli nie będzie więcej chętnych, to ja będę zmuszony odwołać..
Pozdrawiam
O.K. Rezerwację odwołałem. Do zobaczenia w innym terminie.
Pozdrawiam
Robert jak widzisz to marzenie ściętej głowy, no chyba że będzie katalizator w postaci np. wizyty Długiego.
Dzisiaj w pyrlandii nadszedł front burzowy. Grzmiało, błyskało, świeciło słońce i powstało takie cudo. Oby szczęśliwe dla naszych piłkarzy:lol:
Załącznik 28864Załącznik 28863Załącznik 28862Załącznik 28861
wlkp.lesneoko.pl
Zrobiłem www, pomocą wielu chętnych ma szanse to ruszyć i stać się dobrym źródłem informacji o regionie. Napisał Pyra, pisze Calanthe... kto chce niech czyta, jak kto lubi pisać: zapraszam!
Informuje, że 29.07.2012 odbyło się przesympatyczne spotkanie części " Regimentu Poznańskiego" na zachodzie Pyrlandii. Zdjęć nie robiono. Gospodarzom jeszcze raz dziękujemy. Miłego Bieszczadowania
Święta pyro, co w radlonkach
Nam roztaczasz łętów czar,
Nie da rady tobie stonka,
Nie wypali słońca żar.
Nie wygnijesz w środku gleby,
Gdy cię dorwie wielki deszcz,
Do wykopków trwasz ażeby,
Wiara mogła ciebie jeść.
Pyra w mączce, plyndzach, frytkach
I w mundurkach (a z nią gzik),
Luzem, w siatkach, albo w tytkach,
W butli na niejeden łyk.
Wstańcie, Wiara, wstańcie wszędzie,
Radzę zapamiętać wam,
Tak w Pyrlandii jest i będzie:
Pyra niesie radość nam!
Wedle inspiracji Fryderyka Schillera i Konstantego Ildefonsa Gałczyńskiego,
do muzyki Ludwiga van Beethovena (finał IX Symfonii d-moll op.125)
- słowa ułożył: Juliusz Kubel
http://www.dnipyrlandii.com.pl/
Pozdrawiam
Witam serdecznie !!!
Polecam wszystkim "pyrlandczyką" i nie tylko imprezę organizowaną 29 września (sobota) w Środzie Wielkopolskiej, mianowicie 110-lecie Średzkiej Kolei Powiatowej. Każdy znajdzie coś dla siebie zarówno - mały jak i duży :)
Szczegóły na plakacie w załączniku.
Pozdrawiam Adam
Czesc,
zapraszam Pyrlandczykow i wszystkich chetnych na pokaz slajdow i opowiesc z wycieczki rowerowej na Poloninach Hryniawskich i w Gorach Czywczynskich, ktora odbylem
z przyjacielem ze Lwowa na poczatku wrzesnia.
Traska od Worochty przez Werchowyne, cale Hryniawy po Palenice i Hnitesse, a nastepnie Czywczyny po Stoha i zjazd do Bogdana i Rachowa. Plus epizod w Maramureszu.
Gdzie? Pub "Setka" Sw. Marcina 8
Kiedy? 26 pazdziernika godz 19.30 (warto przyjsc ciut wczesniej, kupic jedno z ok 200piw ktore znajomi maja w ofercie i zajac dobre miejsce)
Wstep oczywiscie wolny ;)
pozdrawiam i zapraszam,
Piotrek
Ach żałuję, dziś akurat nie mogę :(. Ale może powtórzycie pokaz w ramach Poznańskiego Klubu Podróżnika (pierwsze spotkanie odbyło się wczoraj w Fabrice).
Magdo, 26 pazdziernika ;)
Nie widziałem tutaj informacji o koncercie, więc napiszę (z małą prywatą).
W piątek 19 października 2012r. o godz. 19 w ODK Pod Lipami odbędzie się koncert zespołu DOM O ZIELONYCH PROGACH. Mieliśmy iść w 6 osób, jednak 3 się wykruszyły, a mam już kupione bilety. Gdyby ktoś się wybierał, to chętnie odsprzedam w atrakcyjnej cenie.
Kurde, że też wcześniej Alchem nie przeczytałam Twojej wiadomości... bo dziś zakupiłyśmy z Magdą Żb właśnie 3 bilety na ten koncert :) i szukałam tego wątku co by napisać o nim że może ktoś jeszcze się wybiera na niego i może jakieś piwo po koncercie?:)
Faktycznie pechowo się złożyło, bo akurat wczoraj wieczorem zakupiłam 3 bilety (nie zaglądając wcześniej na forum).
Wybiera się ktoś jeszcze dziś na ten koncert? :)
Dziękujemy...
Pozdrawiamy
Gdyby ktoś się zdecydował w ostatniej chwili na koncert DOZP, to proszę o kontakt 504 154 613 (oddam te bilety za darmo), szkoda żeby się zmarnowały.
pozdrawiam
Pub "Setka" Sw. Marcina 8
Jako stary Poznaniak muszę zauważyć, że ulica, o której piszesz, nie nazywa się Świętego Marcina, tylko Święty Marcin, a wynika to z tego, iż nazwa ta jest pozostałością jedynej w Polsce osady (niegdyś przedmieścia Poznania) o takim imieniu (czyli ulica przejęła nazwę miejscowości, stąd piszemy i wymawiamy ją w pierwszym przypadku - Święty Marcin, np.: "jestem na Świętym Marcinie", "idę na Święty Marcin" itp.) .
Konradzie, masz 100% racje. Tez znam ta zasade pisowni, tyle ze jak pisalem musialem byc jakis troszke roztargniony ;)
P.
Witaj na forum Konradzie. Czuj się tu tak jak na Świętym Marcinie, czyli jak w domu...
Pozdrawiam
Witam na forum! Dziękuję za miłe powitanie
Witajcie!
Proponuję spotkanie 29.12.2012 Poznań Coco Cafe (czy jakoś tam) godz. 16-17. Co Wy na to, Pyrladdczycy i Pobratymcy?
Pozdrawiam
Robert jestem na tak. Trzeba się jeszcz tylko zorientować czy Coco Cafe ma już ponownie koncesję na piwo bo ostatnio jak tam byłem we wrześniu to skosztowałem tylko dobre pierogi natomiast na piwo pomaszerowałe do browari.
Podobnie jak Marek jestem na "tak". Postaram się dotrzeć. Pozdrawiam.
Piwo jest... Lokal czynny w sobotę..
Pozdrawiam
Dzisiaj jest Bardzo Ważna data w historii Polski. 94 lata temu wybuchło Powstanie Wielkopolskie. Powstanie to zakończyło się naszym zwycięstwem. Szkoda, że tak mało się o nim mówi. Lubimy się chwalić przegranymi i męczeństwem a tak mało wiemy o wygranych.... Dla zainteresowanych http://27grudnia.pl/
Pozdrawiam